2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

CAFÉ BUDAPEST kortárs művészeti fesztivál 2012. október 5-14.

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64635"><img class="image image-preview" src="/files/images/Cafe%20Bp.%202012,%20BTM%20kepes%20sajto%20001.jpg" border="0" width="224" height="168" /></a></span>A Budapesti Fesztiválközpont szervezésében folytatódnak a <strong>21. Budapesti Őszi Fesztivál</strong> hagyományai, ezúttal Café Budapest néven, kortárs táncos, színházi, zenei és kiállítási műsorokkal, a könnyűzene nagyágyúival. A fesztivál meghatározó eleme 2012. október 5. és 14. között az elektronika és a vizualitás. </p> <p> 

cafe%20bp.%202012,%20btm%20kepes%20sajto%20001A Budapesti Fesztiválközpont szervezésében folytatódnak a 21. Budapesti Őszi Fesztivál hagyományai, ezúttal Café Budapest néven, kortárs táncos, színházi, zenei és kiállítási műsorokkal, a könnyűzene nagyágyúival. A fesztivál meghatározó eleme 2012. október 5. és 14. között az elektronika és a vizualitás.

 

cafe%20bp.%202012,%20btm%20kepes%20sajto%20001A Budapesti Fesztiválközpont szervezésében folytatódnak a 21. Budapesti Őszi Fesztivál hagyományai, ezúttal Café Budapest néven, kortárs táncos, színházi, zenei és kiállítási műsorokkal, a könnyűzene nagyágyúival. A fesztivál meghatározó eleme 2012. október 5. és 14. között az elektronika és a vizualitás.

 

A Fesztiválközpont igazgatója, Vitézy Zsófia szerint a program az ő ízlését tükrözi. Az őszi programsorozat tulajdonképpen a Budapesti Tavaszi Fesztivál „kistestvére", s ennek megfelelően jóval kevesebb pénzből gazdálkodik. A kortárs művészetre azonban oda kell figyelni, megteremteni a kereteket a párbeszédhez a közönség és az előadók között. További fontos cél, hogy az idelátogató vendégeknek is megmutathassák magukat a magyar kortárs művészetek.

   Közpénzből 96,66%-ot kaptak, a saját erő ebből 3,34%, azaz öszesen 73 450 000 forint, amíg 2011-ben még 82 500 000 forint jutott a fesztivál céljaira. A 2012-es fesztivál közel 6 400 darab jegyének értékesítéséből mintegy 6 200 000 forintos jegybevételre számítanak.

 

Szomolányi Janina fesztiváligazgató előzetes tájékoztatóján 41 fesztiválhelyszínt említett, ebből 7 állandó helyszín (színház, rendezvényterem), 23 galéria, 10 kávéház és étterem, egy szabadtéri installáció, azaz összesen 59 program vagy előadás valósul meg október 5-14-ig. Magyarországi bemutatóból négyet, ősbemutatóból hármat láthat a közönség. Az 59 programból 8 ingyenesen látogatható! Ilyen lesz az Erzsébet téren felállított sátorban a café budaPEST BAR is, ahol egész nap működő étterem, kávézó lesz a fesztivál főhadiszállása 10 napon át. Igyekeztek az ifjúság által leginkább látogatott helyszíneket kiválasztani: Akvárium, Trafó, Bárka, A38-as hajó stb. Közülük a legizgalmasabbnak ígérkezik Garaczi László EMKEvolt egyszer egy kávéház című darabja a Thália Színház színpadán, valamint az egyetlen komolyzenei esten apa és fia, Sáry László: Kockadobás és Sáry Bánk: Égkő című elektroakusztikus műve. Az összes program elektroakusztikus zenei szakértője: Kovács Jeromos.

cafe%20bp.%202012,%20btm%20kepes%20sajto%20003.thumbnail

 

A színházi bemutatók sorában a Tháliában szerepel a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház és a Forte Társulat bemutatkozása Ibsen Peer Gyntjével (október 13-14-én), valamint a Magyar Írószövetséggel közösen rendezett Versek szódával című rendhagyó irodalmi sorozat (október 9-10-én). A Nemzeti Színház Nagyszínpadán pedig a Hotel Pro Forma társulat jelenik meg (október 10-én) War Sum Up című produkciójával, amely japán stílusú manga-operát idéz dán, lett, norvég közreműködőkkel.

 

Kálomista Gábor igazgató az átalakult Thália Színházról beszélt: nyitottak a fesztiválok felé, itt a POSZT-on kívül is zajlanak színházi találkozók a vidéki és határon kívüli társulatok számára, de saját produkciókat is fenntartanak 21 szerződtetett színésszel. Így kerülhet sor most az EMKE előadására, a főszerepben Cserhalmi Györggyel és több „húzós" névvel. Az előadás próbájából az újságírók egy kis részletet láthattak a „boldog békeidők" hangulatából Bagó Bertalan rendezésében. Fő támogatójuk a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). 

 

Táncprodukciók: a Bárka Színház Stúdiójában (október 12-13-án) izraeliek játsszák el a Bolondok Hajóját. A Trafó Kortárs Művészetek Házában a Chunky Move ausztrál táncegyüttes Glow címmel az interaktív videotechnika hangulatában mutatkozik be.

 

Zenei műsorok: alkotják a fesztivál fő elemét a Jazz Maratonnal, Tzumo és Snétberger tanítványainak szereplésével, aztán a Harcsa-Gyémánt duóval, a Hybrid Trióval, Szakcsi és vendégeivel, Váczi Eszter quartetjével, az angol The Hidden Orchestra vendégeskedésével.

 

Paint Up! címmel a Visualpower Kft. az architekturális vetítés új műfaját alapította meg 2010-ben, amikor meghirdette a mozgó animációkkal „festett", több ezer négyzetméteres homlokzatokra vetített látványosságát. Az idén meghirdetett verseny résztvevői a Műcsarnok homlokzatát színezhetik ki három perces művel, zenei aláfestéssel, mozgó animációikkal. Az előzsűrizett műalkotásokból 12 pályamunkát október 6-án, 19 órától láthat a közönség. Nem mindennapi szórakozást ígér az érdeklődőknek! A zsűri a közönség által legjobbnak ítélt alkotásokat több millió forint összértékben díjazza. A Paint Up! műfaj nem egyszerű fényfestés, hanem 3D technológia óriás kivetítőkkel. Az alkotók az építészet elemeihez igazodó mozgóképet készítenek, amivel „virtuálisan megmozgatják" az épületet (building mapping). A műfaj legismertebb hazai képviselője Bordos László Zsolt, sok hasonló nemzetközi projekt alkotója. Ennek főszervezője Vaskó Tünde. (paintup@visualpower.hu)

 

A Kortárs Galériák Éjszakáját október 11-én tartják 10-24 óráig. A résztvevők: Pintér Sonja Kortárs Galéria, Stúdió Galéria, AmAtár, Dovin Galéria, Képcsarnok Prestige Galéria, Mucius Museum, TAT, Koller, BumBum, Kálmán Makláry Fine Arts, Kiskép Galéria, Kogart Ház, KuglerArt Galéria, Molnár Ani Galéria, Next Art, ARTBlokk, Faur Zsófi Galéria, Három Hét Galéria, Próféta Galéria, Várfok Galéria, Viltin Galéria, Knoll Galéria, Szatyor Galéria – mert Budapest tele van rejtett zugokkal…

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.