2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Charlie Hebdo

2 perc olvasás

charlie hebdo 2.

A Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap 2015. január 7-én vált hazánkban széleskörűen ismertté, amikor két fegyveres muszlim behatolt a heti értekezletet tartó szerkesztőségbe és Mohamed próféta megsértéséért bosszút kiáltva tíz újságírót, két rendőrt megölt és több mint húsz embert megsebesített.

A vitriolos stílusú és humorú lap ötven évvel ezelőtti alapítása óta a vallások rituáléját is rendszeresen nevetség tárgyává teszi. Ezen lehet felháborodni, ezt lehet elítélni, de az 50.000 példányban megjelenő lapot a franciák megveszik, írásai, karikatúrái – úgy tűnik – nem állnak ellentétben a francia jogrendszerrel. Ebbe pedig kívülállóknak nincs beleszólásuk. A merénylet után egy héttel a lap ötmillió példányban, 16 nyelven jelent meg. Ennek a számnak minden példánya elkelt. A lap meghússzorozta előfizetői számát, amely elérte a 200 ezret.

Most ismét olvashatunk a hetilapról, nem kell sokáig keresgélnünk a hazai újságokban, magazinokban. Meghan Markle és férje, Harry sussexi herceg történelminek minősített tévéinterjújában a többi között rasszizmussal vádolta a brit királyi családot.

A briteket felháborította, hogy a Charlie Hebdo a maga faragatlan módján figurázta ki a hercegi pár és a királyi család konfliktusát. A francia szatirikus lap címlapján a gonosz mosolyú és szőrös lábú Erzsébet királynő térdel a földön fekvő Meghan nyakán. A felirat hevenyészett fordításban: Miért hagyta el Meghan a Buckingham palotát? Mert nem kapott levegőt. Egy brit jogvédő szervezet be akarja perelni a lapot, nem lesz nagy sikere.

Tetszik, nem tetszik, ilyen az élet, az újságírás, az emberi természet.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.