A Tanú című előadás megújult szereposztásban került színre a Thália Színházban – ráadásul Csányi Sándor, Pindroch Csaba és Szabó Győző még soha nem állt egy színpadon korábban. A két beálló Pindroch Csaba és Szabó Győző.

 

A Tanú című előadás megújult szereposztásban került színre a Thália Színházban – ráadásul Csányi Sándor, Pindroch Csaba és Szabó Győző még soha nem állt egy színpadon korábban. A két beálló Pindroch Csaba és Szabó Győző.

 

A darab ősbemutatója 2012. december 6-án volt, jelen szereposztásban október 31-én lehetett először látni. Idén, még december 20-án megtekinthető az előadás, ezt követően már csak 2014. január 24-én találkozhatunk Bástya és Virág elvtársakkal.

 

1949-et írunk. A hősi forradalom és Pelikán József gátőr elsöpörték a régi rendet. Büszkén, csillogó szemmel tekintenek a jövőbe. Új világ épül, ahol már végre minden jó lesz. Pelikán tisztességes és elkötelezett forradalmár, hisz, összefog, egyetért és áldozatot vállal. Valahol mégis elvéti a lépést, és erre rámegy a munkája, a barátja, a háza és az élete. Leghelyesebb gyorsan túllépni ezen, mert a nemzetközi helyzet egyre fokozódik. Szerencsére az új világ Pelikán nélkül is dübörögve épül tovább. Az események menete felgyorsulóban, határ a csillagos ég. Még bölcs vezérünk, Bástya elvtárs, a forradalmi igazság letéteményese is elfárad néha: "Tréfásan azt szoktam mondani, hogy én is ember vagyok."Bacsó Péter 1969-es remekművéből Hamvai Kornél írt egész estés "Broadway-darabot" a Thália Színház számára. A közismert kultfilm színpadi változata egy nehéz történelmi kor letűnésének vígjátéka, melyben a fanyar humor játssza a főszerepet. 

 

A Tanú – a Thália Színház saját előadása

Színpadi változat: Hamvai Kornél

Szereplők: 

Pelikán József gátőr: Csányi Sándor

Virág elvtárs: Pindroch Csaba

Bástya elvtárs: Szombathy Gyula

Csetneki, Gulyás, kartárs, kórus: Hunyadkürti István

Dániel, Tussinger, kartárs, kórus: Szabó Győző

Rendőr, Fegyőr, Testőr, Rab, Borbély, Bíró, kartárs, kórus: Szegezdi Róbert

Gogolákné, Primadonna, Patocsni, kartárs: Müller Júlia

Gizike, Szabónő, kartárs, kórus: Kovács Vanda
 

Díszlettervező: Horesnyi Balázs, jelmeztervező: Pilinyi Márta, asszisztens: Müller Zsófia,

súgó: Serfőző Andrea.

 

Zene: Vukán György

Rendező: Balikó Tamás

 

Az új szereposztás apropójából a darab szereplői Szabó Győző, Pindroch Csaba és Csányi Sándor azaz Pelikán elvtárs, – még a napsütéses időkben – örökbe fogadtak egy pelikánt, majd az állatkert dolgozóinak segítségével megetették a madarakat.

 

http://www.thalia.hu

 

Lantai József