A világhírű olasz Togni Cirkusz birtokba veszi a ligeti manézst és Circus Maximus című műsorukban megelevenedik mindaz, amit a cirkuszban szeretünk.

 

 A világhírű olasz Togni Cirkusz birtokba veszi a ligeti manézst és Circus Maximus című műsorukban megelevenedik mindaz, amit a cirkuszban szeretünk.

 

A produkció, a cirkuszi vízi revü és a hamisítatlan, klasszikus cirkusz lenyűgöző ötvözete, ámulatba ejtő vízi látványelemekkel, a sejtelmes Velencét idéző álarcokkal, gondolák felvonulásával, hatalmas pitonokkal, veszélyes tigrisekkel, egzotikus állatokkal.

A világhírű olasz Togni Cirkusz, Olaszország legnagyobb utazócirkusza először szerepel komplett műsorral a Fővárosi Nagycirkuszban. A közel 200 éves olasz Circo Darix Togni világturnéjának Brazília, Törökország és Franciaország után Magyarország az új állomása.

 

A vérbeli cirkuszdinasztia műsorában 33 artistaművész, 2 ázsiai elefánt, 5 bengáli tigris, 1 krokodil, 1 alligátor, 20 kígyó (pitonok, boák és más csúszómászók), és 1 jack russel kutya lép porondra. A nemzetközi társulattal nem csak olasz artisták lépnek fel, hanem a legkiválóbb dél-amerikai és távol-keleti artisták kápráztatják el a közönséget.

 

A cirkuszcsodához természetesen szükséges a látványos vízi technika, a fényszökőkút, a lézerfények, a gyönyörű kosztümök, a történelmi korok és a mesék fantáziavilága, no meg persze az itáliai komikusok felülmúlhatatlanul szórakoztató humora is. A Circus Maximus – Itália cirkuszcsodái – szeptember 1-ig látható a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

 

Az első részben egy olyan vízi revüt láthatunk, ahol a produkciók a levegőben és a manézs közepén, egy kis szigeten játszódnak. A műsor a vízi cirkuszok lenyűgöző látványelemeivel, szemet gyönyörködtető illúziókkal, csodaszép artistanőkkel, a sejtelmes Velencét idéző álarcokkal, gondolák felvonulása mellett a mesevilág szereplőit is megidézi.

 

A második rész vérbeli cirkusz, az ókori Rómától napjainkig mindent megmutat, amit a publikum ámulatba ejtésére valaha is kitaláltak. A hatalmas pitonokkal, veszélyes tigrisekkel, elefántokkal tarkított egzotikus állatszámok gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt felejthetetlen szórakozást ígérnek. Hajmeresztő artistamutatványok, levegő- és talajakrobaták, erőművészek – a műsorszámok történelmi korokon ívelnek át és persze a parádéból nem maradhatnak ki a felülmúlhatatlanul mulatságos itáliai komikusok sem.

 

A produkció nyitánya egy velencei kép, – természetesen a porondot megvilágított egyedi színekben pompázó vízesés tölti meg – amelyben táncoló álarcosok varázsolják a közönséget Velencébe, a művészetek, a lagúnák és a romantika városába, ahol megnyitja kapuit a fantasztikus cirkuszi karnevál. Mi más következhetne ezek után, mint a modern cirkuszi látványvilág újra felfedezett ősi mestere, az ügyesség, a koncentráció, a ritmus virtuóza a Zsonglőr. Szemkápráztató gyorsasággal és pontossággal pörögnek a labdák az ifjú zsonglőr kezei-lábai között. A cirkuszcsodák mindig tartogatnak meglepetéseket és valóban meglepő és fantasztikus, mikor a szájával dobja fel több méter magasba és természetesen szájjal kapja el és dobja fel újra. Teljesen egyedi a mutatvány, azt hiszem ilyet nem láthattunk még. Három messzi földről érkezett hölgy hajlékony-száma és a káprázatos hajlékonysága a következő. Tánccal ötvözve az egyensúlyérzék, a harmónia és a női szépség fonódik egységbe.

 

Hogyan lesz egy kötélből trapéz? A művésznőt először egy kötélen láthatjuk, majd e kötél egyszeriben trapézzá válik és a szédületes magasságban könnyed mozdulatokkal egyesül a valóság az illúziókkal. A velencei maszkabál világát mi más színesíthetné jobban, mint egy látványos papagáj show. A madarak nem csak szépek, de roppant ügyesek is: trükköket mutatnak be, táncolnak és még a közönséget is bevonják a fergeteges mókába. Azt hiszem véletlen lehetett, de lehet, hogy nem, mikor egyikük nem akarta befejezni mutatványát, talán tetszett neki a zenekar, felszállt hozzájuk és onnan rikácsolgatott a szünetig.

 

A történelmi utazás Velencéből még távolabbi időkbe vezet, a tatárok birodalmába szökellünk, három óriási ugrókötél segítségével. Egy fürge, tűzről pattant, vidám csapat mutatja be az ugrókötelezés akrobatikus magasiskoláját. Utunk az ókori Rómába visz, ahol egy gladiátor vezeti tigriseit az arénába. A fizikai erő itt nem segít, az idomár tekintetével és mozdulataival uralja az öt gyönyörű nagymacskát, s ők engedelmesen együttműködnek társaikkal. A vizek után a levegőt is meghódítja egy kecses hölgy, ki a magasban érzi igazán otthon magát. Mesteri, gyönyörűséges balettet látunk a kötélen.

 

Következik a dupla halálkerék, két artista dacol a fizika törvényeivel és játszik a sorssal. Dinamizmus, lendület, sebesség és összhang árad produkciójukból, mellyel ámulatba ejtik a publikumot. A tértől és időtől elszakadt utazásunk fantasztikus világába velünk tart két ügyefogyott figura. A bohócok, azok soha nem adják fel a szórakoztatást: esnek-kelnek, megtréfálják egymást, de most úgy tűnik, hogy egy hatalmas és rejtélyes láda kifog rajtuk…

 

A duó gumikötélen, igazi szerelmi történet a magasban: bizalom, precizitás, tehetség a gumikötélen. A mozdulatok, a zene és a fények összhangja ismét felidézi a romantikus Itália hangulatát. Parancsolhat-e a Monarchia tűzoltó ezredese az elefántoknak? Persze, hiszen a Circus Maximusban az elefántok is a humor szolgálatában állnak. A két gigantikus méretű állat zenére táncol, tornázik, fejen áll, és persze ha kifáradnak, leülnek pihenni. A trapéz csoport mi más lehetne, mint repülő emberek a trapézon. A három artistaművész szaltók közepette, határozott, ám könnyed mozdulatokkal hasítja a levegőt, nem törődve a szédítő magassággal. De vajon szárnyalásuk során hogyan kerül közéjük egy bohóc? Na ezt nem árulom el, inkább nézzék meg.

 

A hüllők és a krokodil igazi meglepetés. Márcsak azért is, mert szabadjára engedik őket és az első sorok nézői valóban farkasszemet nézhetnek a karvastagságú kígyókkal. Misztikus udvartartás, baljós szertartás. A sejtelmes világ hatalmas kígyói között egy bátor férfi és egy merész hölgy tűnik fel, akik kiállják az üvegkoporsó hátborzongató próbáját. A nő a trapézon lélegzetelállító. A lengőtrapéz angyalian szép és ördögien ügyes asszonya dinamikus, tüzes és rendkívüli produkcióval hódítja meg a közönséget.

 

Fantáziautazásunk a végéhez közeledik, búcsúzóul ismét a mongol sztyeppén találjuk magunkat. Egy fantasztikus akrobata-csoport, a Khadgaa Csoport produkcióján keresztül csodálhatjuk meg a kirobbanó életerő és a mozdulatok művészi harmóniájának csodáját. Záporoznak a dupla- és triplaszaltók, a csoport tagjai hihetetlen alakzatokat öltve épülnek egyetlen emberpiramissá. Nem véletlen, hogy a szám a 2012-es Monte Carloi Cirkuszfesztiválon bronz-díjat nyert.

 

CIRCUS MAXIMUS – Itália cirkuszcsodái

FŐVÁROSI NAGYCIRKUSZ

2013. április 6-tól szeptember 1-ig

 

www.fnc.hu

www.facebook.hu/nagycirkusz

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük