2024.május.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Divatjamúlt frizurák

3 perc olvasás

vidal-sassoon-bob-hairstyles-elegant-vidal-sassoon-dies-but-his-cuts-live-a-look-at-the-hair-of-vidal-sassoon-bob-hairstyles.jpgNemcsak a ruha és a cipő, de a hajviselet is igazodik a divathoz. Ha nem is mindenki, de számos hölgy követi a divatot, alkalmazkodik hozzá. Frizurák, hajformák jönnek-mennek és sokan nem tudnak ellenállni a trendnek. Hiszen nemcsak csinosak, divatosak is akarnak lenni. Felelevenítek néhány hajviseletet, amelyek kimentek a divatból, ha nem is teljes mértékben.

   A múlt század ötvenes-hatvanas éveiben az egész hölgyvilág Londonban kereste a választ arra a kérdésre, mi az igazi stílus, ha hajvágásról van szó. Az egyetlen hely, ami szóba jöhetett, Vidal Sassoon szalonja volt. Modellek, színésznők, boltoslányok özönlöttek a Bond Streetre a Sassoon védjegyévé vált rövid, szexi, geometrikus, frizurákért. Vidal ollója felszabadította a nőket, és ők nem tudtak betelni vele. Tiszta vonalak, mértani szögek, az arccsontokat kiemelő, szabadon libbenő haj. Sassoon könnyen kezelhető, praktikus, gyorsan beállítható frizurákat kínált, a „wash-and-go feeling” pedig nagyon betalált a hölgyeknél, akik ekkor már egyre nagyobb számban vállaltak munkát. Így a háztartás és a gyerekek mellett már végképp nem akartak értékes időt vesztegetni frizurájukra. A fiatalok számára pedig egyszerűen csak unalmas volt anyáik hajviselete, ezért száműzték a hajcsavarokat.

   Az egyenes hajú göndör szeretne lenni, a göndör hajú egyenes, így van ez többnyire. Állítólag boldog érzés, amikor a strandon minden erőfeszítés nélkül alakulnak ki hajukban a természetes, kócos hatású hullámok amit a nedves szellő szárít be tökéletes frizurának. Az eredeti Dauerwelle (tartós hullám) két-három hónapig is őrizte a haj formáját. Egyetlen hátránya volt, a vegyszer károsította a hajat. A L’Oréal kifejlesztett (és szabadalmaztatott) eljárásának lényege a természetes hatású hullámok formázása. Olyan gyenge anyaggal, amely semleges marad a hajjal szemben. El lehetett felejteni, hogy harminc hajcsavaróval a fejen órák hosszat üljenek egy búra alatt. Az új dauernél négy darab, hajlítható ívre tekerték fel a négy részre osztott hajtömeget, 10-15 percig rajta hagyták a speciális tonikot, majd kiöblítették belőle. Aztán jött a feltekert kis hajcsigák kibontása, felbukkantak az áhított hullámok, majd a szárítás. Sajnos ez a modern hullámosítás is kezd kimenni a divatból.

   Ki emlékszik a „Suli Juli” frizurára? Ez a középen ketté osztott fonás, nagyon hasonlít a magyar lányok népviseletéhez készített fonáshoz. De sima, úgynevezett parketta fonás helyett fordítottan készítik el, Így a fonás nem besimul, hanem kiemelkedik. Ezáltal a választékon kívül még két igen feltűnő, egyenes vonal keletkezik, ami nagyon szép megjelenést kölcsönöz a kész frizurának. A fésülködés végén nem is kell lazítgatni a fonást, mert sokkal letisztultabb az összkép, ha minden szál feszesen besimul. Befejezésül hajlakkal fújták be. Sajnos ez is kifelé jár a divatból.

   Hölgyeim! Ha sajnálják a divatjamúlt frizurákat, mert előnyösnek tartották egyéniségükhöz. Ne csüggedjenek. A divat körforgás. Vissza-visszatérnek a régebbi hajviseletek. Például Kim Kardashian szereti kettős copfba fonni a haját.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.