Csíksomlyói Mária a kegyszoborCsíksomlyói Mária a kegyszobor

Idén 2011. június 11-én, szombaton kerül sor a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, amelynek mottója: „Mária által Jézushoz!"

Csíksomlyói Mária a kegyszoborCsíksomlyói Mária a kegyszobor

Idén 2011. június 11-én, szombaton kerül sor a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, amelynek mottója: „Mária által Jézushoz!"

A búcsú liturgikus programja

2011. június 10-én, péntek este a 7 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a 2011-es csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelyet a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás követ.

Június 11-én, szombaton fél 6-tól folyamatos gyóntatás és áldoztatás lesz a kolostor négyszögletű udvarában. A szentmisék reggel 7-kor, 8-kor és este 7 órakor lesznek a kegytemplomban.

Az ünnepi szentmise, amelyet a Duna Televízió élőben közvetít, fél 1-kor kezdődik a Kissomlyó- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben található Hármashalom oltárnál. A szentmise szónoka Spányi Antal székesfehérvári püspök lesz. A kordon a papsággal fél 11-kor indul a Csíksomlyói Ferences Kolostor elől. Éjszaka a kegytemplomban reggelig tartó virrasztásra kerül sor.

Június 12-én, vasárnap pünkösd ünnepe. A szentmisék reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek.

Június 13-án, hétfőn, pünkösd másodnapján a szentmisék szintén reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek.

 

A búcsú szónoka Spányi Antal székesfehérvári püspök

 

Spányi Antal székesfehérvári püspök Budapesten született 1950. november 13-án. Az Esztergomi Papnevelő Intézetben folytatott tanulmányok után szentelték pappá 1976. június 19-én. Az esztergomi főegyházmegye papjaként káplánként szolgált Ludányhalásziban (1976-1977), Szécsényben (1977-1983), Budapest-Középsőferencvárosban (1983-1988), majd plébánosként ugyanitt. 1992-2003 között Budapest-Erzsébetváros (Rózsák tere) plébánosaként az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban szolgált, ahol nagyszabású templomrekonstrukciós munkákat végzett. 1994-ben pápai kápláni címet kapott, 1995-ben érseki általános helynök és főszentszéki bíró lett.

1998-ban tharrosi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki II. János Pál pápa. 1998. március 28-án Budapesten Paskai László bíboros püspökké szentelte. A Szentatya Székesfehérvár püspökévé 2003. április 4-én nevezte ki. Beiktatására 2003. május 24-én került sor.

Spányi Antal püspök címereSpányi Antal püspök címere

A Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia megbízásából a 2004 pünkösdjén indult Katolikus Rádió vezérigazgatója.

A műemlékek példaértékű felújításáért, nagyszabású kultusztörténeti, művészettörténeti konferenciák, kiállítások szervezéséért, valamint műtárgyvásárlások és restaurálások támogatásáért Spányi Antal püspököt 2009-ben a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat Henszlmann Alajos Díjjal tüntette ki.

Jelmondata: Laudetur Jesus Christus! (Dicsértessék a Jézus Krisztus!)

 

A csíksomlyói kegytemplom liturgikus programja 2011-ben

 

Június 13-án Szent Antal ünnepe. A szentmisék a kegytemplomban reggel fél 8-kor, fél 11-kor és este 7 órakor lesznek. Az esti szentmise keretében megáldják a gyermekeket. A fél 11-es ünnepi szentmisére jó idő esetén a Szent Antal kápolnánál, kedvezőtlen időjárás esetén a kegytemplomban kerül sor.

Július 2-án, Sarlós Boldogasszony ünnepén van a kegytemplom búcsúnapja. Szentmisék reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek.

Szeptember 11-12-én kerül sor az őszi Mária neve búcsúra. A szentmisék időpontja mindkét napon: reggel 8, délelőtt fél 11 és este 7 óra.

Október 3-án az este 7 órakor kezdődő szentmise keretében emlékezünk meg Assisi Szent Ferenc boldog haláláról, a Tranzitusról.

 

Összeállította:

Borsodi L. László

ferences sajtóreferens

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük