Cecilia Bartoli korunk legünnepeltebb operaénekese, az olasz mezzoszoprán, aki felvételei révén Magyarországon is több ezer rajongót tudhat magáénak, hazánkba érkezett és a Magyar Állami Operaház és a Művészetek Palotája összefogásának köszönhetően április végén, május elején három koncertet ad Budapesten.

 

Cecilia Bartoli korunk legünnepeltebb operaénekese, az olasz mezzoszoprán, aki felvételei révén Magyarországon is több ezer rajongót tudhat magáénak, hazánkba érkezett és a Magyar Állami Operaház és a Művészetek Palotája összefogásának köszönhetően április végén, május elején három koncertet ad Budapesten.

Ki kell emelnem, hogy a Művészetek Palotája és a Magyar Állami Operaház együtt látja vendégül a művésznőt. A két intézmény eddig is rendkívül jó partneri viszonyt ápolt, s ez most együttműködéssé fejlődött, melynek első – de nem utolsó! – állomása a három Cecilia Bartoli-koncert. A három koncert merőben más műsorra, más alapkoncepcióra, zenekarra és karmesterre épül.

Április 29-én a Magyar Állami Operaház Zenekarának élén a Májusünnep, illetve Cecilia Bartoli meghívásának ötletgazdája, Fischer Ádám főzeneigazgató áll. Műsoron a bécsi klasszikusok: Mozart és Haydn, opera- és hangversenyáriák, illetve egy motetta, közte egy induló, egy szimfónia és egy nyitány.

Mindkét Művészetek Palotája-beli koncert tematikus. A május 1-jei koncert címe „Händel és Itália", a Bázeli Kamarazenekar közreműködésével Händel és Alessandro Scarlatti művei, „tiltott operái", azaz kantáta-köntösbe ültetett operazenéi szólalnak meg, concerto grosso-tételekkel körítve.

A május 4-i koncert középpontjában a 19. századi mezzoszoprán-zeneszerző, Maria Malibran áll, akiről elmondhatjuk, hogy Cecilia Bartoli fedezte fel újra. A La Scintilla Zenekar közreműködésével az itáliai romantika operarészleteit hallhatjuk majd a 19. század első feléből, az ismertebb nevek Donizetti és Rossini, illetve Mendelssohn, de a hangverseny még az ő esetükben is tartogat zenei meglepetéseket, nem is említve az elfelejtett, de most újra felfedezendő kisebb szerzőket.

Cecilia Bartoli több mint két évtizede számít az egyik legelismertebb művésznek a klasszikus zene területén. Új operaszerepeit, hangversenyprogramját, felvételeit világszerte érdeklődéssel és türelmetlenül várja a közönség. Mintegy 6 millió eladott lemeze – melyekkel több mint 200 hétig szerepelt a nemzetközi lemezlisták élén (nemcsak a klasszikus műfajban!) -, számos aranylemeze, két Echo-, négy Grammy-díja mellett számos rangos díj és elismerés övezi pályáját, „Vivaldi", „Gluck", „Salieri", „Opera proibitá" című lemezei alapján elmondhatjuk, hogy Bartoli napjaink legjobban eladható klasszikus művésze.

Cecilia Bartoli világszerte képes milliókkal megismertetni és megkedveltetni a klasszikus zenét. A művésznő büszke arra, hogy lemezei népszerűsége révén számos mellőzött szerző és elfelejtett mű értékelődik újra és válik közbeszéd tárgyává.

A művésznő az angol Royal Academy of Music tiszteletbeli professzora, a francia állam a „Chevalier des Arts et des Lettres" kitüntetéssel ismerte el, és „Accademico effettivo" a római Santa Ceciliában ­- emellett számos más értékes cím és kitüntetés birtokosa. Cecilia Bartoli a

Decca Music Group exkluzív művésze.

Cecilia Bartoli a sajtótájékoztatón vette át Vivaldi-albumáért a magyarországi eladások után járó aranylemezt.

Budapesti fellépései:

2009. április 29., szerda 19 óra Magyar Állami Operaház

2009. május 1., péntek 19.30 óra Művészetek Palotája

2009. május 4., hétfő 19.30 óra Művészetek Palotája

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük