2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Csökkent Németország függősége az Egyesült Államoktól?

3 perc olvasás

aa_71.jpgA hidegháború óta gyengült Németország függősége az Egyesült Államoktól, a köztársaság a saját, valamint az Európai Unió érdekeinek szószólójává vált. A németek hisznek abban, hogy Amerika jobb európaivá tehet bennünket. Az Antall József Tudásközpont a Konrad-Adenauer-Stiftunggal közös „Ich bin ein Berliner” konferenciáján hazai és nemzetközi szakértők tárgyalták meg Németország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok változását a 20. század második felétől egészen napjainkig. 

 

Idén 55 éve mondott beszédet John F. Kennedy amerikai elnök Berlinben, Schöneberg kerület tanácsházának erkélyén. A beszédben elhangzott „Ich bin ein Berliner” (berlini vagyok) a hidegháború egyik legtöbbet idézett mondatává vált. Az Egyesült Államok ma a Német Szövetségi Köztársaság harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, a két ország tavaly összességében közel 173 milliárd euró értékű kereskedelmi forgalmat bonyolított egymással. 

 

„Antall József Kennedy elnök nagy tisztelője volt. Csak remélni tudjuk, hogy mindig lesz egy Kennedy vagy egy Antall a világban, aki kész küzdeni a szabadságért” – mondta Antall-Horváth Veronika, az Antall József Tudásközpont igazgatóhelyettese.

 

„A két ország közötti együttműködések 25 éve kezdődtek, azonban egy ilyen konferencia időszerűbb, mint valaha, hiszen számos kiemelt ügyben egyre élénkebb párbeszéd alakul ki” – tette hozzá Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője.

 

„Magyarország meghatározó szerepet játszott Európa teljes újraegyesítésében. Hazánk a berlini fal lebontásában is segítette Németországot, ami nagyban hozzájárult a korábban megosztott kontinens összekapcsolásához” – hangsúlyozta a konferencia megnyitóján Molnár Balázs, európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár.

 

A német–amerikai kapcsolatok jövőbeni alakulásáról Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanszékvezető egyetemi tanára úgy vélekedett, a hidegháború óta Németország kevésbé függ az Egyesült Államoktól, és az eltelt évtizedekben saját, valamint az EU érdekeinek szószólójává vált. A Német Külügyminisztérium honvédelmi politikai tanácsadója, Christoph Schwegmann szerint más világhatalmi partnereihez képest, eltérő elvárásai vannak Németországnak az USA-val szemben, mivel a németek hisznek abban, hogy az Egyesült Államok jobb európaivá tehet bennünket. Matthew Rhodes, a George C. Marshall European Center professzora rámutatott arra, hogy a Trump-kormányban sokan úgy vélik, az Unió és az államok együttműködése mindkét fél számára kölcsönös előnyöket nyújt, azonban némi egyenlőtlenséget is érzékelnek, amit kívánatos lenne mérsékelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.