A Hibernia Kiadó vezetője, Marton Jenő a Cseh Kultúra hangulatos könyvtárszobájában mutatta be „Utazzunk együtt" sorozatában megjelent új útikönyvét a szerző, Kocsis Péter jelenlétében. A Český Krumlovról, Dél-Csehország bűbájos kisvárosáról szóló könyv az első önálló mű Magyarországon – a legautentikusabb szerzőtől, aki először csaposként dolgozott Prágában, aztán a Paprika TV csehországi igazgatója lett, Hraballal foglalkozik, fordít, ír, idegent vezet és szakácskodik is. Ez a kis könyv 8-10 éves álom megvalósulása. Húsvét után lesz kapható a könyvkereskedésekben.

 

A Hibernia Kiadó vezetője, Marton Jenő a Cseh Kultúra hangulatos könyvtárszobájában mutatta be „Utazzunk együtt" sorozatában megjelent új útikönyvét a szerző, Kocsis Péter jelenlétében. A Český Krumlovról, Dél-Csehország bűbájos kisvárosáról szóló könyv az első önálló mű Magyarországon – a legautentikusabb szerzőtől, aki először csaposként dolgozott Prágában, aztán a Paprika TV csehországi igazgatója lett, Hraballal foglalkozik, fordít, ír, idegent vezet és szakácskodik is. Ez a kis könyv 8-10 éves álom megvalósulása. Húsvét után lesz kapható a könyvkereskedésekben.

 

A fiatal Kocsis Péter 1996-ban költözött Prágába, de havonta ellátogatott Krumlovba „némileg részesévé válva fokozatos átalakulásának, kicsinosításának, felcicomázásának, és ezzel együtt a turistaáradat megjelenésének. Egyre több szabadidőmet töltöttem itt, mígnem 2005-ben ide is költöztem". A magyar turisták figyelmébe ajánlja a „tényeket és legendákat, múltat és jövőt, az estek mámorát és az álmos másnapokat, egyszóval a várost". A család és a gyerekek számára ideális hely, ezért megalapította a Krum-love Kft.-t, hogy a 30 km-es sugárban lévő rengeteg látnivalót bemutathassa másoknak is.

 

„Itt nincs tenger, de közel van Magyarországhoz a 13 ezer fős kisváros a Vltava-(Moldva)folyó partján. A megközelítése rossz", hiszen sem vonat, sem busz nem jár arra. Viszont a különleges látnivalók, a természeti szépségek és a kiváló cseh sörök rendkívül vonzóak. A szerző őszintén beszélt az egyetlen negatívumról is: a vendéglők zöme nem igazán autentikus, legfeljebb két kocsmajellegű hely maradt meg belőlük (a Barbakán és a Dušek), a többi inkább a turisták ízlését szolgálja ki.

 

Dél-Csehország alpinista központ, valamint a középkori legendák tárháza, itt a felnőttek is kedvelik a régi meséket, amelyek között magyar vonatkozású legenda is akad, például a szomjas huszár története, aki folyton borozókat keresett. Gusztus kérdése, ugyanis a cseh borok nekünk savanyúak. Sok a japán turista, mert Krumlov az UNESCO világörökség része, az oroszok pedig ingatlanokat vásárolnak itt. A csehek a vándorló ír törzsek leszármazottai, erről tanúskodik a sok menhir, a késői kőkorszakból fennmaradt kőoszlop, az ezoterikusok kedvencei.

 

A szépen felújított kastélyparkban különleges forgószínpados színház működik nyaranta, ahol Jiři Menzel szokott rendezni. Évente opera ősbemutatókra kerül sor. Krumlov áprilistól szeptemberig fesztiválváros: fények, barokk színházi-, zenei- és filmfesztiválok helyszíne. Az ötszínű rózsa ünnepe középkori látványosság. Az UNESCO évente le akarja bontatni a forgószínpadot, amely a nézőket forgatja a színpad körül, mert az 1950-es években épült. A városnak azonban sikerül ellenállnia.

 

A múzeumok a top 12 látványosság közé tartoznak. Egon Schiele gyakran járt itt született édesanyjához, tehát az Egon Schiele Art Centrumot a régi sörgyárban rendezték be, ahol a városról festett képei láthatók. A Kolostor-negyedben felújították a középkori klarisszák lakóhelyét. A kétemeletes Palást-híd köti össze a várkastély épületeit az eredeti barokk színházzal. A Szent Vitus-templom korai gót épületét 1402-ben átépítették, 15. századi freskómaradványaiért érdemes megtekinteni. A Várkastély a Hradzsin után az ország második legnagyobb vára gondozott kastélyparkkal. A Seidel Műteremház szép szecessziós épületben találhatók a fotós emlékei a környékről. Különös élmény a Grafitmúzeum egy földalatti sétával összekötve. Innen származik az ismert világmárka, a Kohinoor ceruza. A Meseház három szintje egyikén Marionett-múzeum is van.  

 

A helyi sörgyár ma már nem az igazi a gyakori tulajdonosváltás miatt. Most felvásárolta az Eggenberg sörgyár, amely Pardubicében főzi a sört. Csehország azonban híres az egyes vendéglátóhelyek saját kis sörfőzdéiről.

 

A top 12 látványosság közé tartozik még a városi rafting kajakkal, gumicsónakkal vagy tutajon. Hluboká nad Vltavou gótikus alapú várkastélya szintén fontos turisztikai célpont. Holašovice barokk építészete ugyancsak az UNESCO világörökség része, ahol a cseh „Stonehenge" csodálható meg. Kedvelt kirándulóhely az 1083 m magas Kleť-csúcs kilátója. Prachatice városkája a sgraffittós reneszánsz házairól nevezetes. Rožmberk nad Vltavou a Moldva-parton ódon házakkal és két várral dicsekedhet. Feltétlenül látni kell még a Zlatá Korunát, az „Arany Korona" gótikus kolostor-együttesét, amelyet Přemysl Ottokár alapított 1263-ban.

 

A fő látványosság persze maga a világraszóló szépségű Český Krumlov bármely évszakban. Nyáron kimondottan turistákkal zsúfolt, akárcsak a főváros, az 'Arany Prága'. Krumlov nyolcezer éve lakott település. 1302-től került a Rožmberk család birtokába. Azóta minden korszak és stílus nyomot hagyott a város építészetén. A 13. században épült várkastélya és a köré telepedett várnegyed csakugyan világszám.  Az útikönyv ábrákon, térképeken és fényképeken mutatja be a részleteket. Alaposan megismerkedhetünk a  történelmével is.

 

Kocsis Péter, a szerző a város bejárására ötféle útvonalat kínál a látogatóknak. Külön fejezet szól a helyi kulturális ajánlatról, a történelmi orgonákról, az egyházi épületekről és a múzeumokról. „Sör és has" címen a krumlovi gasztronómiában kalandozhatunk. Igen érdekes a város története a legendák és kísértetek tükrében, majd a 9. fejezetben részletesen tárgyalja a környék megnézendő látnivalóit.

 

Az utolsó, 10. fejezet az ún. „Krumlovi nagyokos" lát el aktuális információkkal a Krumlov-kártyáról, a helyi közlekedésről, a szálláshelyekről, a vásárlásról, sőt, az éjszakai életről. Végül hasznos tanácsokat kapunk a gyógyszertárakról, az autószervizekről, a strandokról, a hajózásról, a vízi sportokról, horgászatról és egyéb lehetőségekről.

 

A 168 oldalas, színes, okos útikalauzt a Hibernia Kiadó munkatársai tíz térképpel, 250 fényképpel látták el. Igazán könnyen áttekinthető, jól kezelhető útikönyv lett belőle – magyar nyelven először!

 

DOBI ILDIKÓ

 

 

Kocsis Péter

Český Krumlov

Hibernia Nova Kiadói Kft. Bp. 2015

 

ISBN 978-615-5426-26-1

Aduprint Nyomda Budapest

ára 2980.- Ft. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük