2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Circus Classicus

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78878"><img class="image image-preview" src="/files/images/circ%20(1).jpg" border="0" width="459" height="319" /></a></span>Az ország egyetlen kőcirkusza, a Fővárosi Nagycirkusz 2014. március 29-én, egy fergeteges premierrel nyitja meg ismét a kapuit. A szakma igazi mestereit hívták meg, hogy különleges tudásukkal a cirkusz minden szépségét megmutassák a közönségnek, mert az évszázadok óta sikert sikerre halmozó, nemzedékeket ámulatba ejtő klasszikus cirkusz örök érték. A Circus Classicus műsorban prémium kategóriás fellépők várják a közönséget, egészen 2014. augusztus 31-ig. Ez az igazi 100% cirkusz!</p> <p> 

circ%20(1)Az ország egyetlen kőcirkusza, a Fővárosi Nagycirkusz 2014. március 29-én, egy fergeteges premierrel nyitja meg ismét a kapuit. A szakma igazi mestereit hívták meg, hogy különleges tudásukkal a cirkusz minden szépségét megmutassák a közönségnek, mert az évszázadok óta sikert sikerre halmozó, nemzedékeket ámulatba ejtő klasszikus cirkusz örök érték. A Circus Classicus műsorban prémium kategóriás fellépők várják a közönséget, egészen 2014. augusztus 31-ig. Ez az igazi 100% cirkusz!

 

circ%20(1)Az ország egyetlen kőcirkusza, a Fővárosi Nagycirkusz 2014. március 29-én, egy fergeteges premierrel nyitja meg ismét a kapuit. A szakma igazi mestereit hívták meg, hogy különleges tudásukkal a cirkusz minden szépségét megmutassák a közönségnek, mert az évszázadok óta sikert sikerre halmozó, nemzedékeket ámulatba ejtő klasszikus cirkusz örök érték. A Circus Classicus műsorban prémium kategóriás fellépők várják a közönséget, egészen 2014. augusztus 31-ig. Ez az igazi 100% cirkusz!

 

A műsorban felelevenednek a cirkusztörténet csodái, így bepillantást nyerhetnek a nézők Kim Kenneth dán illuzionista mágikus műsorába, aki huszonöt éves pályafutása során most először vendégszerepel Magyarországon. Partnernője, Jessica Caveagna – Az univerzum fényei című műsorunkból már jól ismert Steve és Jones bohócok nővére – egy hamisítatlan klasszikus mutatvánnyal, a kardegyensúlyozó produkcióval ejti ámulatba a publikumot.

 circ%20(2).thumbnail

A háromtagú orosz The Mednikov's csoport különleges magas kötél számában látható a világon egyedülálló bravúr: a dróton végrehajtott dupla hátra szaltó. Az állatszámok barátait a fenségesen szép tigrisek, köztük egy kecses fehér nagymacska, továbbá Monte-Carlo magyar bajnokának, Richter Flóriánnak klasszikus időket idéző lovas és elefántszámai ejtik ámulatba. A Baross Imre Artistaképző szakmai munkáját fémjelző Duo Deszka produkciója igazolja, hogy a fiatal magyar artistatehetségek már érettek a Fővárosi Nagycirkusz közönsége előtti bemutatkozásra.

 circ%20(3).thumbnail

Pókember visszatér és a téli budapesti cirkuszfesztiválon Ezüst Pierrot-díjas artista, Super Silva ismét hajmeresztő, hátborzongató élményt nyújt a publikumnak. Az izgalmak még fokozhatóak: lélegzetelállító az őrült iramban forgó halálkerék s rajta a két rettenthetetlen akrobata, a Duo Sifolinis. A dél-amerikai The Bazan Sisters látványosan szép, gondosan kidolgozott egyensúlyozó produkciója a klasszikus cirkuszt idézi, a Bazan család vidám, zenés bohóctréfái pedig teljessé teszik a hamísítatlan Circus Classicust!

 circ%20(4).thumbnail

A Circus Classicus 100% cirkusz! művészei:

 

Hans Ludwig Suppmeiertigrisek idomítása (Németország)

Az ötgenerációs artista családból származó idomár 12 évesen lovakkal kezdett dolgozni, majd trapézszámban jeleskedett. 1989-ben találkozott Flavio Tognival, akivel együtt dolgoztak Amerikában és sokat tanult tőle. 2003 óta kizárólag csak tigrisekkel foglalkozik. A négy nagymacska – Sumina, Delhi, Shiba és Tabi – nagyon tanulékonyak, intelligensek, kiválóan tudnak együtt dolgozni az idomárjukkal. A produkcióban látható még egy igazi különlegesség is: a fehér tigris.

 

Bazan Family – zenebohócok (Brazília)

A héttagú család Peruban kezdte karrierjét, majd felléptek brazil, német, angol és olasz cirkuszokban is. Mindenhol sikert aratott klasszikus zenebohóc műsorszámuk, amelyben nagy csinnadrattát produkálnak a manézsban a fúvós hangszereikkel. Bemutatják, hogy bármilyen eszközből elő tudnak varázsolni hangokat, legyen az akár egy főzőedény, kisméretű hegedű, vagy éppen egy szétesett zongora.

 

Capilar – levegő akrobatika (Kuba)

A kubai artista hölgy Dél-Amerika nagyvárosai és Monte-Carlo után a Fővárosi Nagycirkuszban mutatja be a cirkusz hőskorát idéző, ma már igazi különlegességnek számító hajlógó levegő akrobatika produkcióját. 

 

Richter Flórián – elefántszám (Magyarország)

Világsztárok összeszokott kettőse a Fővárosi Nagycirkuszban! Szandra, az elefánt – aki Roger Moore partnere volt a Polipka (Octopussy) című James Bond filmben – a világhírű cirkuszművész Richter Flórián vezetésével fergetegesen szórakoztató, meglepetésekben

bővelkedő produkcióval lép a közönség elé. A vadonatúj szám még soha nem volt látható a Fővárosi Nagycirkuszban!

 

Jessica Caveagna – kardegyensúlyozó szám (Olaszország)

Jessica Caveagna olasz bohóc dinasztia tagja, az őszi műsorban óriási közönségsikert aratott Steve és Jones bohócok nővére. Ő is a cirkuszban nőtt fel, és nyolcévesen mutatta be labdaegyensúlyozó számát. Már akkor érezte, hogy a cirkusz lesz az élete. 2003-ban találkozott férjével, Kim Kenneth-tel, akivel együtt dolgoznak Kim illuzionista számában is. Jessica magánszáma a klasszikus kardegyensúlyozó mutatvány, amelyben a szakmai tudás különleges látványelemekkel párosul, a tűz a cirkusz legendás hőskorszakát idézi.

 

Duo Sifolinis – gyorsöltöző szám/ transzformáció (Bulgária – Anglia)

Nyikolaj és szép partnernője, Hayley egy különleges – tánccal kombinált – illúzió-számot mutatnak be, amelyben Nyikolaj egy pillanat alatt új meg új ruhát varázsol Hayley-re. Charleston, színes ruhák és meglepetés a produkció végén.

 

Richter Flórián, Richter Edit, Richter Kevin – magasiskola (Magyarország)

Flórián számára mindig is fontos volt, hogy egy-egy produkciónak a szakmai értékein túl egyéni stílusa is legyen. Ebben a szellemben született meg a magasiskola műsorszám, amelyben közreműködik felesége, Edith és fiuk, Kevin. A gyönyörű holland fríz lovak precízen hajtják végre az oldaljárásokat, vágtaperdülést, vagy az ugrásváltást. A sztárcsalád produkciója világpremier.

 

The Mednikov's – Magas kötél (Oroszország)

A háromtagú orosz The Mednikov's csoport hölgy tagja, Patimat férjével, Alexander Mednikoval együtt hozta létre a „Rope-walkers" műsorszámot, és sikert sikerre halmoztak, Japántól egészen az USA-ig. Jóval később – tizenhét év kihagyás után – Patimat úgy döntött, hogy új produkcióval állít emléket férjének és megszületett a Rope-walkers Mednikov's.

A dróton a klasszikus trükkök mellett hajmeresztő mutatványokat produkálnak. Konstantin az

egyetlen Alexander Mednikov után, aki képes a dróton a dupla hátra szaltóra. Valentin ezt megelőzően másik cirkuszi produkcióban szerepelt, de Patimat felkérése után eldöntötte, hogy kipróbálja magát a magas kötél számban is.

 

Kim Kenneth – illuzionista (Dánia)

Kim Kenneth-et édesapja – aki számára a mágikus művészet csak egy kedves hobbi volt – vezette be az illúziók világába és már hatévesen a színpadon állt. A dániai Magic Circle Club legifjabb tagja volt, tinédzser korában több díjat is nyert. 1989-től szerepel cirkuszban. Egy ideig szüneteltette a fellépéseket és a dániai egyetemen tanult, de a szíve visszahúzta a cirkusz csodálatos világába. Mindig nagy kihívás egy illuzionista számára a cirkuszban történő fellépés, ahol körbeveszi a közönség a mágust. Kim szereti a kihívásokat, és élvezi, ha estéről-estére sikert arathat a nézők körében. Pályájának 25 éves jubileumát éppen a Fővárosi Nagycirkuszban ünnepelheti.   

 

The Bazan Sisters – egyensúlyozó szám (Brazília)

A Bazan bohóccsalád két hölgy tagjának műsorszáma látványosan szép, gondosan kidolgozott. Az artistanők ráadásként – a sokat látott cirkuszrajongókat is meghökkentő –  létra-mutatvánnyal teszik igazán emlékezetessé produkciójukat. Az ifjú artistahölgyek Olaszországban a kiváló mester, Lidia Togni szakmai iránymutatásai szerint gyakorolták be különleges produkciójukat.

 

Richter Flórián – freiheit  – szabadidomítás (Magyarország)

Richter Flórián a jól ismert, hétgenerációs Richter artista család gyermeke. Öt éves kora óta foglalkozik lovakkal és kilenc évesen kezdte pályafutását lovas akrobataként. A Monte

Carlo-i Cirkuszfesztiválon egyetlen magyar bajnokát a cirkusztörténelem legjobb lovas akrobatájának tartják. A szabadidomítás során a lovak közti kommunikáció és a testi-lelki harmónia dominál. Az összehangolt munka eredménye pedig egy show elemekkel kombinált látványos produkció.

 

Duo Deszka – deszkaszám (Magyarország)

A Duo Deszka fiatal akrobatái – Lövei Gábor és Mikó Zoltán – jelenleg a Baross Imre Artistaképzőbe járnak. Másfél éve kezdtek együtt dolgozni artista tanáruk javaslatára, aki meglátta a fiúkban a kimagasló tehetséget. Az ifjú artisták naponta több órát gyakorolnak, hogy minél tökéletesebb legyen a műsorszámuk. Ennek eredményeként felléptek már a Sziget Fesztivál Fly Street Circus című produkciójában, az Ördögkatlan Fesztiválon és az LGT Fesztiválon is. A Fővárosi Nagycirkusz manézsa sem ismeretlen a számukra, hiszen már bemutatkoztak a Múzeumok Éjszakáján és a tavaly őszi extra műsorban, a Szombat esti cirkuszkoktélban is.

 

Super Silva – Levegőszám (Barzília)

Az akrobata – akinek édesapja bohóc volt, édesanyja pedig táncos – nyolcévesen kezdett el foglalkozni a hagyományos trapéz számmal, és beutazta műsorszámával szülőhazáját, Brazíliát. Egy véletlen során találkozott – a számára addig ismeretlen – „láb-hurok" technikával, ami teljesen lenyűgözte őt. Attól kezdve órákon át gyakorolt és beillesztette az új elemet az addig kidolgozott trapéz számába. Hamarosan híre ment Dél-Amerikában lélegzetelállító produkciójának, és csak úgy emlegették őt, mint a „Pókember". „A cirkusz az életem" – mondta Super Silva. Nem tudom elképzelni, hogy mást csináljak." A 35. Monte-carloi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Bronz Bohóc-díjjal, a 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst Pierrot-díjjal jutalmazták merész produkcióját.

 

Duo Sifolinis – Halálkerék (Bulgária)

A duó – Nyikolaj és Ivan – 2002 óta dolgozik a műfaj egyik legveszélyesebb műsorszámával, a halálkerékkel. A lélegzetelállító produkcióban a kerekeket 15 méter magasban, biztosító kötelek nélkül hajtják saját tengelye körül. Mindeközben szédítő mutatványokat produkálnak: ugróköteleznek, vagy bekötött szemmel sétálnak a halálkerék külső részén.

Las Vegas, Liverpool, Toulouse és számos további európai fellépés után végre Budapesten forog tovább őrült tempóban a Duo Sifolinis óriás gépezete. 

 

A Circus Classicus műsor március 29-től június 9-ig, majd egy rövid szünet után június 21-augusztus 31-ig látható a Fővárosi Nagycirkuszban.

 

www.fnc.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.