Három „B", Bernanke, Boehner és Berlusconi fékezte az elmúlt héten az arany esését, de az árfolyam ez évi alakulása még így is több mint lehangoló képet mutat. A világgazdaság kilátásaival kapcsolatos bizakodás és az inflációs félelmek háttérbe szorulása elhúzódó konszolidációs pályára állította a sárga nemesfémet, amely a korábbi nagy szárnyalás után éppenséggel akár meg is érdemelhetné a mostani lazításnyi pihenőt. A tavaly októberi 1.800 dolláros unciánkénti árszintről időközben 1.600 dollár alá esett vissza az árfolyam, egyedül februárban 4,5% volt a londoni jegyzés szerinti veszteség – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Három „B", Bernanke, Boehner és Berlusconi fékezte az elmúlt héten az arany esését, de az árfolyam ez évi alakulása még így is több mint lehangoló képet mutat. A világgazdaság kilátásaival kapcsolatos bizakodás és az inflációs félelmek háttérbe szorulása elhúzódó konszolidációs pályára állította a sárga nemesfémet, amely a korábbi nagy szárnyalás után éppenséggel akár meg is érdemelhetné a mostani lazításnyi pihenőt. A tavaly októberi 1.800 dolláros unciánkénti árszintről időközben 1.600 dollár alá esett vissza az árfolyam, egyedül februárban 4,5% volt a londoni jegyzés szerinti veszteség – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Egy uncia színarany árfolyama legutóbb 1.600 dollár alá merült a világ tőzsdéin, ami tavaly július óta nem látott mélység. Az elemzők egy része, főként azok, akik eleve kételkedve szemlélték az aranyár korábban mutatott szárnyalását, most ismét az általuk irracionálisnak tartott rally végét hirdetik. Velük szemben állnak azok, akik a válságkezelő jegybankok expanzív pénzkibocsátása közepette az arany biztonsági menedék szerepét hangsúlyozzák, és az árfolyam mostani korrekciójában mindössze kedvező vételi lehetőséget látnak. Nem ez az első alkalom, hogy az arany ellenzői és hívei okot találnak a civakodásra.

Az aranyár pillanatnyi mélyrepüléséért két korábbi hír tehető felelőssé. Miután híre ment annak, hogy neves nagybefektetők 2012 utolsó negyedévében aranypiaci befektetéseik egy részét felszámolták, eladási hullám vette kezdetét. Ezt erősítették olyan spekulációk, amelyek szerint az amerikai Fed korábban fejezheti be a mennyiségi lazítás politikáját, mint amire eddig sokan számítottak. Ez a két sajtóhír egy olyan piaci környezetben talált el ideget a befektetőknél, amikor a kínai holdújév miatt a Föld lakosságának egy negyede, éppen a nemesfém iránti kereslet szempontjából döntő befolyással bíró kínaiak, egyhetes ünnepi szabadságukra mentek. A piacról emiatt kieső létfontosságú likviditás mellett még technikailag is feszült, de mindkét irányba nyitott volt helyzet, hiszen fontos támasz és ellenállási szintek közé beszorulva oldalazott már egy jó ideje az arany jegyzése. A szinte mozdulatlanná dermedő árfolyam annál viharosabb kirobbanásához elég volt aztán az a bizonyos szikra.

A sors iróniája, hogy a két hír úgy váltott ki árzuhanást az aranypiacon, hogy azok valójában se aktualitással, se tényszerűséggel nem bírtak. Soros György és egy másik milliárdos hedge fund menedzser, Louis Moore Bacon aranyeladása ugyanis már a tavalyi év végén megtörtént, csak a hír mostani. Éppenséggel nem kizárt, hogy a jelen árszinten már ők is veszik az aranyat, de erről ismét majd egy negyedévvel később értesül a piac. A Fed elnöke, Ben Bernanke pedig a múlt héten egy kongresszusi meghallgatáson már sietett is cáfolni az agresszív monetáris lazítás végéről szóló szóbeszédet.

A Fed-elnök szólt arról is, hogy a republikánusok és demokraták közötti megegyezés hiányában március 1-je után 85 milliárd dolláros automatikus kiadáscsökkentések lépnek életbe, amelyek tovább lassíthatják az egyébként is mérsékelt ütemben javuló amerikai gazdaságot. A figyelmeztetés ennek ellenére süket fülekre talált. A John Boehner vezette képviselőházi republikánusok nem jutottak kompromisszumra a Fehér Házzal a költségvetési hiány lefaragásának ügyében. Barack Obama amerikai elnök ezután úgy fogalmazott, hogy az állami kiadások automatikus megkurtításával március 1. után egy olyan folyamat indult el, amely várhatóan 0,5%-kal fogja vissza az idén az amerikai gazdaság növekedésének ütemét, és 750 ezer álláshely elvesztésével jár majd. Tehát már csak erre való tekintettel sem látszik alapja annak, hogy az amerikai jegybank gazdaságélénkítő pénzügypolitikájában a féket időnek előtte behúzhatnák.

A tengerentúli események mellett az európai válságaggodalmak is felélénkültek az elmúlt héten. Bár a ciprusi államcsőd lehetősége eleve parázson tartotta az eurózóna adósságválságát, igazi tüzet inkább Olaszország okozhat, ahol a parlamenti választások kimenetele a bizonytalan kormányalakítás és a reformpolitika kérdéses továbbvitele miatt negatívan hathat az ország adósbesorolására, és ezen keresztül az egész euróövezetre. Ezért aztán, amikor a Moody's megfenyegette Olaszországot a leminősítés lehetőségével, az arany jegyzése egyből megugrott erre a hírre.

Míg a bizonytalanság, legyen szó Olaszországról vagy az amerikai államadósság problémájáról, a hitelminősítők szemében szálka, addig az aranyár emelkedése számára kedvező táptalaj lehet. Az árfolyam rövidtávú kilátásait övező és egyre inkább általánossá váló pesszimista piaci hangulatban ez a bizonytalanság könnyen puskaporként viselkedhet. Újra elég lehet már egy kisebb szikra is ahhoz, hogy az árfolyamot ezúttal emelkedésbe és a jelenleg negatív technikai képet az ellenkező irányba fordítsa.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

A múlt hét elején egy rövid időre még felpattant az aranyár az azt megelőző méretes esés után. A csökkenő trendcsatornába visszatérő kurzus ekkor még azzal biztatott, hogy itt rendezett mederben folytatódhat a konszolidáció, belátható időn belül megadva az esélyt a trendfolyosó erős oldalához való csatlakozásra. A hét második felében aztán bizonyosságot nyert, hogy az 1.574 dolláros támaszszintről való eltávolodás csak egy technikai természetű ellenirányú mozgás volt, és az árfolyam továbbra is keresi az alját, hogy új bázist építsen a továbbiakra. Ennek során kulcsfontosságú lesz, hogy a tavaly május végén látott 1.540 dolláros árszint ellen tud-e állni az eladói terhelésnek, mert ha nem, akkor fel kell készülni az 1.500 dollár alatti tartományra.

 

 

Ami az aranynál az 1.540 dollár, az az ezüstnél a 26,16 dollárnak felel meg. Ezen az árszinten húzódik egy fontos támasz, amelyet egy 2011. január végi lokális mélypont alapoz meg. Ha eddig leér a szürkésfehér fém jegyzése, és innét nem fordul vissza emelkedésbe, akkor minden valószínűség szerint további súlyos áresés következhet a 25 dollár alatti régióba. Itt azonban még nem tartunk, az ezüst változatlanul fáziskésésben van az arannyal szemben. A csökkenő trendcsatornáját az arannyal ellentétben még nem hagyta el, egyelőre van remény az árfolyam stabilizálódására.

 

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük