2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Budapest Jazz Orchestra: Aki autón járni óhajt

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/88166"><img class="image image-preview" src="/files/images/akiautón.preview.jpg" border="0" width="490" height="640" /></a></span>A Budapest Jazz Orchestra tematikus koncertsorozatai mellett, 2015. február 14-én este, négy kiváló jazz énekes szólista közreműködésével készül budapesti lemezbemutató koncertjére „Aki autón járni óhajt" címmel a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban. <p> 

A Budapest Jazz Orchestra tematikus koncertsorozatai mellett, 2015. február 14-én este, négy kiváló jazz énekes szólista közreműködésével készül budapesti lemezbemutató koncertjére „Aki autón járni óhajt" címmel a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

 

A Budapest Jazz Orchestra tematikus koncertsorozatai mellett, 2015. február 14-én este, négy kiváló jazz énekes szólista közreműködésével készül budapesti lemezbemutató koncertjére „Aki autón járni óhajt" címmel a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

 

Az 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra valódi áttörést jelentett a hazai jazz élet számára, hiszen létrejött Magyarország első professzionális big bandje, mely hangzásával a '20-as évek Amerikáját idézte. A zenekar dinamikus fejlődése során a műfaj jelentős zenei állomásait végigjárva mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentálójává nőtte ki magát. A Budapest Jazz Orchestra az egyetlen magyar big band, amely meghívást kapott a legrangosabb fesztiválokra, úgy, mint a Marciac-i Jazz Fesztiválra, a Montreux-i Jazz Fesztiválra, illetve a cannes-i MIDEM fesztiválra, valamint a Nemzetközi Jazz Day alkalmából a Kolozsvári Állami Operába.

 

2013 szeptemberében debütált új, „Swing Evening Show" című produkciójuk.

A műsorban a zenekar négy kiváló énekessel kiegészülve – Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Farkas Gábor Gábriel és Mujahid Zoltán – a '20-as évektől napjainkig kalauzolja el a közönséget a swing világába. A produkciót óriási ovációval fogadta a közönség. A meghívottak állandó résztvevői a show-nak, akik a magyar vokális jazz kiforrott egyéniségei.

 

Az angol nyelvű koncertprogram sikere is igazolta a zenekar vezetőjének, Kollmann Gábornak az elképzelését: 2014 októberére elkészült a produkció magyar nyelvű verziója, melyet hanglemez formájában rögzítettek a négy énekessel, „Aki autón járni óhajt" címmel.

Az új hanganyag a XX. század ismert, illetve ma már elfeledett zenei gyöngyszemeit mutatja be. A feldolgozások kifejezetten a zenekarra, valamint a négy szólistára íródtak, melyek Csejtei Ákos, Hárs Viktor és Zakar Zoltán munkái. A régi magyar filmslágerek és a nagy sikereket elért magyar jazz- és könnyűzenei kompozíciók először szólalnak meg magyar nyelven.

 

"Fontosnak tartom a korábbi idők zenéinek ismeretét, mert enélkül nem tudjuk honnan indultunk és hová akarunk megérkezni. Ennek a lemeznek az ötlete és megvalósítása olyan egységbe kovácsolta a résztvevő művészeket, mintha mindig is erre készültünk volna. Remélem, sokan örömüket lelik abban, hogy együtt emlékezünk a XX. század dalaira."

– nyilatkozta Kollmann Gábor az új lemezről.

 

A Budapest Jazz Orchestra fellépéseiről bővebben az együttes weboldalán található részletes információ.

 

2015. február 14. (szombat), 20.00

Budapest Jazz Orchestra: Aki autón járni óhajt

Lemezbemutató koncert

Közreműködik:

Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Farkas Gábor Gábriel, Mujahid Zoltán

Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központ

 

www.budapestjazzorchestra.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.