Pálinkás macaron és bonbon, Békési szilvalekvárral töltött papucs a Budai Várban. Önálló helyszínt kapnak a pálinkás desszertkülönlegességek a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon, 2013. október 3 és 6 között, ahol bonbonok, macaronok, csokoládék kerülnek terítékre.

 

Pálinkás macaron és bonbon, Békési szilvalekvárral töltött papucs a Budai Várban. Önálló helyszínt kapnak a pálinkás desszertkülönlegességek a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon, 2013. október 3 és 6 között, ahol bonbonok, macaronok, csokoládék kerülnek terítékre.

 

Az igazi ínyencek először kóstolhatják meg az iparművészek által kreált, egyedi tervezésű, Art Collection üvegek tartalmát, amelyekben évekig érlelődött a pálinka.

 

Nemcsak a kóstolópoharakból, hanem a desszertekből is a legfinomabb hazai párlatok zamata köszön majd vissza a Budai Várban, ahol ezúttal külön helyet alakítanak ki az édességkülönlegességeknek. A tavasszal nagy sikert aratott Lady Levender bonbonokba ezúttal Márton és lányai pálinkák kerülnek, de a Békési párlattal töltött Szamos bonbonokat is meg lehet majd kóstolni.

 

Ezeken kívül lesz macaron, természetesen pálinkával ízesítve.

A macaron különböző és csodálatos színekben tündöklő, pehelykönnyű kis desszert, az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék. Kevés olyan édesség van, amely ennyire egyszerű, mégis nagyon összetett kulináris élményt jelent annak, aki fogyasztja. Elkészíteni nem könnyű, – rendkívül munka- és időigényes – ám ha jól sikerül, akkor az bizony nagyon finom. Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül két kis korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze. A külseje finoman roppanós, (mint a habcsók) de a belső réteg már puha, tömör, ízletes krém töltelék. Mai formájában a Ladurée cukrásza, Pierre Desfontaines készítette először az 1830-as években. Sikerének oka kinézetének és exkluzivitásának köszönhető, hiszen a színes kis korongok igazán mutatósak. Aki megkóstolja beleszeret. Tipikus francia: egyszerű, könnyed, van benne valami művészi, valami zseniális, kihagyhatatlan!

(A macaronról lásd korábban: http://euroastra.hu/node/60830)

 

A macaron mellett a Békési szilvalekvárral töltött papucs, és a kedvelt ChocoMe-Rézangyal párosításból született Ágyas málna pálinkával ízesített étcsokoládé és a Mézes Körte likőrrel megbolondított fehér csokoládé sem hiányozhat majd a kínálatból, hogy csak néhányat említsünk a 12 egyedi desszertkreációból.

 

A fesztiválon először lesz lehetőség megkóstolni a hazai iparművészek által megálmodott díszes üvegek tartalmát, amelyben évekig érlelődött a párlat. Emellett pedig a tavaszi Pálinkafesztiválra készült, limitált számú Év meggypálinkájából is lehet még vásárolni.

 

Ismét elindul a nagy sikert aratott blendelő kurzus, ahol az érdeklődők és elkészíthetik saját párlatukat, amelynek ízét, illatát és alkoholfokát is maguk állíthatják be.

 

Minden ínyencet várnak a szervezők a Budavári Palota Hunyadi Udvarában október 3 és 6 között.

 

2013. október 3 – 6.

Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál

 

http://palinkaeskolbasz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük