2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Díjnyertesek

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/98309"><img class="image image-preview" src="/files/images/prize.jpg" border="0" width="189" height="188" /></a></span>  Bóklászva az Interneten, felfedeztem egy érdekes honlapot „Különleges uniós támogatások" megnevezéssel. Ezekből szeretnék néhányat bemutatni. Lehet, hogy fordítási hibák csúsztak be, amiért elnézést kérek, csak középfokú nyelvvizsgával rendelkezem.

   Bóklászva az Interneten, felfedeztem egy érdekes honlapot „Különleges uniós támogatások" megnevezéssel. Ezekből szeretnék néhányat bemutatni. Lehet, hogy fordítási hibák csúsztak be, amiért elnézést kérek, csak középfokú nyelvvizsgával rendelkezem.

   Bóklászva az Interneten, felfedeztem egy érdekes honlapot „Különleges uniós támogatások" megnevezéssel. Ezekből szeretnék néhányat bemutatni. Lehet, hogy fordítási hibák csúsztak be, amiért elnézést kérek, csak középfokú nyelvvizsgával rendelkezem.

   Húszezer eurót nyert a Kelet-Európai Yellow Submarine kutató osztag a búvárhajó légtisztító pasztillák gyártástechnológiájának kidolgozására. A felszíni gyártás megoldott ugyan egyes fejlett államokban, de a tengeralattjáró belsejében kialakított másfél négyzetméter alapterületű kísérleti műhelyben ez nem sikerült, az eredmény még várat magára.

   Harmincezer euró ütötte a markát a Nyugat-Európai Tüdő Munkacsoportnak a háromezer méter feletti hegyvidékek lakói légúti megbetegedésének analizálására. Jelentős eredményt értek el a vattapaplan és az influenza közötti összefüggés feltárásában. Új eredmény az is, hogy genetikai okokból a betegek között viszonylag csekély számban található busman származású. Mellékesen rájöttek arra, hogy a hegycsúcsokon működő vulkánok kitörésekor keletkező légnyomás különbségnek milyen szerepe lehetett az őskorban egyes állatfajok kihalásában.

   Negyvenezer eurót ítéltek oda a Dél-Európai Louis Blériot Egyesület tagjainak, akik a gyűrűs szárnyú repülőgép függőleges felszállásának statikai és aerodinamikai problémáit vizsgálták. De a pénz kevésnek bizonyult. Ugyanis szóvivőjük szerint egy gép útját csak akkor kísérhetik megbízhatóan figyelemmel, ha a Mars és a Hold között a lézeres telekommunikáció kiépül. Ehhez idő kell és pénz, rengeteg pénz. A kísérleteket tovább folytatják. A hiányzó összeg megszerzésére.

   Ötvenezer eurót kapott  az Észak-Európai Fantázia Team. Ők az illatos fehér, zöld, rózsaszín és sárga szappan előállításának elméletével foglalkoznak. Rájöttek arra, hogy a technológia színvakok esetében komoly nehézségekkel járhat. A hátrányos helyzetűek érdekeivel szöges ellentétben álló szituáció feloldására már meg is hívták fél évre Cyprián Color professzort, akadémikust, a téma világszerte népszerű mesterét. A vendégeskedés költségét az elnyert díjból fedezik.

   Magam is elhatároztam, hogy a jövőben pályázni fogok. A témát nem árulom el, mert attól tartok, hogy valamelyik szemfüles Közép-Európai társaság elcseni az ötletemet.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.