2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Célkeresztben az adatszivárgás — Mi a helyzet itthon?

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64943"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_169.jpg" border="0" width="101" height="173" /></a></span>A napokban lezajlott ITBN konferencián tartott előadást a Compliance Data Systems Kft. az adatszivárgás elleni védelem hazai helyzetéről és bejelentette a témakörben indított saját online felmérését. Az informatikai biztonság napján előadás, esettanulmány és szakmai workshop keretein belül is mélyíthették tudásukat a szakemberek az adatszivárgás elleni védelem legújabb módszereiről és termékeiről.

images 169A napokban lezajlott ITBN konferencián tartott előadást a Compliance Data Systems Kft. az adatszivárgás elleni védelem hazai helyzetéről és bejelentette a témakörben indított saját online felmérését. Az informatikai biztonság napján előadás, esettanulmány és szakmai workshop keretein belül is mélyíthették tudásukat a szakemberek az adatszivárgás elleni védelem legújabb módszereiről és termékeiről.

images 169A napokban lezajlott ITBN konferencián tartott előadást a Compliance Data Systems Kft. az adatszivárgás elleni védelem hazai helyzetéről és bejelentette a témakörben indított saját online felmérését. Az informatikai biztonság napján előadás, esettanulmány és szakmai workshop keretein belül is mélyíthették tudásukat a szakemberek az adatszivárgás elleni védelem legújabb módszereiről és termékeiről.

Egerszegi Krisztián a CDSYS ügyvezető igazgatója előadásában kihangsúlyozta: „A megnövekedett kockázatokra a folyamatosan fejlődő IT és adatbiztonsági ipar naprakész megoldásokkal tud válaszolni. Az adatszivárgás elleni védelem szakértője a CDSYS hazai tapasztalati szerint az IT vezetők tudása a DLP szoftverekről nem teljes körű. Általában tudnak a létezéséről, de részleteiben nem ismerik a funkcióit és inkább egy újabb drága költségelemet látnak benne, míg a folyamatos tartalom alapú figyelés és védelem mindenre kiterjedő lehetőségeivel nagyon hatékonyan csökkenthetőek az adatszivárgásból származó biztonsági kockázatok. A másik rossz tapasztalat, hogy a vezetők nagyon gyorsan napirendre térnek az adatszivárgás elleni megoldás hiánya felett, pedig ez a jól felfogott belső érdekük lenne, hiszen a médiában is egyre gyakrabban kerülnek napvilágra adatszivárgási incidensek. Mi mindenkinek a prevenciót javasoljuk, ne féljünk a DLP megoldás bevezetésétől, hosszú, de akár rövid távon is bőven megtérülnek a ráfordítások!"

Az előadáson és az utána következő szakmai workshopon is demók segítségével mutatták be a Symantec DLP szoftverének védelmi mechanizmusait, így például a legújabb fejlesztéseknek köszönhető mobil- és táblagépvédelmet, amely akár a közösségi hálózatokon megosztott bizalmas információkat is képes blokkolni. A Symantec kétfaktoros authentikációs megoldásának (korábban VeriSign Identity Protection) segítségével bemutatták, hogy lehet elérni egy Windows szervert egy táblagépről a hagyományos azonosítás mellett egyszer használatos jelszó segítségével.

A konferencián elindított saját kutatásról az ügyvezető elmondta: „A jelenleg ezen témában elérhető felmérések általában külföldi adatokon alapulnak, amelyek nem ültethetőek át teljes egészében a hazai környezetre. Ezen hiánypótló szakmai felmérés célja, hogy a magyarországi viszonyokról kapjunk egy olyan képet, amely mindenkinek releváns és használható lesz, akár benchmarking célokra is." Az online felmérés elérhető: https://www.surveymonkey.com/s/83832PL

Az ITBN első napján a szervezők szakmai javaslatai alapján mutatkozott be az Allianz Hungária Zrt.-nél bevezetett központi web-alapú autentikációs és autorizációs megoldás. A ForgeRock OpenAM megoldásának bevezetésével, üzemeltetésével kapcsolatos tapasztalatokat az Allianz osztályvezetője és a CDSYS szakértője prezentálta a hallgatóságnak.

Olvasson rendszeresen frissített híreket, tanulmányokat az adatszivárgás témaköréről a Facebookon is: http://www.facebook.com/adatszivargas

 

Az adatszivárgásról

 

Szükséges-e az adatszivárgás elleni védelem? Nem is lehet kérdés, hisz ma az információ a legnagyobb érték. Hogyan védekezzünk? Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, további kérdéseket kell feltennünk magunknak.

–          Tudjuk, hogy hol tároljuk a bizalmas adatainkat? Azt is, hogy hol vannak róluk másolatok? Laptopok, fájlmegosztások, közös mappák, adatbázisok – kockázatelemzések során kiderült, hogy minden tíz fájlból egyet rossz helyen tárolunk.

–          Tudjuk, hogy hogyan és kik használják az adatokat? Mit másoltak USB-re vagy küldtek el e-mailben, csevegőprogramon, webmail-en vagy FTP-n? – kockázatelemzések kimutatták, hogy minden négyszázadik e-mail tartalmaz titkos adatot.

–          Hogyan akadályozzuk meg titkos adataink elvesztését? Felmérések alapján kiderült, hogy a dolgozók 59% vitt el adatot a munkahelyéről. Hogyan tudjuk ezt megakadályozni és kikényszeríteni az adatvédelmet?

Az adatszivárgás elleni védelmet biztosító technológiák (Data Loss Prevention – DLP) megfelelő használata és a biztonsági tudatosság növelése jelentik a megoldást.

További áttekintést a DLP-ről a Wikipedián: http://hu.wikipedia.org/wiki/Data_Loss_Prevention

 

 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.