A Miskolci Nemzeti Színház a 2013/2014-es évadban is készül operabemutatóval: idén Mozart egyik legjelentősebb operáját tűzi műsorára Szabó Máté rendezésében.

 

A Miskolci Nemzeti Színház a 2013/2014-es évadban is készül operabemutatóval: idén Mozart egyik legjelentősebb operáját tűzi műsorára Szabó Máté rendezésében.

 

Bár a Don Giovanni nehéz operának számít a műfajában, az ősz elején tartott meghallgatáson (lásd: http://euroastra.hu/node/73698) összesen ötvennyolcan vettek részt. Nemcsak az ország különböző pontjairól – így Budapestről, Szegedről, Debrecenből, Pécsről, Veszprémből és Kaposvárról -, hanem Angliából és Hollandiából is érkeztek énekesek. Az előadás készítői több szereposztást is összeállítottak, az izgalmas próbafolyamat pedig lassan a végéhez érkezik.

 

A Miskolci Nemzeti Színház modern feldolgozásában egy 21. századi Don Giovanniról kapunk összetett képet. Hagyomány és újítás a színpadon, egyben kommentár a modern emberről – ez Mozart Don Giovannija.

 

Szabó Máté rendezésében Don Giovanni függő ember, aki puszta létezésével mutat rá arra, mennyire összeférhetetlenek az ösztöneink a társadalmi elvárásokkal.

„A függő embernél prioritások tekintetében legfölülre kerül a függés tárgya és ez egyrészt tragikus, másrészt nagyon sok komikus helyzetet szül. Az illető bármilyen helyzetben csak és kizárólag erre a valamire tud gondolni, amit meg kell szereznie és el kell fogyasztania. Giovannit olyan fajta fura függő embernek tartom, akitől ráadásul mások is függeni kezdenek." Don Giovanni összezavarja a fennálló rendet, mozgásba hoz, provokál és megbotránkoztat: „Ez mindenkori történet. Az ember nem a 21. század derekán kezdett keresni mindenféle kiskapukat, kiutat a rendszer kötöttségei közül. Éppen annyi kiskapu volt mindig is, ahány zárt ajtó. Mint a víz, utat talál magának az ösztön." (Szabó Máté)

 

Az előadás zenei vezetője Cser Ádám, aki pontosságot, a Mozart-mű tiszteletét várta el a Miskolci Nemzeti Színház zenekarától. A Don Giovanni jól ismert, drámai és megrázó vonulatain túl pedig kiemeli az opera komikus oldalát is.

„Érdekes azt figyelni, hogy Giovanni a többi karakterből mit vált ki, és Mozart ezen hogyan mulat. Ő nagyon szeretett nevetni, és nagyon érezte, látta az emberek gyengeségeit. Ezeket ábrázolja a legmélyebb érzelmek szintjén is, és megmutatja az apró változásokat is azért, hogy mindenki számára világossá váljon, mennyire átlátszóak vagyunk." (Cser Ádám)

 

Regős Zsolt vezetésével komoly szerephez jut az előadásban a Miskolci Nemzeti Színház énekkara is, akinek Bodor Johanna állított össze koreográfiát. Mellettük természetesen a Miskolci Balett is képviselteti magát.

„Ebben az előadásban hat lány játszik – csodálatosak. Nem udvariassági kört futok le, amikor azt mondom, hogy a balettegyüttes tagjai fantasztikusan jól dolgoznak. Nagyon szerettem, ahogyan ők rögzítenek, ahogyan készülnek ezekre az előadásokra." (Bodor Johanna)

 

„Hallgasd hogyan kezdődött élete; ahogy a villám jelenik meg a viharfelhő sötétjéből, úgy tör elő ő is a komolyság mélyéből, gyorsabban, mint a villám cikázása, nyugtalanabbul és mégis ugyanolyan biztosan; hallgasd, hogyan veti bele magát az élet sokféleségébe… hallgasd az öröm csalogatását, hallgasd a kéj ujjongását… hallgasd a szenvedély féktelen kívánását… a csábítás örvénylő táncát… hallgasd Mozart Don Juanját." (Kierkegaard)

 

Wolfgang Amadeus Mozart – Lorenzo da Ponte

DON GIOVANNI

Opera két felvonásban

Fordította: Oberfrank Géza

 

Don Gonzalo de Ulloa, kormányzó: RÁCZ István Liszt Ferenc-díjas / CSER Krisztián

Donna Anna, a leánya: KOZÁRI Alinka / KRISZTA Kinga / EPERJESI Erika

Don Giovanni: HAJA Zolt / GEIGER Lajos

Don Ottavio, Donna Anna vőlegénye: DECSI András / HAJDÚ András

Donna Elvira: DOBROTKA Szilvia / HERCZENIK Anna / SZOLNOKI Apollónia

Leporello, Don Giovanni szolgája: HÁBETLER András / CSEH Antal

Masetto, parasztlegény: KOLOZSI Balázs / KELEMEN Dániel

Zerlina, Masetto menyasszonya: NÁNÁSI Helga / MOLNÁR Ágnes

 

Közreműködik: a Miskolci Nemzeti Színház énekkara, balettkara és zenekara

 

Díszlettervező: KHELL Csörsz Jászai-díjas, jelmeztervező: FÜZÉR Anni Jászai-díjas,

dramaturg: CSEH Dávid, zenei vezető: CSER Ádám, koreográfus: BODOR Johanna.

Vezényel: CSER Ádám / Philippe DE CHALENDAR

Rendező: SZABÓ Máté

 

Bemutató: 2014. január 17. 19:00, Nagyszínház, Miskolci Nemzeti Színház

További előadások: 2014. január 18., 29., 30. és február 2.

 

http://mnsz.eu/

 

Lantai József