–  Van szerencsém uram, miben állhatok szolgálatára.

–  Van szerencsém uram, miben állhatok szolgálatára.

–  Mondja, maguk intézik ezeket az adóelkerülési izéket?

–  Uram, mi egy korrekt vállalat vagyunk, a Cégbíróságon bejegyezve. Túléltünk több NAV-ellenőrzést, minden munkatársunk X-típusú átvilágításon esett keresztül. Mi offshore cégek alapításával foglalkozunk teljesen törvényesen. Két dolog nem hangozhat el irodánkban, káromkodás és az adóelkerülés kifejezés. Helyette költséghatékonyságot, adóoptimalizálást, versenyképesség javítását mondunk.

–  Bocsánat, nem tudtam. Mi is az az offshore cég?

–  Szó szerinti jelentése parton túli, parton kívüli, valójában a magyar gazdasági szabályozás alá nem tartozó céget jelent. Mi például a Seychelle-szigeteken alapítunk ilyen cégeket. Ott egy százalékos a jövedelemadó, erről mi nem tehetünk. Van önnek hazai vállalkozása?

–  Hogyne. A Trombita KFT. Sárgaréz félkésztermékeket, rudakat, lemezeket, csöveket, huzalt szállítok fémtömegcikk-gyáraknak. Csak az a problémám, hogy az adók, járulékok, vám, stb. elviszi a hasznom kilencven százalékát. Lassan csődbe megyek.

–  Akkor ön a mi emberünk. Mi alapítunk önnek egy vállalkozást a Seychelle-szigetek fővárosában, Victoriában. Legyen mondjuk Trombita 2. LTD.

–  Oké! Muszáj odautaznom?

–  Dehogy, ki sem kell mozdulnia a lakásából. Persze ha szép fiatal lányokkal akar egy kicsit szórakozni, akár oda is utazhat. Ott ugyanis a vállalkozásának haszna kilencvennyolc százalékban megmarad. Azt tehet vele, amit akar. Átutalhatja svájci bankszámlára, vehet yachtot az Adrián, arany karkötőórát a felségének, világ körüli utazást tehet a cége költségén. Senkinek semmi köze hozzá.

–  De hogy lehet ez?

–  Nézze, vesz az árutőzsdén ötven tonna sárgaréz félkészárut. Az eladó leszámlázza a Tombita 2. LTD-nek. Ez a cég eladja a Trombita KFT-nek 50 %-kal magasabb áron. Ön pedig továbbadja a csavargyárnak filléres haszonnal, szinte semmit sem adózik utána, mert alig keletkezik nyeresége. A haszon Seychellen marad, vagyis az ön zsebében. Teljesen törvényesen.

–  Az árut el kell szállítanom Victoria fővárosba?

–  Sárgaréz rudacskái egy lépést sem tesznek, pihennek Rijekában, egy kikötői raktárban addig, amíg a vevőnek elszállítja.

–  És a Cégbíróság? A NAV?

–  Semmi közük hozzá. A Trombita 2. LTD-t nem kell, sőt nem is kehet bejegyeznie.

–  Hát ez nagyszerű. Mennyit kérnek egy ilyen külföldi cég alapításáért?

–  Összeg helyett inkább elmondok egy történetet. Egy úr bemegy a londoni Rolls Royce autószalonba. Kinéz magának egy metálkék Phantom Coupét full extrákkal. Beleül, nagyon tetszik neki. Mennyibe kerül ez a gépkocsi? – kérdi az eladótól. Uram, válaszol a kereskedő rezzenéstelen arccal, ha ön az ár iránt érdeklődik, akkor ez nem az ön kocsija.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük