2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Cseh Tamás történelemkönyve I. és II. kötet

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98174"><img class="image image-preview" src="/files/images/CsehT.preview.jpg" border="0" width="464" height="260" /></a></span>A magyar történelem elmúlt negyven éve Cseh Tamás és Bereményi Géza dalain keresztül. A Cseh Tamás történelemkönyve I. és II. kötet című kétestés koncertsorozatot Cseh Tamás és Bereményi Géza (valamint Másik János és Csengey Dénes) dalaiból állították össze a Vodku fiai zenekar, közreműködő zenészek, illetve neves színművészek előadásában, a GetCloser Concerts szervezésében.</p> <p> 

A magyar történelem elmúlt negyven éve Cseh Tamás és Bereményi Géza dalain keresztül. A Cseh Tamás történelemkönyve I. és II. kötet című kétestés koncertsorozatot Cseh Tamás és Bereményi Géza (valamint Másik János és Csengey Dénes) dalaiból állították össze a Vodku fiai zenekar, közreműködő zenészek, illetve neves színművészek előadásában, a GetCloser Concerts szervezésében.

 

A magyar történelem elmúlt negyven éve Cseh Tamás és Bereményi Géza dalain keresztül. A Cseh Tamás történelemkönyve I. és II. kötet című kétestés koncertsorozatot Cseh Tamás és Bereményi Géza (valamint Másik János és Csengey Dénes) dalaiból állították össze a Vodku fiai zenekar, közreműködő zenészek, illetve neves színművészek előadásában, a GetCloser Concerts szervezésében.

 

A koncertsorozat célja és alapkoncepciója a magyar történelem elmúlt négy évtizedének bemutatása Cseh Tamás dalain keresztül, a kort idéző díszletek között, korabeli újsághírek és egyéb kordokumentumok felhasználásával.

 

2016. január 21. (csütörtök), 19.00, MOM Kulturális Központ

I. kötet: A hetvenes évektől a rendszerváltásig tartó időszak

Vendégek:

Cserhalmi György, Ferenczi György, Jordán Adél, Miczura Mónika,

Holecskó Orsolya, Keresztes Tamás

 

2016. január 22. (péntek), 19.00,  MOM Kulturális Központ

II. kötet: A rendszerváltást követő időszak

Vendégek:

Cserhalmi György, Ferenczi György, Jordán Adél, Miczura Mónika,

Holecskó Orsolya, Adorjáni Bálint

 

A korábbi előadások – és különösen a 2015 januári MOM Kulturális Központban tartott koncert – sikerét követően az este létrehozói új koncepcióval álltak elő, amelynek lényege, hogy a két egymást követő este programja ne merüljön ki Cseh Tamás dalainak előadásában, hanem a dalok egy tágabb művészi és történelmi értelmezési keret részeiként hangozzanak el oly módon, hogy az előadásra kiválasztott dalok és azok sorrendje egy sajátos „zenés történelemkönyvként" felvázolja Magyarország történelmének elmúlt negyven évét a Kádár-korszak közepétől a rendszerváltás évein keresztül egészen a kétezres évek első évtizedének végéig.

 

A produkció létrehozóinak meggyőződése szerint a dalokra felfűzött történelmi utazás olyan sajátos képet rajzol majd fel Magyarország elmúlt évtizedeiről, amely a mindannyiunk számára ismert korszakot és eseményeket újszerű megvilágításba helyezve történelmi és társadalmi tanulságokkal, valamint művészi élménnyel szolgálhat azok számára is, akik megélték a korszakot, és azok számára is, akik azt csak a „hagyományos" történelemkönyvekből vagy szüleik elbeszéléseiből ismerik.

 

A létező szocializmus hétköznapjai, a fővárosi lét, az értelmiségi sors, a szerelem, a család, a hazaszeretet, a vívódó lélek mélységei, majd a rendszerváltás, az új demokráciába vetett hit, majd annak elvesztése, a magyarság és a közép-európaiság kérdései, a nemzeti öntudat és annak ellentmondásai, a szomszédos népekhez fűződő viszony, és a gyakori közvetett vagy közvetlen közéleti utalások csak néhány szín arról a széles palettáról, amelyet a dalok szerzői felhasználtak ennek a sajátos Magyarország-képnek a megfestéséhez. A koncertsorozat létrehozói ezt a képet szándékoznak a közreműködő zenészek és színművészek segítségével, korabeli újságcikkek, feljegyzések, naplórészletek, interjúk és egyéb kordokumentumok felhasználásával, az adott kort megidéző díszletek között újraélni.

 

Az első estén a '70-es és '80-as években keletkezett dalokból (Levél nővéremnek, Antoine és Desiré, Fehér babák takarodója, Jóslat) válogatva teremtik meg a kor hangulatát, ahol a színpadi díszletek a dalszövegekben szereplő szimbólumrendszer alapján épül fel, a középpontban egy pályaudvarral, vagy presszóval, mint fő jelképpel. Az elhangzó dalok között az azokhoz illeszkedő korabeli hírek, újságcikkek, naplórészletek, esetlegesen vetített képek és filmrészletek segítenek átélni a korszak hangulatát.

 

A második estén a rendszerváltás utáni évtizedekben keletkezett dalokkal (Új dalok, Levél nővéremnek II, A telihold dalai, A véletlen szavai), a korra jellemző romkocsma díszletében a 1990-es és 2000-es évek megváltozott közéleti, társadalmi és művészi hangulatának bemutatására tesznek kísérletet. Úgy gondolják, hogy az életmű időbeli elhelyezkedése (két évtized a rendszerváltás előtt, kettő pedig utána) igen szerencsés abból a szempontból, hogy „Cseh Tamás kétkötetes történelemkönyve" művészi formában tegye lehetővé annak ábrázolását, mi és hogyan változott – vagy nem változott – meg Magyarországon.

 

A kibővített zenekar:

Vodku fiai zenekar:

Bata István – gitár, ének

Szabó Árpád – hegedű, mandolin, ének

Takács Szabolcs – nagybőgő, gitár

Mózes Tamara – zongora, ének

Apáti Ádám – melodika, basszusgitár, vokál

Jobbágy Bence – gitár, ének

Bakos Csaba – ütőhangszerek

Nemes János – fuvola, klarinét, szaxofon

Vázsonyi János – szaxofon

 

A Vodku fiai zenekar (Bata István – gitár, ének, Szabó Árpád – hegedű, mandolin, ének, Takács Szabolcs – nagybőgő, gitár), 2010 óta rendszeresen fellépnek Cseh Tamás dalaiból összeállított műsorukkal. Az elmúlt csaknem hat évben a trió körülbelül 130 előadás során a Cseh-Bereményi életmű mintegy 130 dalát adta és adja elő rendszeres budapesti klubestjeiken (Hunnia Bisztró, Lámpás Klub), budapesti és vidéki rendezvényeken és fesztiválokon, többek között a budapesti Katona József Színházban, a Budapesti Történeti Múzeumban, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, illetve Debrecenben, Szegeden, Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Csornán, Nagykanizsán, Ráckevén, Budaörsön, Törökbálinton, Székesfehérváron, valamint 2013-ban a svédországi Göteborg magyar közössége előtt is bemutatkoztak.

 

A trió felállásban előadott műsorok nagy sikere adta az ötletet, hogy kibővített zenekarral, neves színművészek közreműködésével nagyobb lélegzetű produkciók is színpadra kerüljenek. Erre volt példa 2013-ban a Városmajori Szabadtéri Színpadon előadott koncert, ahol egy héttagú zenekar játszotta a dalokat Szervét Tibor, Für Anikó, Adorjáni Bálint és Holecskó Orsolya színművészek közreműködésével. (lásd: http://euroastra.hu/node/72189)

 

A tervezett produkció közvetlen előzménye a 2015. január 21-én a MOM Kulturális Központban tartott teltházas koncert, ahol a Vodku fiai trió kilenctagúra bővült (Mózes Tamara – zongora, ének, Bede Sarolta – harmonika, ének, Jobbágy Bence – gitár, ének, Bakos Csaba – ütőhangszerek, Nemes János – fuvola, klarinét, szaxofon, Vázsonyi János – szaxofon), a dalokat pedig többek között Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Tompos Kátya, Jordán Adél, Keresztes Tamás és Hámori Gabriella énekelték.

https://www.youtube.com/watch?v=7Sp4rBD9tO8

https://www.youtube.com/watch?v=SmDPnPz-rhc

https://www.youtube.com/watch?v=EOAVkkFkycg

https://www.youtube.com/watch?v=rO6NRbsWBss

Az este hatalmas sikere mellett az előadók abban a különleges megtiszteltetésben részesültek, hogy a nézők között ott ült Bereményi Géza és Cseh Tamás özvegye, Császár-Bíró Éva is.

 

Jegyárak: 4000, 5000, 6000 Ft

Jegyek kaphatók: http://mom.jegy.hu

 

http://momkult.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.