2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Csinálj filmet! – Éljük meg Együtt!”

2 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/96891"><img class="image image-preview" src="/files/images/csinálj.jpg" border="0" width="479" height="287" /></a></span>Filmkészítés terápiás jelleggel a Norvég Civil Alap támogatásával. A Gyerekszem Egyesület 2003 óta működtet filmkészítő foglalkozásokat gyermekotthonokban. 2007-ben indította el a Gyerekszem Filmfesztivált, ahol családban és családon kívül nevelkedő gyerekek mutathatják be az alkotásaikat. <p> 

Filmkészítés terápiás jelleggel a Norvég Civil Alap támogatásával. A Gyerekszem Egyesület 2003 óta működtet filmkészítő foglalkozásokat gyermekotthonokban. 2007-ben indította el a Gyerekszem Filmfesztivált, ahol családban és családon kívül nevelkedő gyerekek mutathatják be az alkotásaikat.

 

Filmkészítés terápiás jelleggel a Norvég Civil Alap támogatásával. A Gyerekszem Egyesület 2003 óta működtet filmkészítő foglalkozásokat gyermekotthonokban. 2007-ben indította el a Gyerekszem Filmfesztivált, ahol családban és családon kívül nevelkedő gyerekek mutathatják be az alkotásaikat.

 

A foglalkozások jelenleg a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával zajlanak, gyermekotthonban élő gyerekek és projektvezetőik részvételével. Idén a Hűvösvölgyi, a Szilágyi Erzsébet és a Szegletkői Gyermekotthonok, illetve az Aszódi Javítóintézet lakói alakítják a stábokat.  

 

A foglalkozások felépítése egy kreatív szakkör és egy terápiás jellegű csoportfolyamat ötvözete, amely egy filmforgatás szakmai lépéseit és hagyományos csoportpszichoterápiás elemeket is tartalmaz.

A művészetterápiás projekt legfontosabb célja: a gyerekek traumatikus élményeinek megfogalmazása verbálisan és vizuálisan, illetve ezen keresztül a negatív tapasztalatok feldolgozása, miközben megismerkedhetnek a filmkészítés alapjaival is.

A több fázisból álló szakköri munka megtanítja a gyerekeket a távlati célokért történő folyamatos, elmélyült munkára is.

 

A szakkörben résztvevők a következő hatásokat, eredményeket érik el: feszültségoldódás, problémamegoldás növekedése, önismeret erősödése, magabiztosság növekedése.

A filmforgatás, mint a fantázia tere, a szakkör, mint átmeneti tér van jelen, ad átélési kereteket a gyerekek számára. Tapasztalatok alapján a filmalkotó gyermekek számára a filmezés fantáziaterében lehetőség nyílik az „én" szolgálatába állított regresszióra, létrejön a tudattalannal való fokozott kommunikáció és megvalósul a feltörő tartalmak szimbolikus átdolgozása a potenciális térben zajló alkotótevékenységen keresztül.

 

A projekt során a gyerekek szeptember óta heti rendszerességgel találkoztak a foglalkozásvezetőkkel és készítik az alkotásokat.

 

A filmek elkészülésének határideje 2016. március vége.

Az események az egyesület és a fesztivál alábbi honlapjain is követhetőek, ahol majd a projekt eredményei is láthatóak lesznek.                                               

 

www.gyerekszemfilmfesztival.hu

www.gyerekszemegyesulet.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.