2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Cebit: a Nagy Testvér alternatíva

4 perc olvasás
 <span><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"><span class="inline left"><a href="/node/15"><img class="image thumbnail" src="/files/images/cebit2007.thumbnail.jpg" border="0" alt="Cebit 2007 logo" title="Cebit 2007 logo" width="75" height="100" /></a></span> </font></font></font></span><span><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman">Míg itthon egyelõre az APEH-et vették rá, hogy kergesse a BSA szerint jogpiszkos felhasználókat, addig a Cebiten bemutatott megoldáshoz már ez sem kell. Elég ha a Nemzetbiztonsági Hivatallal kötnének magánjogi szerzõdést?.</font></font></font></span><span><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"> 

  Míg itthon egyelõre az APEH-et vették rá, hogy kergesse a BSA szerint jogpiszkos felhasználókat, addig a Cebiten bemutatott megoldáshoz már ez sem kell. Elég ha a Nemzetbiztonsági Hivatallal kötnének magánjogi szerzõdést?. 

  Míg itthon egyelõre az APEH-et vették rá, hogy kergesse a BSA szerint jogpiszkos felhasználókat, addig a Cebiten bemutatott megoldáshoz már ez sem kell. Elég ha a Nemzetbiztonsági Hivatallal kötnének magánjogi szerzõdést?. 

A hannoveri Cebit -en ami épp tegnap tárta ki kapuit új a felhasználók után kémkedõ technológiát mutat be a Thomson Hall 12, Stand A66 valamint annak kínai leányvállalata. Az ötlet nem új, amerikában korábban parent controll chip néven valami hasonlóval már próbálkoztak.

 A Nagy Testvér Figyel Téged! Az új megoldás szerint a most bemutatott készülékek ? internetes lejátszók és halózati eszközök ? olyan chipet tartalmaznak, amelyek egyedi azonosító vizjellel látják el a rajtuk átfolyó video tartalmakat. Ez a steganongráfiának nevezett eljárás, amikor a látható tartalomba léthatalan, de helyreállítható informciót kódolnak már eléggé rági a számítástechnikában. Ilyesfajta felhasználásáat az FBI és a pénzhamisítás ellen is dolgozó – azaz nem csak az USA elnökét védõ – amerikai Secret Service no meg az FBI is  presszionálta a gyártók felé.

Elõször a szines fénymásolókat, mára pedig az összes szines printert, digitális fényképezõgépet és fotoképes telefont ellátták ilyen funkcióval. Erre az ötletre alapozva azután azt szeretnék a Thomson fejlesztõi és jogászai elérni, hogy aki ki is játssza a Windows Vista és az ahhoz illesztett hardverek Digital (Content ) Right Management másolásvédelmét, mégis nyomot hagyjon maga után. Ugyanis mivel minden otthoni eszköz így egyedi nyomot hagy a felvételben, a szerzõi jogvesztõk reményeik szerint az állami titkosszolgálatokkal (lehallgatás)  könnyen azonosítani tudják a Neten aramló videostream-ek forrását, így azokat is, akik a szerintük jogsértõ tartalmakat terjesztik. 

A rendszer teljesen hierarchikus, mert vízjel azonosítja a gyártót, a forgalmazót, a kölcsönzõt, végül a felhasználó minden elektronikus eszközét, esetleg még annak internetes szolgáltatóját is. A Thomson arról hamukál, hogy a megoldás a felhasználó számára észrevehetetlen, de a felhasználókat a névtelenségtõl való megfosztás miatt visszatartja a kalózkodástól. A funkció a felhasználó által teljesen ellenörizhetetlen lesz, és a nem kívánt jelzést minden anyag megkapja, amelyik egyetlen olyan eszközön is áthalad, amely az újfajta chippel van felszerelve. A standon most egyelõre a videókat megbélyegzõ chipeket mutatta be.

Áprilisra azonban már megjelennek a Windows Media Video 9 formátumú  médistreamot megjelölõ eszközök is.  Annyit lehet már tudni, hogy a szerzõi jogvesztõk elkezdték a nyomásgyakorlást, hogy természetesen a szerintük jogtiszta mûködés érdekében ne kerülhessen rövidesen olyan eszköz forgalomba, amely nincs ilyen piszkos-titkos-kóder nyomjelzõvel ellátva. Talán érzik hogy a totális másolásvédelem és a totális tiltás záros határidõn belül a bukásukat okozza, igy az emberek fenyegetettségével félelemben tartásával igyekeznek eredményt találni. De ahogy meglett a Windows Vista aktiválásának ellenszere, várhatóan ezek kötelezõ elterjesztésével egyidejûleg valahol valakik megcsinálják azokak a modd chipeket, amivel ez kivédhetõ lesz. Minden esetre az emberi jogvedõ szervezetek még mindig képtelenek ennek és a mindenre irreálisan kiterjedõ szerzõi jognak a veszélyét felfogni. 

 

Szintén Cebit hir, hogy szerzõi jogvédõ szervezetek komolyan lobbiznak az Európai Uniónál, hogy a flash meghajtók után a eddigi a fényképezõgépek memórikártyái és a merevlemezzel ellétott eszközök után már keresztülpasszírozott jogdijhoz hasonló mértékû jogdíjat kelljen fizetni. A dolog azért is necces mert felmérések szerint az USB hordozókon több mint 90 százalékban nem filmet vagy zenét, hanem saját munkát hordoznak világszerte?.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük