Nem kevesebb, mint 160 európai fiatal részvételével idén Magyarországon ad jótékonysági koncerteket az Európai Orvostanhallgatók Szimfonikus Zenekara és Kórusa (EMSOC).

 

Nem kevesebb, mint 160 európai fiatal részvételével idén Magyarországon ad jótékonysági koncerteket az Európai Orvostanhallgatók Szimfonikus Zenekara és Kórusa (EMSOC).

 

Az együttes minden évben más országba gyűjti össze a zenélni vágyó orvostanhallgatókat, hogy egy közös szimfonikus zenekarban és kórusban mutathassák meg zenei tehetségüket. A Szegeden és Budapesten megrendezésre kerülő előadásokon Kodály Zoltán: Galántai táncok és Carl Orff: Carmina Burana című műve hangzik majd el.

 

Az egész 1993-ban kezdődött, amikor német orvostanhallgatók kezdeményezésére egy kamarazenekart hívtak életre olyan európai orvos jelöltekből, akik orvosi tanulmányaik mellett szívesen zenélnek is. Ahogy teltek az évek az együttes szimfonikus zenekarrá és kórussá nőtte ki magát. Az eddigi évek során olyan neves városok adtak otthont a rendezvénynek, mint: London, Barcelona, Ljubljana, Bécs, Bazel, Prága, Oslo, Róma, Berlin, Varsó, Riga, Heidelberg, Manchester, Giessen, Rijeka.

 

Az idei esemény rendezési jogát Magyarország, azon belül is Szeged nyerte el, így a több mint 20 európai országból érkező résztvevők ebbe a városba fognak érkezni annak érdekében, hogy közösen egy 80 tagú szimfonikus zenekart valamint 60 tagú kórust alakítsanak. A zenekart és a kórust egy 20 fős gyerekkórus teszi teljessé. Az intenzív próbák mellett az idelátogató hallgatóknak és doktoroknak lehetőségük van megismerni Magyarország történelmi és természeti nevezetességeit, kultúráját. A teljes program 11 napig tart, és két jótékonysági koncerttel ér véget, melyek közül egy Szegeden, egy pedig Budapesten kerül megrendezésre.

 

Az előadói apparátus mellett az énekes szólisták megválasztása is hangsúlyozza a rendezvény nemzetköziségét: Iris Eggler (szoprán, Svájc), Georg Kalmbach (tenor, Németország) és Kelemen Zoltán (bariton, Magyarország) örömmel vállalták a közreműködést a műsor második felében elhangzó Carmina Burana-ban, Carl Orff nagyszabású művében. A koncertek első felében Kodály Zoltán: Galántai táncok című műve hangzik majd el.

 

A teljes eseményt Somorjai Péter vezényli majd, aki a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar oktatója és karmestere. Az ő munkáját segíti majd az immáron harmadik éve állandó kórusvezető, Anna-Katharina Kalmbach (Németroszág), aki a tavalyi horvátországi, valamint az azt megelőző, Németországban zajló EMSOC-on is nagy sikerrel igazgatta a vegyeskar munkáját.

 

Az EMSOC történetében hagyomány, hogy a koncertek bevételei jótékonysági célokra kerülnek felajánlásra. Idén az EMSOC a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét, valamint a budapesti Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáját támogatja.

 

A koncertek időpontjai és helyszínei:

2013. július 26., péntek, 19:00 – Szegedi Szabadtéri Játékok – Újszegedi Szabadtéri Színpad

2013. július 28., vasárnap, 19:00 – Budapest, Olasz Kultúrintézet (1088, Budapest, Bródy Sándor u. 8.)

 

Jegyárak:

Szeged: 1.500 HUF / 2.000 HUF / 2.500 HUF

Budapest: 2.200 HUF

Jegyek kaphatóak az InterTicket jegyirodákban, valamint online a jegy.hu oldalon.

 

http://www.bluemist.eu/emsoc-concert-2628-july-2013-szeged-hungary-invitation-letter/

http://emsocinfo.szimfonikusok.hu/wordpress/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük