2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Családi tragédia árnyékolta be a Star Wars zeneszerzőjének életét

2 perc olvasás

willy.jpgŐsszel Budapestre látogat a Star Wars In Concert: New Hope filmshow, amelyet a Prágai Filharmonikus Zenekar kísér az Oscar-díjas John Williams művei alapján.

 

Kicsoda valójában John Williams, a világ talán legismertebb dallamainak alkotója?

A Star Wars, az Indiana Jones, a Jurassic Park, az E.T., a Schindler listája, A cápa és a Harry Potter I-III. zeneszerzője bármihez kezdett az életben, azt siker koronázta, ő maga azonban soha nem tolakodott az előtérbe, élete így csupa rejtély.

Íme, 10 kevéssé ismert tény a maestro életéből, akinek egyik legismertebb alkotását októberben Budapesten élvezheti a közönség.   

 

1, John Williamst 1952-ben besorozták a hadseregbe. Három évet szolgált a légierőnél, ahol – bár kapott kiképzést – főleg zongorázott és vezényelt a katona zenekarban.

 

2, Leszerelése után New Yorki jazzklubokban zongorázott, akkoriban még főleg Johnny néven ismerték.

 

3, A filmtörténelem húsz legnagyobb bevételét termelő filmje közül nyolcnak Williams szerezte a zenéjét.

 

4, A zeneszerző 24 Grammy-, 7 BAFTA-, 5 Oscar-, és 4 Golden Globe-díjat nyert. 51 Oscar-díj jelölésével Williams a második legtöbb jelölést elért ember a történelemben Walt Disney után.

 

5, 1956-ban elvette Barbara Ruick színésznőt, három gyermekük született. 1974-ben, 43 éves korában az asszony forgatás közben agyvérzést kapott és elhunyt. Ez volt a legnagyobb törés 1980-ban vezette oltár elé Samantha Winslow fotóst. 

 

6, Barbarával közös gyermekük, Joseph a világhírű Toto együttes frontembere és maga is zeneszerző.

 

7, 1974-ben egy fiatal rendező, bizonyos Steven Spielberg megkörnyékezte John Williamst, hogy dolgozzanak együtt. Második közös munkájuk, A cápa hatalmas sikert ért el. Több mint 20 filmet jegyeztek együtt.

 

8, Steven Spielberg mutatta be John Williamst barátjának, George Lucasnak, aki éppen a Csillagok háborúja első részéhez keresett zeneszerzőt. 

 

9, Várhatóan 2019. december 20-án mutatják be a Star Wars: Episode IX. című filmet. John Williams bejelentette, hogy ez lesz az utolsó Csillagok háborúja rész, amit elvállal. 

 

10,   Október 16-án a magyar közönség is megnézheti, meghallgathatja a világszerte hatalmas sikert arató Star Wars in Concert: Egy új remény című koncert- és filmshowt, amelyen a Prágai Filharmonikus Zenekar szólaltatja meg a mester műveit.

 

https://www.facebook.com/events/182756979114508

https://www.facebook.com/jvsgrouphu/videos/2037672096507607

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.