2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

COT-riport: Visszatértek az arany vevői

2 perc olvasás

germany-brings-home-28bn-worth-gold-reserves-earlier-expected.jpgA legutóbbi COT-riport szerint (amely a február 14. és február 20. közti időszakot elemzi) a spekulatív célzatú pozíciók alapján az alapok alig változtattak a dollár-kitettségükön. Ezen belül azért voltak mozgások: az alapok növelték az EURUSD short pozícióikat, és az erős egyesült államokbeli CPI (fogyasztói árindex) adatokat követően, amelyek többéves rekord magasságba lökték a hozamokat, ugyancsak növekedtek a short állományok a 2 és 5 éves USA kincstárjegyek határidős ügyleteiben. A 10 éves USA kincstárjegyek short állományának csökkenése és az ultra hosszú lejáratú kötvények enyhe mértékű vásárlása biztosították azt, hogy nagyjából szinten maradjon a spekulatív szereplők dollár-kitettsége.

 

Továbbra is a jen a leginkább shortolt deviza, ami némileg meglepő az elmúlt hetek ralijának tükrében. A jen erősödése eddig csak annyi reakciót váltott ki, hogy az alapok zárták a short pozícióik viszonylag kis részét.

 

A megfigyelt fő árupiaci határidős ügyletek összességét tekintve az alapok gyakorlatilag megtartották a pozícióikat az előző héthez képest a COT-riport által vizsgált időszakban. Az energia-termékek és a gabonán kívüli élelmiszerek eladását ellensúlyozta a fémek és a gabona vásárlása.

 

Mindkét nyersolaj-típust adták az alapok, immár negyedik hete, annak ellenére, hogy a nyersolaj ára pozitív korrekciót mutatott az elmúlt hetekben. A múlt heti egyesült államokbeli készletjelentés támogatta a nyersolaj árát, ennek megfelelően erős is volt a hét zárása.

 

Visszatértek az arany vevői: 4%-kal nőtt a nettó long pozíciók állománya, és ezzel a szeptemberi rekord long állomány közel háromnegyedét újra elérte az arany. Az ezüstöt viszont továbbra is adják, az ezüst nettó short pozíciója nőtt, és el is érte a decemberi rekord nettó short állomány 75%-át.

 

A réz nettó long állománya 30%-kal nőtt, a változás motorja a short pozíciók zárása volt. A befektetők bíznak a kínai kereslet újbóli emelkedésében, ezért a jelenlegi 3 – 3,3 dollár/font sávból a lefelé kimozdulás esélye kisebb a piaci szereplők szerint.

 

Ole Hansen, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.