Míg itthon egyelõre az APEH-et vették rá, hogy kergesse a BSA szerint jogpiszkos felhasználókat, addig a Cebiten bemutatott megoldáshoz már ez sem kell. Elég ha a Nemzetbiztonsági Hivatallal kötnének magánjogi szerzõdést?. 

  Míg itthon egyelõre az APEH-et vették rá, hogy kergesse a BSA szerint jogpiszkos felhasználókat, addig a Cebiten bemutatott megoldáshoz már ez sem kell. Elég ha a Nemzetbiztonsági Hivatallal kötnének magánjogi szerzõdést?. 

A hannoveri Cebit -en ami épp tegnap tárta ki kapuit új a felhasználók után kémkedõ technológiát mutat be a Thomson Hall 12, Stand A66 valamint annak kínai leányvállalata. Az ötlet nem új, amerikában korábban parent controll chip néven valami hasonlóval már próbálkoztak.

 A Nagy Testvér Figyel Téged! Az új megoldás szerint a most bemutatott készülékek ? internetes lejátszók és halózati eszközök ? olyan chipet tartalmaznak, amelyek egyedi azonosító vizjellel látják el a rajtuk átfolyó video tartalmakat. Ez a steganongráfiának nevezett eljárás, amikor a látható tartalomba léthatalan, de helyreállítható informciót kódolnak már eléggé rági a számítástechnikában. Ilyesfajta felhasználásáat az FBI és a pénzhamisítás ellen is dolgozó – azaz nem csak az USA elnökét védõ – amerikai Secret Service no meg az FBI is  presszionálta a gyártók felé.

Elõször a szines fénymásolókat, mára pedig az összes szines printert, digitális fényképezõgépet és fotoképes telefont ellátták ilyen funkcióval. Erre az ötletre alapozva azután azt szeretnék a Thomson fejlesztõi és jogászai elérni, hogy aki ki is játssza a Windows Vista és az ahhoz illesztett hardverek Digital (Content ) Right Management másolásvédelmét, mégis nyomot hagyjon maga után. Ugyanis mivel minden otthoni eszköz így egyedi nyomot hagy a felvételben, a szerzõi jogvesztõk reményeik szerint az állami titkosszolgálatokkal (lehallgatás)  könnyen azonosítani tudják a Neten aramló videostream-ek forrását, így azokat is, akik a szerintük jogsértõ tartalmakat terjesztik. 

A rendszer teljesen hierarchikus, mert vízjel azonosítja a gyártót, a forgalmazót, a kölcsönzõt, végül a felhasználó minden elektronikus eszközét, esetleg még annak internetes szolgáltatóját is. A Thomson arról hamukál, hogy a megoldás a felhasználó számára észrevehetetlen, de a felhasználókat a névtelenségtõl való megfosztás miatt visszatartja a kalózkodástól. A funkció a felhasználó által teljesen ellenörizhetetlen lesz, és a nem kívánt jelzést minden anyag megkapja, amelyik egyetlen olyan eszközön is áthalad, amely az újfajta chippel van felszerelve. A standon most egyelõre a videókat megbélyegzõ chipeket mutatta be.

Áprilisra azonban már megjelennek a Windows Media Video 9 formátumú  médistreamot megjelölõ eszközök is.  Annyit lehet már tudni, hogy a szerzõi jogvesztõk elkezdték a nyomásgyakorlást, hogy természetesen a szerintük jogtiszta mûködés érdekében ne kerülhessen rövidesen olyan eszköz forgalomba, amely nincs ilyen piszkos-titkos-kóder nyomjelzõvel ellátva. Talán érzik hogy a totális másolásvédelem és a totális tiltás záros határidõn belül a bukásukat okozza, igy az emberek fenyegetettségével félelemben tartásával igyekeznek eredményt találni. De ahogy meglett a Windows Vista aktiválásának ellenszere, várhatóan ezek kötelezõ elterjesztésével egyidejûleg valahol valakik megcsinálják azokak a modd chipeket, amivel ez kivédhetõ lesz. Minden esetre az emberi jogvedõ szervezetek még mindig képtelenek ennek és a mindenre irreálisan kiterjedõ szerzõi jognak a veszélyét felfogni. 

 

Szintén Cebit hir, hogy szerzõi jogvédõ szervezetek komolyan lobbiznak az Európai Uniónál, hogy a flash meghajtók után a eddigi a fényképezõgépek memórikártyái és a merevlemezzel ellétott eszközök után már keresztülpasszírozott jogdijhoz hasonló mértékû jogdíjat kelljen fizetni. A dolog azért is necces mert felmérések szerint az USB hordozókon több mint 90 százalékban nem filmet vagy zenét, hanem saját munkát hordoznak világszerte?.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük