A pénzpiacok sokkos állapotban botorkáltak a hétvégén azt követően, hogy a Svájci Nemzeti Bank eltörölte a svájci frank euróval szembeni árfolyamküszöbét. Az EURCHF devizakereszt továbbra is a lélektanilag fontos paritási szint körül mozog, az EURUSD árfolyama pedig némi konszolidációt mutat azt követően, hogy 2003 óta először süllyedt az 1,1500-as szint alá.

 

A pénzpiacok sokkos állapotban botorkáltak a hétvégén azt követően, hogy a Svájci Nemzeti Bank eltörölte a svájci frank euróval szembeni árfolyamküszöbét. Az EURCHF devizakereszt továbbra is a lélektanilag fontos paritási szint körül mozog, az EURUSD árfolyama pedig némi konszolidációt mutat azt követően, hogy 2003 óta először süllyedt az 1,1500-as szint alá.

 

A paritási szint láthatóan továbbra is mágneses hatást gyakorol az EURCHF árfolyamára. A Svájci Nemzeti Bank elnöke, Thomas Jordan a hétvégén azt nyilatkozta, hogy a devizapiaci helyzet alakulásától függően sor kerülhet bizonyos jegybanki intervenciókra, és az elemzők úgy vélik, hogy ha ilyesmi történik, akkor a paritás környéki árfolyamszint stabilizálására fog az SNB koncentrálni. Nem valószínű különösebb elmozdulás az EKB csütörtöki döntése előtt.

 

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja, Klaas Knot azt az álláspontot támogatja, hogy az eurózóna tagállamainak nemzeti bankjai maguk vásárolják fel saját államaik adósságát – ez újszerű megoldás lenne, de miként lenne képes az EKB koordinálni egy ilyen intézkedés végrehajtását? 

 

USD: A dollár meglehetősen bizonytalan lábakon áll, miközben az euró némi konszolidációt mutat, és az utóbbi időkben közölt gyengébb amerikai adatok sorra azt jelzik, hogy füstbe mehetnek a Fed kamatemelésére irányuló várakozások. Ezen a héten kevés az árfolyamokat befolyásoló USA-beli gazdasági esemény, jelenleg a svájci frank és az EKB közelgő ülése van a figyelem középpontjában.

 

EUR: A pénteki mélypontot követően visszanyert valamennyit az USD-vel szemben, de általában véve továbbra is nagyon gyenge, miközben mindenki az EKB csütörtöki ülését várja, azt találgatva, hogy Mario Draghi és társainak várható bejelentése mennyire igazolja majd vissza a piac jelenlegi, igencsak galamb jellegű várakozásait.

 

GBP: Jelentősen gyengült az amerikai dollárral szemben az utóbbi idők magas árfolyamaihoz képest – az 1,500-as szint tesztelése felé kacsingat, hacsak újra el nem éri az 1,5200-as szintet. Az EURGBP árfolyama konszolidálódhat az EKB csütörtöki döntése előtt, de a várakozások 0,7750 alatti szintet jeleznek.

 

CHF: Próbálja visszanyerni egyensúlyát, miközben a napközbeni kilengések amplitúdója csillapulni kezdett. Még túlságosan korai lenne letisztultnak nevezni a helyzetet.

 

Előrejelzés

 

Nehéz lenne a hét elején csendes piaci viszonyokra számítani azok után, hogy alig tértünk magunkhoz az SNB földrengésszerű hatással járó, csütörtöki bejelentését követően. Fontos hét ez a központi bankok számára, amikor is az EKB csütörtöki ülésére összpontosul a legnagyobb figyelem, a piacok már beárazták Draghi és társainak várhatóan nagy horderejű bejelentését – de képes lesz-e vajon a tényleges bejelentés megfelelni a jelenlegi várakozásoknak?

 

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük