2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

CT-T ÉS RÖNTGENEKET VETT A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM

2 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/84216"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image7_145.jpg" border="0" width="255" height="160" /></a></span>Tucatnyi röntgenberendezés és egy CT helyett vásárolt korszerűbbet a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja. Az egymilliárd forintos fe<a name="_GoBack" title="_GoBack"></a>jlesztés kedvezményezettjei között több klinika is található.

Tucatnyi röntgenberendezés és egy CT helyett vásárolt korszerűbbet a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja. Az egymilliárd forintos fejlesztés kedvezményezettjei között több klinika is található.

Tucatnyi röntgenberendezés és egy CT helyett vásárolt korszerűbbet a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja. Az egymilliárd forintos fejlesztés kedvezményezettjei között több klinika is található.

A pécsi egyetemi klinikákon tucatnyi olyan képalkotó diagnosztikai berendezés üzemel, amelyek beszerzésükkor korszerűnek számítottak, mára viszont minden tekintetben eljárt felettük az idő. A PTE vezetése ezért európai uniós forrásokból a diagnosztikai eszközpark felfrissítése mellett döntött. A KEOP-5.6.0/E/15-2015-0063 számú, „Energia-megtakarítást célzó CT és röntgenek beszerzése a Pécsi Tudományegyetemen" című projekt keretében a rendelkezésre álló 1,17 milliárd forintnyi támogatásból összesen 13 készüléket: egy CT-t és tizenkét röntgent cseréltek le a klinikákon.

A jelenlegi orvosszakmai elvárásoknak mindenben megfelelő új eszközök nem csak korszerűbbek, de gazdaságosabban, a korábbinál kevesebb energiafelhasználással üzemeltethetők, így az egyetem jelentős összegeket takaríthat meg az energiaszámlákon.

Az új eszközök többsége a Radiológiai Klinika állományába kerül. A CT a Janus Pannonius Klinikai Tömbben (a volt 400 ágyasban) működik majd, így az ide tömörülő, nagy progresszivitású ellátást nyújtó osztályok (kardiológia, sürgősségi, belgyógyászat, sebészet stb.) megnövekedett diagnosztikai igényeit fogja tudni kiszolgálni. Szintén a Klinikai Tömb osztályainak műszerparkját bővíti a beszerzett öt digitális mobil röntgen közül négy, míg az ötödik a Rákóczi úti radiológián segíti az ellátást. A három beépített digitális röntgenkészülék ugyanakkor a Gyermekgyógyászati Klinikára, valamint az Akác utcai és a Rákóczi utcai telephelyekre került.

Három fogászati röntgenkészüléket is beszerzett az egyetem a projektben. A két panoráma és az intraorális röntgen természetesen a Fogászati és Szájsebészeti Klinika állományába került. Végül pedig lecserélték a Klinikai Tömb mammográfiai röntgenkészülékét is.

A korábbinál pontosabb diagnózisokat lehetővé tevő készülékek hozzájárulnak az egyetemi klinika ellátási területéhez tartozó több százezer ember gyógyulási esélyeinek és életminőségének javulásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.