2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Büntetőfeljelentés a H1N1 vakcina ügyében

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/42298"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/getpic2.aspnoc_0.thumbnail.jpeg" border="0" alt="(Tudatos) vakriadó" title="(Tudatos) vakriadó" width="100" height="86" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>(Tudatos) vakriadó</strong></span></span>  <p>Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás és hűtlen vagy hanyag kezelés, illetve hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentést az Ügyészségen a Jog az Egészséghez Közhasznú Egyesület elnöke, Dr. Lenkei Gábor a H1N1 influenzára költött milliárdok kapcsán. </p><p>

(tudatos) vakriadó(Tudatos) vakriadó 

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás és hűtlen vagy hanyag kezelés, illetve hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentést az Ügyészségen a Jog az Egészséghez Közhasznú Egyesület elnöke, Dr. Lenkei Gábor a H1N1 influenzára költött milliárdok kapcsán.

(tudatos) vakriadó(Tudatos) vakriadó 

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás és hűtlen vagy hanyag kezelés, illetve hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentést az Ügyészségen a Jog az Egészséghez Közhasznú Egyesület elnöke, Dr. Lenkei Gábor a H1N1 influenzára költött milliárdok kapcsán.

Közismert, hogy az Európa Tanács és mértékadó orvosi lapok is nyilvánosságra hozták vizsgálati eredményeiket, amelyek szerint a H1N1 influenza járvány még a szezonális influenzánál is kevésbé veszélyesnek bizonyult. A magyar egészségügyi kormányzat és szakhatóságok azonban a korábbi figyelmeztetések ellenére is több milliárd forint közpénzt költöttek a szakmailag is kétséges védőoltások megvásárlására.

Mára már az Egészségügyi Világszervezet is megszüntette a H1N1 pandémiás minősítését, és elismerte, hogy a szakmai tanácsadó testület – amely azt javasolta, hogy világjárványt hirdessen a WHO – minden harmadik tagja anyagi támogatásban részesült egy vagy több vakcinagyártó vállalattól.

Ez persze nem mentesíti a magyar járványügyi hatóságot a szakmai döntések felelőssége alól, hiszen egyrészről még 2009. júliusában, a Nemzeti Influenza Pandémiás Tervben az egészségügyi minisztérium közzétette, hogy a „A jelenleg előállítható oltóanyagokkal az influenzajárványokat megelőzni, vagy lényegesen befolyásolni nem lehet" sőt „A kórfolyamat szövődmény nélkül egy héten belül lezajlik."

Másrészről még 2009. április 27-én az ÁNTSZ még úgy tájékoztatta a sajtót és a lakosságot, hogy: „Az influenzavírusok nagyon gyorsan változnak, és nagyon fontos, hogy az oltóanyagban lévő és a járványt okozó vírus megfeleljen egymásnak, mert csak így biztosítja legjobban a beoltott személy megfelelő védelmét." Az oltóanyag előállításával megbízott Omninvest Kft. azonban mégsem a járványt okozó, úgynevezett „vadvírusból" készítette a vakcinát, hanem gazdasági okokból egy 1930-as években feltűnt és letűnt, úgynevezett „klasszikus reasszortáns" vírustörzset vásárolt meg.

A sertésinfluenza utóértékelése Magyarországon is lesújtó képet mutat. Az Országos Epidemiológiai Központ Influenzafigyelő szolgálatának zárójelentése szerint 2009 21. és 2010 20. hete között, azaz a járvány egy éve alatt mindösszesen 2162 laborvizsgálattal igazolt H1N1 esetet regisztráltak hazánkban, míg a sertésinfluenzával összefüggésbe hozott halálesetetek száma mindösszesen 134 volt. Ez messze elmarad még a szezonális influenza átlagos mérőszámaitól is.

A Jog az Egészséghez Egyesület már 2009 szeptemberében felhívta a figyelmet ezekre a visszásságokra, de mint civil szervezet nem rendelkezik eszközökkel arra, hogy felderítse: vajon a maximális gondossággal jártak-e el az illetékesek a többmilliárdnyi adóforint elköltésekor, illetve Magyarországon is lehetett-e valaki személyesen érdekelt abban, hogy hová kerüljenek a közpénzek. Ezért döntött az elnökség úgy, hogy az eset pontos tisztázása érdekében a nyomozóhatóságokhoz fordul, és büntetőfeljelentést tett az ügyben.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.