2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Charlie Wilson igaz története a DoQ-n

2 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/97959"><img class="image image-preview" src="/files/images/charlie_1.preview.jpg" border="0" width="479" height="318" /></a></span>A cowboy, aki legyőzte a Szovjetuniót, vagy az ember, aki felfegyverezte a tálibokat? Charlie Wilson politikai tevékenysége máig vitatott részét képzi az Amerikai Egyesült Államok történetének. <p> 

A cowboy, aki legyőzte a Szovjetuniót, vagy az ember, aki felfegyverezte a tálibokat? Charlie Wilson politikai tevékenysége máig vitatott részét képzi az Amerikai Egyesült Államok történetének.

 

A cowboy, aki legyőzte a Szovjetuniót, vagy az ember, aki felfegyverezte a tálibokat? Charlie Wilson politikai tevékenysége máig vitatott részét képzi az Amerikai Egyesült Államok történetének.

 

Texas egykori kongresszusi képviselője az 1980-as években pénzt és katonai felszerelést szerzett a szovjetek ellen harcoló afgán mudzsahedeknek: ezzel a lépéssel ugyan közelebb hozta a hidegháború végét, ám közvetett módon hozzájárult a szélsőséges tálibok megerősödéséhez Afganisztánban. A DoQ szombati nagyfilmje betekintést enged Charlie Wilson igaz történetébe.   

 

Charles Nesbitt "Charlie" Wilson az Egyesült Államok haditengerészetének tisztje és az USA Kongresszusi képviselője volt, aki örökre beírta magát a világtörténelembe. A DoQ csatornán január 9-én debütáló Charlie Wilson igaz története című dokumentumfilmből kiderül, hogy a texasi playboynak bélyegzett Wilson miként vette rá a Kongresszust, hogy több milliárd dollárral támogassa a CIA legnagyobb fedett hadműveletét, a Ciklont, amely a Carter és a Reagan kormányzatok alatt légvédelmi fegyverekkel és rakétákkal szerelte fel a szovjetek ellen harcoló afgán mudzsahedeket.

 

A korabeli felvételeknek és a Wilsonnal készült interjúknak köszönhetően a nézők újraélhetik a Hidegháború ezen izgalmas epizódját, megismerhetik a politikus döntéseinek hátterét és a katonai konfliktus fordulópontjait. Találkozhatnak Joanne Herringgel, a nővel, aki úgy bírta cselekvésre Wilsont, hogy elküldte egy sokkoló, sebesült gyermekekkel teli menekülttáborba, hogy a politikus saját szemével láthassa a megállíthatatlan Szovjet harci gépezet pusztítását. Emellett a film bemutatja a képviselő működésének hosszú távú következményeit és azt a folyamatot, ahogy az USA saját, jövőbeli ellenségét juttatta fegyverekhez.

 

Charlie Wilson igaz története:

2016. január 9-én 21:05-től a DoQ műsorán.

 

http://doqchannel.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.