A Klebelsberg Kultúrkúria Dalnokklubbal várja vasárnap este látogatóit, a következő napokban pedig festészeti és fotó kiállítások tekinthetők meg a Templom utcában. A kiállító művészek: Matzon Ákos Munkácsy-díjas festőművész, Kerényi Zoltán valamint Bécsi Imre, Fekete István, Hupján Attila és Sprenc Balázs fotóművészek.

 

A Klebelsberg Kultúrkúria Dalnokklubbal várja vasárnap este látogatóit, a következő napokban pedig festészeti és fotó kiállítások tekinthetők meg a Templom utcában. A kiállító művészek: Matzon Ákos Munkácsy-díjas festőművész, Kerényi Zoltán valamint Bécsi Imre, Fekete István, Hupján Attila és Sprenc Balázs fotóművészek.

 

2013. október 13. vasárnap 19.00-21.00

Dalnokklub

Versek, dallamok, gondolatok

Házigazda: a Radványi – Balog – Borzsák trió

"Plébániánk ifjúsági életében központi szerepet betöltő énekkarunk nem csak mint énekkar van jelen, hanem ennél sokkal többről van szó. A jelenben élve mindig büszkeséggel tölt el minket a múltunk. Az első gitáros énekkar a Rózsák terei Szent Erzsébet plébánián már 1993-ban kapcsolódott be a liturgiába. Azóta sok idő telt el, de az elhivatottság, a közösség, az együtt zenélés lehetősége újra és újra megújít minket. Énekkarunkban fő hangszerünk a gitár, többnyire a karizmatikus megújulás program vagy az "Énekelj az Úrnak" című könyv dalait énekeljük, de emellett időnként megszólalnak saját szerzemények is. Énekkarunk 15-18 főből áll, és minden hónap utolsó vasárnapján éneklünk, az esti 6 órai szentmisén. A havi énekléseken kívül, évente 1-2 koncertet is adunk, általában karácsonykor és húsvétkor. Sokáig emlékezetes marad számunkra a Városmissziós nagykoncert, hagyománnyá vált immár az ifjúsági zenés keresztút. Lehetőségünk adódott többször vendégszereplésre is, énekeltünk már Rákosligeten Tampu Ababei József atyánál; Bátonyterenyén egy közösségi lelki napon, nemrég a Bosnyák téri templomban, Zsámbokon pedig a templomuk felújításáért rendezett adománygyűjtő napon; de kiemelkedő emlék marad számunkra, hogy együtt koncerteztünk Radványi Balázzsal a Klebelsberg Kultúrkúriában. Elmondhatjuk magunkról, hogy nem csak mint ifjúság vagyunk jelen a plébánia életében, hanem énekkarunk a szentmiséken való zenés, imádságos részvétellel Krisztusi közösséget alkot."

 

2013. október 14. hétfő – 2013. november 13. szerda

Fej vagy/és vitorla – Matzon Ákos Munkácsy-díjas festőművész kiállítása

 

A kiállítást megnyitja Finta József Kossuth-díjas építész 2013. október 15-én 18 órakor.

 

A sorozat vitorlásversenyeken nemesen vetélkedő ember és hajója szimbiózisát mutatja be.

"A fej; a szentendrei festészet, ahova több szállal kötődöm, régóta és visszatérően alkalmazza az emberi fej profil metaforikus rajzolatát, mintegy humanizálva az elvont gondolatot.

A vitorla; mindig is elvarázsolt, lenyűgözött a vitorlások látványa, az öblösen feszülő vitorlák, a nagyon is létező, de nem ábrázolható, éltető szél érzékeltetése, de sokáig visszatartott ábrázolásuktól az esetleges giccsé válás réme…

A vitorlásverseny; sokszor figyeltem a versenyeket, amely a hajók sokaságának, látszólag kaotikus mozgásának, állandóan változó pozíció nyerésének (vesztésének) kavalkádja. Látszólag. A háromszög alakú pályán előre haladáshoz a szél irányának és befogásának módosulása miatt, minden hajó saját utat választhat, de a cél azonos.

Az előbb részletezett három elemet; a fejet (gondolat), a vitorlákat (a játékos, küzdő ember szolgálatába fogott tárgyak), a vitorlás versenyeket (a nemes vetélkedés színtereit) foglaltam össze a sorozat képeiben és a tőlem megszokott „szigorú" művekhez képest egy játékos, mozgalmas, dinamikus képi világot hoztam létre."

 

2013. október 15. kedd – 2013. november 5. kedd

Ablak a múltra – Kerényi Zoltán fotókiállítása

Folyosói tárlat

Budapest múltja és jelene olvad egybe Kerényi Zoltán fotómontázsain

Hatalmas sikert arattak azok a fotómontázsok, amiken látjuk a főváros mai, modern, színes arcát, de nem csak úgy egyszerűen, mert egy részükön "ablakot" nyitott a művész a múltra, különleges benyomásokat keltve ezzel, szinte elmosva a fizikai idő által felállított határokat.

"A múlt nem csak megsárgult fénykép, hanem kézzel fogható valóság. Ezt könnyű meglátni a régi és új fényképek egymásra helyezésével. Mert van helye az újnak, és van, amit érdemes megőrizni a múltból…" (Kerényi Zoltán)

 

2013. szeptember 18. szerda – 2013. október 13. vasárnap

Szélesvásznú tűnődések – fotókiállítás

Bécsi Imre, Fekete István, Hupján Attila és Sprenc Balázs fotóművészek lyukkamerás felvételeinek tárlata

 

Szélesvászon: amikor beülünk a moziba egy filmre, s a függönyt még jobban széthúzzák, mert a látvány szélesebb, másként lesz több, mint a megszokott. A fotográfiában ezt a formációt panoráma formátumnak is szokták nevezni. Ezt a képi világot szeretné bemutatni pár, a lyukkamerázás iránt elkötelezett alkotó: Bécsi Imre, Fekete István, Hupján Attila és Sprenc Balázs.

A belépés díjtalan.

 

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10.

 

www.kulturkuria.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük