A Circo Film 2014 januárjában bemutatásra kerülő két filmjét szeretném Olvasóink figyelmébe ajánlani. A spanyol film egy bazi nagy lagzi „spanyol módra", egy nap története, sok könnyel, kacagással és meglepetéssel, míg a Stanislaw Lem regénye alapján készült sci-fi animáció a digitális karakterek világába vezet, a nem túl távoli jövőbe.

 

A Circo Film 2014 januárjában bemutatásra kerülő két filmjét szeretném Olvasóink figyelmébe ajánlani. A spanyol film egy bazi nagy lagzi „spanyol módra", egy nap története, sok könnyel, kacagással és meglepetéssel, míg a Stanislaw Lem regénye alapján készült sci-fi animáció a digitális karakterek világába vezet, a nem túl távoli jövőbe.

 

Csókok és gólok (La gran familia espanola)

Feliratos spanyol vígjáték, 2013

Bemutató: 2014. január 2.

16 éven aluliaknak nem ajánlott!

Egy ötgyerekes családban a legkisebb fiú esküvőjére készülnek egy idilli spanyol birtokon. Azonban a nagy nap véletlenül ugyanarra a dátumra esik, mint a futball-világbajnokság döntője, amelyen történetesen a spanyol csapat lép pályára. A család és a násznép vegyes érzelmekkel éli át a készülődés izgalmait, hiszen az esküvő mellett a meccs is lázban tartja őket, sokan inkább a játékra koncentrálnának. Az örömapa hirtelen rosszulléte, az iránta érzett aggódás is borzolja a kedélyeket, illetve az is kiderül, hogy a vőlegénybe nemcsak a menyasszony, hanem annak ikertestvére is szerelmes. Arról már nem is beszélve, hogy az egyik rég nem látott testvér szeretné visszahódítani egykori szerelmét, aki azóta már az öccse párja lett… Egyszóval az esküvő körül sok kétség és kérdés támad, ami végül gondolkodásra készteti az ifjú párt is: vajon tényleg jó ötlet összeházasodni? Rajtuk kívül az esküvő apropóján szinte az összes családtagnak el kell gondolkodnia rajta, hogy kik ők, honnan jöttek, és merre tartanak.

Rendező: Daniel Sánchez Arévalo

Forgatókönyvíró: Daniel Sánchez Arévalo, zeneszerző: Josh Rouse, operatőr: Juan Carlos Gómez.

Szereplők:

Verónica Echegui, Antonio de la Torre, Quim Gutiérrez, Sandra Martin, Alicia Rubio,

Patrick Criado, Héctor Colomé, Roberto Álamo.

http://www.youtube.com/watch?v=R2YNwu2Pbe8

http://www.imdb.com/title/tt2252680/?ref_=fn_al_tt_1

 

A futurológiai kongresszus (The Congress) – a jövő mozija, a jövő világában.

Feliratos, izraeli-német-lengyel-luxemburgi-francia-belga animációs film, 2013

Bemutató: 2014. január 23.

16 éven aluliaknak nem ajánlott!

A nem túl távoli jövőben járunk, amikor Robin Wright színésznőnek (aki ezúttal saját magát alakítja) egy nagy hollywoodi stúdió visszautasíthatatlan ajánlatot tesz: megvennék színészi személyiségét. Egy részletes szkennelési és mintavételi procedúrának vetik alá, hogy azután a digitális énjét egyszerűen beillesszék bármelyik filmbe, amelyikbe csak szeretnék – még azokba is, amelyeket korábban nem vállalt volna. Cserébe hatalmas összeget kap, valamint a stúdió ígéretét, hogy minden filmben örökké fiatalon őrzik meg a külsejét. A szerződés húsz évre szól. A film bemutatja Robin visszatérését a szerződés utáni életbe, amikor bepillanthatunk a jövő mozijáról szóló fantáziavilágba.

A film alapjául szolgáló írás, Stanislaw Lem novellája, A futurológiai kongresszus egy olyan diktatúrát mutat be, ahol a gyógyszergyárak az emberiséget egy végtelen kémiai hallucinációban tartják. A hatvanas években írt látomás szerint ezek a cégek teljes körű kontrollt birtokolnak az emberek érzelmeinek teljes skálája felett, a szeretettől vagy bensőségességtől a halálos félelemig.     

A rendező, Ari Folman (Libanoni keringő) a film ama korszakában, amikor életszerűvé generált digitális karakterek uralkodnak a moziipar nagy területén, egy lépést előrébb lép, és az animáció gyönyörűséges szabadságával elénk tárja azt a világot, amikor bárki bevehet egy kémiai készítményt, és onnantól az agya abba a fantáziamoziba illeszti őt, amire mindig is vágyott, azokkal a színészekkel, akikkel csak kívánja. De hová lesznek azok a színészek, akik eladták a lelküket a stúdiók ördögeinek?

A futurológiai kongresszus egy olyan jövőkép, amely egyszersmind kiállás is a "régi" mozi mellett, amelyet ismerünk és szeretünk.

Rendező: Ari Folman

Író: Stanislaw Lem

Forgatókönyvíró: Ari Folman, zeneszerző: Max Richter, operatőr: Michal Englert

Szereplők:

Robin Wright, Harvey Keitel, Jon Hamm, Paul Giamatti, Kodi Smit-McPhee, Danny Huston

Sami Gayle.

http://www.youtube.com/watch?v=8plsgzSizO8

http://www.imdb.com/title/tt1821641/?ref_=fn_al_tt_1

http://www.cirkofilm.hu

 

Lantai József