Idén először a Design Terminál is részt vesz a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szervezésében működő Erzsébet-táborban, mely hasznosan és élvezetesen segít a diákoknak eltölteni a nyári szünidőt.

 

Idén először a Design Terminál is részt vesz a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szervezésében működő Erzsébet-táborban, mely hasznosan és élvezetesen segít a diákoknak eltölteni a nyári szünidőt.

 

2013. július 22-től egy héten át Design-tábor várta a 9-14 éves korosztályt a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban. A Design Terminál a hazai kreatív ipar ösztönzőjeként kiemelkedő feladatának tekinti a gyermekek alkalmazott művészetekkel való megismertetését, a kreatív gondolkodás elsajátítását, éppen ezért 2013. év tavaszán létrehozta a Mini Terminált.

 

A havonta jelentkező design műhely célja, hogy a foglakozások során felhívja a figyelmet az alkotás fontosságára a gyerekek fejlődésében és utat mutasson a szülőknek, hogy hogyan őrizhetik meg és mélyíthetik el a kicsikben rejlő kísérletező kedvet és kreativitást. A műhelymunkák során a gyerekek, környezettudatos, reflektív, gondolkodó valamint értő és elemző hozzáállását erősíti. A design különböző területeihez kapcsolódva vet fel témákat, mely a tervező-alkotó folyamatokat indíthatják be. A programok lehetővé teszik, hogy a résztvevő gyerekek az egyes anyagokat jobban megismerjék, az alkotás és a funkcionális, tárgyi és esztétikai gondolkodásban elmélyüljenek egy-egy konkrét feladat kapcsán.

 

A szervezők ezt a szemléletet szeretnék erősíteni a Design táborban résztvevő gyerekekben is, hogy fogékonyak és nyitottak legyenek az újdonságokra, és olyan felnőtté váljanak, akik képesek lesznek teljes értékűen és kompetensen részt vállalni szűkebb és tágabb környezetük esztétikai alakításában.

 

A Design tábor időtartama alatt három nagy témát járnak körbe a diákok:

– a formatervezéssel,

– divattervezéssel,

– építészettel

ismerkedhetnek meg játékos formában. A foglalkozásokon a résztvevő gyerekek rövid történeti áttekintést kapnak, beszélgetnek a vizuális külvilág értelmezéséről, utána pedig maguk is tervezni fognak. Ezt követően elindul a kivitelezés, majd a megszületett munkákból kiállítást rendeznek a műhelymunka zárásaként.

 

Az együtt töltött egy hét alatt a szervezők a személyiségfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetnek. A gyerekek elsajátítják a prezentálás alapjait, megtanulják, hogy hogyan merjék megmutatni magukat és megünnepelni az alkotásukat!

 

A nyári szünidő 10 hetében 40 ezer gyereket várnak színes és változatos programmokkal az Erzsébet-táborok. Nyolc helyszínen több mint ötvenféle táborban nyaralhatnak az általános- és középiskolások, főleg balatoni és más vízparti üdülőhelyeken. Az Erzsébet-program idén is kétféle tábort hirdetett meg: az általános táborokat, ahova iskolák, intézmények jelentkezhettek 10 fős gyerekcsoportokkal és csoportkísérővel, valamint tematikus táborokat, ahova egyénileg lehetett jelentkezni.

 

Erzsébet-táborba minden gyerek jelentkezhetett; a nehéz anyagi helyzetben élők számára az egyhetes táborok részvételi díja teljes ellátással 1000-2000 forint, a többiek 10 000 forintot fizetnek.

 

https://www.facebook.com/designterminal

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük