2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Digitálisan olvas a magyarok fele

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96610"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1121.jpg" border="0" width="260" height="194" /></a></span>Felsőfokú végzettséggel rendelkező, középkorú hölgy - ilyen az átlagos magyar könyvrajongó. Egy felmérés szerint a legtöbben, akik szeretnek olvasni, hetente befejeznek egy könyvet. Közülük egyre többen hajlanak az elektronikus könyvek felé.</p> <p> 

Felsőfokú végzettséggel rendelkező, középkorú hölgy – ilyen az átlagos magyar könyvrajongó. Egy felmérés szerint a legtöbben, akik szeretnek olvasni, hetente befejeznek egy könyvet. Közülük egyre többen hajlanak az elektronikus könyvek felé.

 

Felsőfokú végzettséggel rendelkező, középkorú hölgy – ilyen az átlagos magyar könyvrajongó. Egy felmérés szerint a legtöbben, akik szeretnek olvasni, hetente befejeznek egy könyvet. Közülük egyre többen hajlanak az elektronikus könyvek felé.

 

Ágyban, párnák között, külön olvasósarokban vagy munkába menet – ilyen élethelyzeteket választunk leggyakrabban olvasáshoz. A Pocketbook és a Papirontul.hu több mint 1200 könyvszeretőt kérdezett meg olvasási szokásaikról. A felmérés eredményei szerint a rendszeresen olvasók csaknem fele rendelkezik már e-könyv olvasóval, további 35 százalék pedig tervezi ennek beszerzését. A kitöltők 18 százaléka ugyanakkor digitálisan, de nem e-tintás eszközön olvas – ők leginkább táblagéppel, asztali számítógéppel vagy okostelefonnal helyettesítik az e-könyvolvasót.

 

Emellett elmondható, hogy a magyar könyvrajongók csaknem negyede már kizárólag digitális formában olvas, amihez képest a papír alapú könyvek forgatásához mindössze 10 százalékuk ragaszkodik.

A digitális tartalomért pénzt is hajlandóak vagyunk adni. A válaszadók egyötöde a nyomtatott könyv árának 80 százalékát is hajlandó kifizetni az elektronikus változatért, a magyar olvasótábor 60 százaléka azonban a papír-változat árának maximum a felét adná ki egy e-könyvért. Mindez nem feltétlenül jó hír a kiadók és szerzők számára, hiszen a nyomtatott és az e-könyv előállítási költsége között alig van különbség. A tapasztalatok szerint jelenleg mindössze 17 százalékkal kerül kevesebbe egy e-könyv előállítása.

 

Az elektronikus könyvolvasók magyar piacát a felmérés eredményei szerint két márka dominálja. A magyarok 70 százaléka ugyanis a Kindle és az egyre népszerűbb PocketBook készülékei közül választ. A piac maradékán további 10 gyártó osztozik (például az Onyx, a Prestigo és a Koobe), a vezetőknél jóval kisebb piaci részesedéssel. A Pocketbook térnyerését valószínűleg magyar nyelvű menüjének, valamint a több mint 15 féle támogatott fájlformátumának köszönheti. E két tényező ugyanis a legfontosabb elvárás egy e-könyv olvasóval szemben, emellett a válaszadók valamivel több mint kétharmada a háttérvilágítást, fele pedig az előre telepített többnyelvű szótárt jelölte meg.

 

A Pocketbook és a Papirontul.hu közös felmérése 2015. október 7. és 2015. november 5. között készült a Papirontul.hu weboldalon kitölthető elektronikus kérdőív segítségével, amelyet összesen 1265 válaszadó töltött ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.