A Föld Napja alkalmából minden eddiginél nagyobb felvonulást szerveznek a budapesti biciklisták, melyhez ezúttal gyerekes, babakocsis családok is csatlakoznak.

 A Föld Napja alkalmából minden eddiginél nagyobb felvonulást szerveznek a budapesti biciklisták, melyhez ezúttal gyerekes, babakocsis családok is csatlakoznak.

 

  
    A kerékpárosok célja a városi kerékpározás népszerűsítése, a városlakók figyelmének felhívása a biciklis közlekedés előnyeire és társadalmi hasznára.

    Az idei év a városi kerékpározás robbanásszerű elterjedését hozza majd. Ennek jele, a minden eddiginél több tavaszi kerékpáros az utakon. Más európai városokban óriási beruházások, kampányok járnak csak hasonló hatással. A bringások egyre kevésbé hisznek az ezek beindításáról szóló több éves ígéreteknek, inkább új stratégiát választottak. Amíg a várospolitikusok feleszmélnek, ők elsősorban a város lakóira koncentrálnak. Igyekeznek a lehető legtöbb embert rávenni a kerékpár közlekedési eszközként való kipróbálására, és közvetetten így kívánják kikényszeríteni az eddig halogatott változásokat. A mozgalom céljaiért rengeteg önkéntes dolgozik, munkájukat sok híresség támogatja. Ismert, már biciklivel közlekedő zenészek, műsorvezetők, színészek vállalják arcukkal is az ügy támogatását, még a köztársasági elnök, a jegybank alelnöke, sőt, budapesti uniós diplomaták, nagykövetek is felkarolták ügyüket.

A kerékpárosok évek óta szeretnének partnereket találni a belváros forgalomcsillapítását célzó törekvéseikhez. Idén a kritikus tömeg kisgyermekes családokkal is bővül, akik gyalogosan, babakocsikkal és hordozókkal haladnak majd mellettük a járdán. Ők úgy érzik, a város közlekedési infrastruktúrájának hiányos fejlődésével, a közterületek és közintézmények akadálymentesítésének elmaradásával állampolgári jogaik sérülnek. A közlekedésben és ügyintézésben másodrendűvé degradálódnak, a járdán gyakran el sem férnek, az aluljárókat nem használhatják, parkjaik, játszótereik hangosak és szmogosak.

A felvonulás többnyire lezárt útszakaszokon, rendőri biztosítással zajlik. Gyerekekkel is bátran végigtekerhető.
A rendezvény esőben sem marad el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük