A fiatal fogszakorvos kétségbeejtő helyzetbe került. Teljesen vétlenül. A történet egyik szereplője sem sértett törvényt. Mégis bekövetkezett a csőd.

A fiatal fogszakorvos kétségbeejtő helyzetbe került. Teljesen vétlenül. A történet egyik szereplője sem sértett törvényt. Mégis bekövetkezett a csőd.

   A doktor feleségével és három kiskorú gyermekével szép tágas kertes házban lakott. Nem vett fel svájci frankban hitelt, az építést utolsó forintig önerőből finanszírozta. Itt az ideje, hogy tovább lépjek és magánrendelőt nyissak, határozta el magát. Az önállóságot egyik kollégám sem bánta meg, ma már Volvóval furikáznak és Franciaországban síelnek télen.

   A rendelő berendezésére viszont már nem volt elegendő pénze. Talán nem közismert, de egy új hidraulikus fogorvosi szék 4 millió forintba kerül. Szükséges még röntgen készülék, lézeres fúrógép, fecskendők, gyógyszerek, egyebek. És persze a rendelő kialakítása a szigorú egészségügyi feltételek szerint. Ehhez vett fel 10 millió forint kölcsönt. Forintban, alacsony kamatozással, a kisvállalkozásokat megillető kedvezményekkel.

   Az első hiba a kölcsönszerződés megkötésekor történt. Elfogadta azt a kikötést a banknál, hogy hathavi törlesztőrészlet elmaradása esetén a teljes kölcsönösszeg esedékessé válik és fedezetként a családi házat foglalták be a szerződésbe. Jogi nyelven jelzálogot jegyeztek be az értékes ingatlanra.

   Biztos volt benne, hogy a havi törlesztéseket bevételeiből könnyen ki tudja majd fizetni. A pénz felvételekor megvette élete nagy álmát, az olasz gyártmányú fogorvosi széket, de nem a gyártól, hanem egy műszaki bizományi cégtől. Alig használtnak hirdették, negyven százalékos engedményt kapott.

   A berendezés üzembe helyezésekor kiderült, hogy nem működik, egyszerűen alkalmatlan a célra. Széleskörű baráti körében több szakember is volt, akik megerősítették, hogy hibás. Sőt, javíthatatlan. A rendelést persze nem tudta elkezdeni. Rohant vissza a kereskedőhöz.

   Uram, mi egy bizományi cég vagyunk, nem tehetünk semmit. Nézze meg az adásvételi szerződést. Benne van, hogy használt cikkek esetében semmilyen garanciát nem vállalunk, ön a megtekintett állapotban vette meg. Mi csak közvetítettünk. A pénzt nem tudjuk visszaadni, azt már az eladónak átutaltuk. És higgye el, ha perre viszi a dolgot, elveszíti. A szerződés volt a második hiba, amit az orvos elkövetett.

   Ekkor a bankhoz fordult, kért egy év halasztást a fizetésre. Meg is kapta a választ. Uram, mi nem foglalkozhatunk olyan kérdésekkel, hogy az adós honnan és miből törleszti a részleteket, mit vásárolt a kölcsönösszegből. Nekünk kötelességünk minden ügyfelünkkel a szerződés szerint eljárni.

   Így került egy év elteltével a családi ház tulajdonjoga a bankhoz, amely eladta egy befektetési társaságnak. Ők piaci lakbért állapítottak meg, és két év türelmi időt adtak a költözéshez. Eladás esetén pedig az árból a kölcsönösszeget a kamatokkal együtt levonják és visszaadják.

   A fiatal fogszakorvos búcsút mondott a rendelőjének, elhelyezkedett egy fogklinikán, de mindez kevés volt a törlesztő részletekhez és a lakbérhez. Minden a helyén volt, a banki hitel felvétel, az eszköz vételi szerződése. A bérlakás. Mindenki a jogszabályok szerint járt el.

   Ez a történet. Aki szeretne, tanuljon belőle.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük