A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – mint Kiss Imre igazgató mondja – mindig szeretettel várja a gyűjtőket, mert kivételes tárgyakat őrizhetnek a kollekcióikban. Ezúttal a főszereplő a csonttányér avagy csontos tányér Elek Lenke gyűjteményéből.

 

 A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – mint Kiss Imre igazgató mondja – mindig szeretettel várja a gyűjtőket, mert kivételes tárgyakat őrizhetnek a kollekcióikban. Ezúttal a főszereplő a csonttányér avagy csontos tányér Elek Lenke gyűjteményéből.

 

Saly Noémi muzeológus, irodalom- és Budapest-történész nyitotta meg a kis kiállítást. A múzeum is tart, sőt, rendszeresen kiállít profiljába illő gyűjteményeket, de a magángyűjtő mást, olykor meglepő tárgyakat is összeszed. Emellett sokat tud az illető dologról. Elek Lenke itt látható gasztronómiai kellékei azért érdekesek, mert a csonttányér csak a 19. század óta használatos, luxustárgyként lett az asztali teríték része. Korábban a csontokat még jobb helyeken is a hátuk mögé dobták az étkezők, ott aztán a várakozó kutya vagy macska elkapta.

Elek Lenke nem véletlenül a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának elnöke, kiváló szervező és újságíró, hanem az itt megtekinthető mintegy 70 darab csontos tányér tulajdonosa. Említette, hogy bizonyos helyeken a megbecsült törzsvendég ajándékba kaphatott a tulajtól egy-egy csonttányért a készletből. A most kiállított darabok közül a legrégebbi az első világháború korából való egy huszár alakjával.

A legújabb pedig fajanszból van, és gyümölcsöt ábrázol. Utóbbi valószínűleg a gyümölcsök héjának és magjának helyéül szolgálhatott az asztalon. A gyűjtemény minden tárgya neves porcelángyár terméke. Akad közöttük Zsolnay, herendi, hollóházi, Altwien, delfti vagy orosz gyártmányú porcelán.

Némelyiknek a formája, másiknak a díszítése különös, még érdekesebb rajtuk a felirat. Az egyik halformájú csonttányéron például ez áll: „akkor három kívánság, az most nem lesz".

 

A csontos tányérokat bemutató kiállítás augusztus 7-ig látogatható.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük