2013 márciusában ismét meghirdetésre került a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! alkotói pályázat. Az immár másodszor meghirdetett pályázat célja a design és a bor találkozási pontján a fiatal grafikusművészek és borászok egymásra találásának elősegítése, továbbá hosszú távon az együttműködés lehetőségének megteremtése.

 

2013 márciusában ismét meghirdetésre került a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! alkotói pályázat. Az immár másodszor meghirdetett pályázat célja a design és a bor találkozási pontján a fiatal grafikusművészek és borászok egymásra találásának elősegítése, továbbá hosszú távon az együttműködés lehetőségének megteremtése.

 

Április 9-én lezárult a CÉGÉR alkotói pályázat első fordulója és kiválasztásra került a 10 döntős grafikus és bemutatkoztak az ifjú borászok. A borászokból, gasztronómusokból és grafikusokból álló szakmai zsűri kiválasztotta azt a 10 grafikust, akik az első fordulóban beadott pályamunkájuk alapján továbbjutva elkészíthetik egy-egy hazai bor címketervét. A 10 döntős grafikus bemutatásával egy időben mutatkozott be a projekten résztvevő 10 borász is, akik szintén tehetségük alapján kerültek kiválasztásra.

 

Nemcsak a szakmai kihívás motiváló, hiszen a nyertes grafikus 1 000 000 Ft, a 2. helyezett 300 000 Ft jutalmat kap, a közönségdíjasnak pedig 250 000 Ft jár. A 3-10. helyezetteket 50 ezer forintos munkadíjban részesítik. Az alkotói pályázat célja – nemcsak a címke, és arculattervezés – kétrétű: egyrészt a fiatal borászok és grafikusok együttműködésének elősegítése, másrészt a magyar borászok termékeinek vizuális megjelenésének és eladhatóságának javítása. A pályázatot kiíró Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Kft. meggyőződése, hogy a magyar kreativitás és a magyar bor párosításából világszínvonalú termékek születnek.

 

A rendezvényen a következő grafikus – borászat/borász párosokat sorsolták össze a szervezők:

Bodolóczki Júlia – Domain Edegger/Martin Georg Edegger

Bognár Enikő – Vécsei Pincészet/Vécsei András

Ferenczi Barna – Balga Pincészet/Adamovich Károly
Hegedűs Márton – Dúzsi Pincészet/Ifj. Dúzsi Tamás és Bence

Kiss Zsombor – Anonym Pince/Szövényi Áron

Laki Eszter – Szőke Gergely (alkotói csoport) – Winelife/Orosz Csaba

Radimszky Anna – Ruppert Pincészet/Ruppert Ákos

Szász Veronika – Radics Pince/Radics Barna

Tiszka Annamária – Benedek Pince/Benedek Péter

Tóth Andrej – Somlói Vándor/Kiss Tamás

 

A 10 pályamű az Akvárium Klubban megrendezésre kerülő Cégér kiállításon is bemutatásra kerül június 1. és június 15. között. A pályázatot kiíró Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Kft. a kiválasztott borokkal szeretne minél teljesebb képet adni a magyar borászatról regionális szinten is. Május 31. és június 2. között az Akvárium területén megrendezi a Cégér Gasztro-Zsibongás elnevezésű gasztro fesztivált, ahol a pályázat borászai, éttermek és kávézók mutatkoznak be.

 

2012 októberében hasonló rendezvény, Cégér Gasztro-Zsibongás keretében találkozott a művészet és a gasztronómia (lásd: http://euroastra.hu/node/64753) és akkor hirdették ki az első nyertest, a Bogányi Gergely és Csetvei Krisztina – Csetvei Pince párost. A 2012-es pályázat döntőseinek munkái borkóstolókkal egybekötött kiállításon bemutatkoztak Rómában, Berlinben és Párizsban, valamint túlmutatva a pályázat célkitűzésein egytől-egyig megbízást kaptak borász-párjuktól.

 

A rendezvényen bemutatásra került az Agrár Marketing Centrum legfrissebb bormarketing kutatásának eredménye Riegler Zsolt, a Soproni Borút Egyesület vezetője által. A márciusban zárult kutatás az alábbi linken megtekinthető: http://www.bor.hu/20130410_friss_orszagos_fogyasztoi_kutatas_a_borrol

 

Erdélyi Szabolcs, a Cégér projektigazgatója elmondta: „Nagy öröm látni, hogy külföldön is nagy sikert aratnak fiatal borászaink és grafikusaink. A Balassi Intézettel együttműködve sikerült egy olyan nemzetközi platformot biztosítani számukra, melynek révén a külpiacok is felfigyelhetnek rájuk: a Cégért külföldön működő Magyar Kulturintézetekben nemzetközi kiállításokon mutatjuk be kontinensszerte."

 

Toronyi Zsuzsa, a Cégér szakmai szervezője elmondta: „A legfontosabb eredménye a tavalyi, első pályázatnak az volt, hogy a borászok szinte kivétel nélkül folytatták az együttműködést a nekik sorsolt grafikusokkal a pályázat lezárulta után is. Tíz nagyszerű bor, tíz nagyszerű borász találkozik most tíz ragyogó tehetségű grafikussal, és együtt demonstrálják, hogy a kreativitás miként segíti piacra juttatni a hazai bort. Mert végsősoron nem csak a gyönyörködtetés, de az is a célunk a Cégér projekttel, hogy bizonyítsuk: az alkotóművészet és a piaci igények találkozásából hozzáadott érték születik."

 

www.cegerajobornak.hu


Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük