2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

De Ruyter admirális emlékezete – 400 éve született a magyar protestáns gályarabok megszabadítója

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/278"><img class="image thumbnail" src="/files/images/szabaditas3.thumbnail.jpg" border="0" alt="Michael de Ruyter admirális" title="Michael de Ruyter admirális" width="87" height="100" /></a> </span>Mit tudunk Michael de Ruyter admirálisról? Éppen négyszáz évvel ezelõtt, 1607-én született és 1676-ban hunyt el, de a magyar protestánsok emlékezet ennél lényegesen többet õriz róla. </p><p>

michael de ruyter admirális Mit tudunk Michael de Ruyter admirálisról? Éppen négyszáz évvel ezelõtt, 1607-én született és 1676-ban hunyt el, de a magyar protestánsok emlékezet ennél lényegesen többet õriz róla.

michael de ruyter admirális Mit tudunk Michael de Ruyter admirálisról? Éppen négyszáz évvel ezelõtt, 1607-én született és 1676-ban hunyt el, de a magyar protestánsok emlékezet ennél lényegesen többet õriz róla.

Holland tengernagy, aki számos esetben sikerekkel harcolt franciák, angolok és svédek ellen. Éppen a Földközi-tengeren hadakozott a franciák ellen, amikor az európai protestáns államok értesültek a magyar evangélikus és református lelkészek gályarabságáról. A gályákra hajtott 41 protestáns lelkész közül 30-an érkeztek meg élve Nápolyba, ahol gályarabnak adták el õket. A kortárs európai protestáns közvélemény nagy örömmel fogadta, amikor 1676-ban de Ruyter megszabadította a lelkészeket nyomorúságukból.

A magyar reformátusok mindmáig számon tartják a holland admirális emlékezetét. Az idén – többek között – kiálítással és pályázattal készülünk a nagy évfordulóra. 2001. február 11-én, a huszonhat magyarországi prédikátor kiszabadulásának évfordulóján koszorút helyezett el az emlékmûnél Seregély István egri érsek a Magyar Katolikus Egyház képviseletében. Eljöttek a szabadító kései utódai is, ott volt Eric Niehe holland nagykövet, valamint De Ruyter de Wildt, az admirális leszármazottja is.

? www.reformatus.hu Kommunikációs Szolgálat szerk@reformatus.hu T.:(1)460-0753

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.