2012. március 22-én Wolfgang Lucas, az ausztriai Destillata-versenyek ügyvezető igazgatója irányította Magyarországon a hivatalos díjátadási ceremóniát az elegáns belvárosi G4-es vendéglőben.

 

2012. március 22-én Wolfgang Lucas, az ausztriai Destillata-versenyek ügyvezető igazgatója irányította Magyarországon a hivatalos díjátadási ceremóniát az elegáns belvárosi G4-es vendéglőben.

 

Hat éve, a Destillata-versenyek indulásakor, Magyarországról még csak négyen neveztek be, idén már tíz ország 187 főzdéje indult 1662 mintával, és közülük csak a fele volt osztrák. A magyarok fantasztikus sikereket arattak a párlatversenyen! A nevező országok versenyét 650 éremmel Ausztria ismét elnyerte, a második helyen Németország végzett 295 éremmel, a harmadik lett hazánk 142 éremmel. A magyarokat az olaszok követték 82 éremmel, utána jöhetett csak Svájc, Szlovákia, Svédország, Hollandia, Namíbia és Argentína.

 

Kóstolás és ellenőrzés

   Az 1662 próbát három napig 30 ember kóstolta, akiket dupla fordulóval és egy gyorskóstoló bizottsággal ellenőriznek, majd az utolsó napon újrakóstoltatják a termékeket. Ennek ellenére Lucas úr elnézést kért az emberi tévedésekért, amelyeket mintegy 10%-ra becsül – még a többszöri kóstolás után is. A Destillata kóstoló bírái vizsgázott szakemberek, akik a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége, a harmónia és az összbenyomás.  

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szép hasonlattal élt a díjkiosztás előtt. Szerinte az élet esszenciája a szeretet, a gyümölcs esszenciája pedig a pálinka, de a gyümölcsön kívül a pohárban a táj szeretete is összpontosul. Itt a mi nemzeti italunkról van szó! A pálinka szó ugyan nem magyar eredetű, de a világgal megismertetett szót mindenki érti, aki már egyszer megkóstolta.  

Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke elmondta, hogy a pálinka újkori története meglehetősen különbözik a korábbiaktól, mert 1990-ig nálunk nem gyümölcsből készült a nedű. Azóta megtanulta a különbséget fogyasztó és termelő egyaránt. A fogyasztók manapság már élvezhetik a palackba zárt gyümölcs szellemét. Erre alakultak a pálinkaházak kóstolói. Hasznos és tanulságos a megmérettetésünk nemzetközi szinten. Az osztrák termelőkkel elsőrendű az együttműködésünk. A 26 hazai induló 18 arany-, 65 ezüst- és 59 bronzérmet hozott haza. Az „újoncok" is 15 érmet hoztak el.

A díjátadókA díjátadók

 

Díjkiosztó:

A bemutatott minták alapján 10% érdemelte ki az aranyérmet, 15% az ezüstérmet és 20% a bronzérmet. A Tirolban rendezett díjátadóról összesen 142 éremmel tértek haza a magyarok. A Nemzetgyőztes az Agárdi Pálinkafőzde lett! (Élén a tolmáccsal, Vértes Tiborral.) Ezzel bekerült a 11 tagú kiválasztott körbe, sőt, a zsűri összesített pontszámai alapján is ő volt az első helyezett!

Vértes Tibor az agárdi NemzetgyőztesVértes Tibor az agárdi Nemzetgyőztes

 

   A második helyen végzett a Vitalis Kft., valamint a Pap és Pap Kft. Etyeki Czimeres pálinkáival. A harmadik helyezést nyerte el a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. és a Gyümölcspárlat Bt.

Az Agárdi kínálataAz Agárdi kínálata

 

   18 aranyérmesünk közül az Év Párlata címet idén négy termék érdemelte ki a maximális 20 ponttal: az Agárdi Pálinkafőzde barna sörből készült Sörpárlata, az idén először pályázó Hegyközi Manufaktúra Kft. Birs Pálinkájával, a Kisrét Manufaktúra Kft. Lepotica Szilva Pálinkájával és a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra Fűszeres Körte Pálinkája. Kiemelkedik az aranyérmesek közül is a Hegyközi Birs Pálinkája és a Vitalis Kft. 2011-es Márton és leányai Szamóca Pálinkája a 20-20 ponttal. Hat újonc főzde hozott 15 érmet első Destillata-versenyéről. Néhány különlegességet is ezüstéremmel díjaztak, mint például a Brill Pálinkaház illatos sütőtök és zeller párlatait, az Agárdi a barna sörből főtt Sörpárlatát, a Hegyközi Manufaktúra Kft. birs pálinkáját, a Kisrét Manufaktúra Kft. Lepotica szilva pálinkáját és a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra fűszeres körte pálinkáját, a Márton és lányai szamóca pálinkáját, amelyek az aranyérmesek közül is kiemelkednek a megszavazott maximális 20 pontjukkal.

 

Új nevek, új párlatok:

A nagyon fiatal Johanna Kft. (tulajdonosa Eck Johanna) Gusto pálinkáival Lajosmizséről 1 aranyat, 1 ezüstöt és 2 bronzérmet kapott.

Eck JohannaEck Johanna

 

A Nobilis Pálinka – Spirits 68 Kft. hat új ízzel bővítette kínálatát, valamint elnyerte a csomagolás-design-díját is, 1 aranyat, 3 ezüstöt és 4 bronzérmet szerzett. A Treffpunkt GAR 2000 Kft. Zimek Manufaktúráját arany-, ezüst- és bronzérmekkel jutalmazták. Készültek párlatok kökényből, szederből, cigánymeggyből és először a Brill Pálinkaház Kft-től sütőtök- és zellerpárlatok is (ők 7 ezüst és egy bronzérmet hoztak haza!).

a Brill Pálinkafőzde Kft. kínálataa Brill Pálinkafőzde Kft. kínálata

 

http://www.destillata.at/

http://agardi.hu/component/content/article/60-webshop-informaciok/598-destillata-2012.html

http://www.4cent.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=437:palinkaalmok-nem-kapott-aranyat-a-suettoek&catid=11:hatarontul&Itemid=12

http://termelotol.hu/hirek/magyar-palinkak-sikere-destillata-palinkaversenyen

http://www.agroinform.com/aktualis/Agroinform-Hirszolgalat-Magyar-palinkak-sikere-a-Destillata-palinkaversenyen/20120323-19108/

 

   A kínálat és az egyedi ízek kavalkádja csakugyan fenséges volt.

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük