2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

CSONTÓ Lajos | Run with me

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78875"><img class="image image-_original" src="/files/images/csont%20(1).jpg" border="0" width="464" height="314" /></a></span>Folytatódik a Park Galéria elnevezésű projekt, mely egy rendhagyó együttműködés a Molnár Ani Galéria és a MOM Park között. A Park Galériában ezúttal 2014. április 2-án Csontó Lajos 'Run with me' című installációja kerül a bevásárló központ terébe. Egy trükk, egy bűvészdoboz, mely megtorpanásra készteti a boltok között sétálókat.</p> <p> 

csont%20(1)Folytatódik a Park Galéria elnevezésű projekt, mely egy rendhagyó együttműködés a Molnár Ani Galéria és a MOM Park között. A Park Galériában ezúttal 2014. április 2-án Csontó Lajos 'Run with me' című installációja kerül a bevásárló központ terébe. Egy trükk, egy bűvészdoboz, mely megtorpanásra készteti a boltok között sétálókat.

 

csont%20(1)Folytatódik a Park Galéria elnevezésű projekt, mely egy rendhagyó együttműködés a Molnár Ani Galéria és a MOM Park között. A Park Galériában ezúttal 2014. április 2-án Csontó Lajos 'Run with me' című installációja kerül a bevásárló központ terébe. Egy trükk, egy bűvészdoboz, mely megtorpanásra készteti a boltok között sétálókat.

 

Az immáron hét éve létrehozott kiállítás-sorozat azzal a céllal indult, hogy minél tágabb közönség találkozhasson a kortárs magyar képzőművészet jeles képviselőinek alkotásaival és megismerjen a festészetnél kevésbé elterjedt műfajokat is, úgy, mint a kortárs szobrászatot és az installációt.

 

A levegőben lógó fekete lepel furcsa kérdőjelként van jelen a néző számára, mely puszta lényével – az elleplezéssel – egyben valaminek a leleplezését is ígéri. Olyan határ, amely eleve átlépésre készült. A lepel alá érve a látvány kiegészül egy dallammal. Mély zengésű, a melódiát és a hangzást feszültségben tartó, mégis talán ismerősként ható vonószenét hallhatunk, – a' The Doors' zenekar 'Not to touch the Earth' című átiratát -, amiből beugorhat a jól ismert zeneszám „Run with me" refrénje is.

 

Ahhoz, hogy megtudjuk a titkot, amit a lepel rejt, be kell lépnünk a mű aurájába – meg kell állnunk a bevásárló központ alapvetően dinamikus és folyamatos vándorlásra kialakított terében. A megtorpanással, tekintetünk felemelésével léphetünk tovább. A lepel alatt pedig egy új, távolinak tűnő helyre kerülünk.

Csontó alkotása felforgatja világunkat, megcseréli mindennapjaink vízszintes és függőleges, biztosnak tűnő, mégis labilis tengelyeit.

 

A helyspecifikus installáció felemás üzenetet közvetít a látogatók számára.

Egyszerre vonz magához és taszít el. Ismerős és idegen. Kigúnyol és összekacsint velünk. Olyan teret hoz létre, mely a zsúfolt bevásárló központban, a rohanó hétköznapok helyén, lehetőséget nyújt az egyedüllétre, a magunkba fordulásra és a „földi" világából való kiszakadásra. Egy nem-hely, a szabadság ígérete.

 

Csontó Lajos (1964) a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett 1990-ben. Számos díjjal ismerték el szakmai munkáját, elnyerte többek között a Munkácsy Mihály díjat 2007-ben, a Derkovits-ösztöndíjat 1992-ben. Alkotásaira jellemző a reklámok, a manipuláció hétköznapjainkban egyre erősödő jelenlétére való reflektálás. Installációi gyakran foglalkoznak a pénz, az érték témaköreivel. Szlogeneket használ fel, melyeket kiforgat eredeti jelentésükből. Csontó munkáiban jellemző az efemer anyagokból való építkezés, melyek már önmagukban is további jelentésrétegeket hordoznak.

 

2014. április 2, 19:00

CSONTÓ Lajos | Run with me

Kurátor: MOLNÁR Annamária / Molnár Ani Galéria

A kiállítást Horányi Attila, művészettörténész nyitja meg

Park Galéria, MOM Park 1123 Budapest, Alkotás utca 53. első emelet.

A kiállítás megtekinthető: 2015. április 1-ig.

 

www.molnaranigaleria.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.