2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Dataplex Kft. ? Tovább bõvíti adatközpontját az infokommunikációs infrastruktúra szolgáltató

5 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/532"><img class="image thumbnail" src="/files/images/logo_allo_domboru.thumbnail.gif" border="0" alt="Dataplex" title="Dataplex" width="100" height="64" /></a></span> <p>2007. április 3-án ismertette eredményeit és terveit a Dataplex Kft.  Szabó Gábor ügyvezetõ igazgató elmondta, kimagaslóan sikeres üzleti évet tudnak maguk mögött,  eljött az ideje ezért az adatközponti létesítmények és a portfolió  bõvítésének. </p><p> 

  dataplex

2007. április 3-án ismertette eredményeit és terveit a Dataplex Kft.  Szabó Gábor ügyvezetõ igazgató elmondta, kimagaslóan sikeres üzleti évet tudnak maguk mögött,  eljött az ideje ezért az adatközponti létesítmények és a portfolió  bõvítésének.

 

  dataplex

2007. április 3-án ismertette eredményeit és terveit a Dataplex Kft.  Szabó Gábor ügyvezetõ igazgató elmondta, kimagaslóan sikeres üzleti évet tudnak maguk mögött,  eljött az ideje ezért az adatközponti létesítmények és a portfolió  bõvítésének.

 

A vállalat 2006-ban az infokommunikációs infrastruktúra szolgáltatásokból 1,9 milliárd forintos nettó értékesítési árbevételt ért el, ami 80%-al haladja meg a már az elmúlt évben is kimagaslónak számító forgalmat. A hazai infokommunikációs infrastruktúra-piac olyan ütemben fejlõdött, hogy a vállalat 8.800 négyzetméter alapterületû létesítménye 2006-os év végén már 98%-os kihasználtságot produkált, így nyújtotta biztonsági szolgáltatását. 

Szabó Gábor szólt a társaság 2009-ig szóló regionális expanziós terveirõl.

A Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft.  fejlõdése zavartalanul folytatódott azután is, hogy a Magyar Telekom Csoport 2005. december 12-én  5 millió egyszázezer Ft-ért megvásárolta a vállalatot. Az akvizíciót 2006 áprilisában hagyta jóvá a GVH,  a Dataplex Kft. szolgáltató-független, önálló jogi személyként folytatta mûködését.

2005-ben a vállalat 185 millió Ft EBITDA eredményt produkált,  2006-ban ezt 150%-os növekedéssel 460 millió Ft-ra emelte.  Magyarországon mintegy 70 ezer vállalati szerver található (EITO felmérés, 2006.) , az idevágó infokommunikációs infrastuktúrális szolgáltatásokban a Dataplex  95%-os részesedéssel bír.

A Dataplex meg akarja õrizni létesítményének szolgáltató-független jellegét, ezért elsõsorban a nemzetközi távközlési cégek közül választott további sávszélesség (carrier) partnereket, ezek száma most 20 feletti.

A társaság 2006 elejétõl kezdve fõ profiljára összpontosítja erõfeszítéseit, tovább javította szolgáltatásainak színvonalát. Az eredmény nem maradt el, a Dataplex 2006 õszén második alkalommal került fel a Deloitte által a leggyorsabban fejlõdõ technológiai vállalatokról összeállított 50-es lista (Technology Fast 50), Rising Stars kategóriájának dobogósai közé.

A Dataplex Kft. 2006 végén felvásárolta a T-Online tulajdonában lévõ Adatpark üzletágat. Ezzel a lépéssel a cég mind vertikálisan, mind horizontálisan teljessé tette adatközponti portfolióját, így a nagyvállalati megoldások mellett akár szerver szintû szolgáltatásokat is kínálhat, kis- és nagyvállalati ügyfeleinek egyaránt, két egymástól független telephelyen. Jelenlegi ügyfelei között európai és globális távközlési vállalatok, pénzintézetek, bankok, távközlési szolgáltatók találhatók. 

Szabó Gábor beszámolt a Dataplex vállalat nagyszabású, több milliárd FT-os fejlesztési terveirõl.

A Magyar Telekom Csoport tagvállalataként, a Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft.  Budapest VIII. kerületében 8800 négyzetméternyi, nagybiztonságú infokommunikációs teret biztosít bérlõinek, akik kiválaszthatják, hogy a helyszínen a húsz távközlési szolgáltató közül melyiknek a redundáns gerinchálózatához kívánnak hozzáférni.  A maximálisan biztosítható sávszélesség 30-40 GB/sec.

A területen az adatforgalom biztonságát  n+1 szintû,  generátorokkal és szünetmentes áramforrásokkal biztosított áramellátás,  speciálisan az informatikai eszközök oltására kifejlesztett, tisztított nitrogéngáz-alapú tûzoltórendszer, állandó értéken tartott hõmérséklet, professzionális biztonsági szolgálat, mozgásérzékelõk, videó felügyeleti rendszer és kártyás beléptetés biztosítja.  Az ügyfelek szervereiket, adattárolóikat és egyéb informatikai berendezéseiket különbözõ biztonsági szinteken rackekben, cage-ekben és dedikált helyiségekben helyezhetik el. 

Ebben az adatközpontban, a 98%-os kihasználtság elérése után, a tulajdonosi testület úgy döntött, újabb, 5600 négyzetméter  alapterületû létesítményt építenek.  Az új épület minden paraméterében meg fog felelni a legmodernebb technológiai követelményeknek és a környezettudatos elvárásoknak.  Ennek megfelelõen, az energiasûrûséget az új létesítményben négyszeresre növelik, az ELMÛ-tõl 15 MW  további többlet-betáplálást igényelnek,  így a teljes áramellátási kapacitás egy 80 ezer lakosú város energiaszükségletének felel majd meg  (mint amilyen Szolnok, vagy Szombathely).   Az EU irányelvekben és a NFT II.-ben megfogalmazott környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével, az 1kW-nyi betáplálási IT energiára fordított, ugyancsak 1kW hûtési energiát közel a felére csökkentik.

A létesítmény várhatóan 2007 végére készül el, több milliárd Ft-nyi beruházással,  5.600 négyzetméteren. A Dataplex-nél az ügyfél elégedettség alapját az adatbiztonság jelenti;  2002. óta szolgáltatás megszakadás nem volt náluk.

2007-re a cégcsoport a Dataplex-tõl az értékesítési árbevétel kétszámjegyû növekedését és az EBIDTA  további 80%-os növekedését várja.  Magyarországon a vállalatok jelenleg szervereik 25 százalékát helyezik el zavarmentes, folyamatos mûködést garantáló adatközpontokban, szemben az Európai Unió államaival, ahol ez az arány meghaladja a 70 százalékot.  Az EU új tagállamaiban (Románia, Bulgária) a hazainál is nagyobb a szolgáltatás iránti kereslet, ezért a Dataplex kiépíti hídfõállásait, megalapozza regionális piaci jelenlétét ezekben az országokban.   2009-ig ki akarja építeni nemzetközi kolokációs és hoszting szolgáltatásainak induló bázisát, Budapest informatikai elosztó központtá válhat.

A magyar piacban még meglévõ növekedési lehetõségek kihasználására vidéki városokban is fejlesztésekben gondolkodnak a cégnél, ezt ösztönzi az elõrejelzés, miszerint 2010-re a jelenlegi adatmennyiség hatszorosa vár majd tárolásra. A fejlesztésnél a jövõben a magáncélú igények felfutására is gondolnak.

http://www.dataplex.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.