Gál LajosGál Lajos                                                                           

?Hol jó bort érzek,betérek.

Ne térnék hát Egerbe?

Ha ezt a várost elkerülöm,

Az isten is megverne." /Petõfi Sándor/

 Gál LajosGál Lajos                                                                           

?Hol jó bort érzek,betérek.

Ne térnék hát Egerbe?

Ha ezt a várost elkerülöm,

Az isten is megverne." /Petõfi Sándor/

 

   A Hónap Borkóstolóján a fõszereplõ a jól felkészült szõlõsgazda,Dr Gál Lajos,aki egyuttal az Egri Szõlészeti -Borászati Kutató Intézet igazgatója,és az Olasz rizling  volt.

   A borkostolót  a Borház  igazgatója,Nyikos István  nyitotta meg, értékelve az Olasz rizlinget.   A szõlõ-bor és mámor istenérõl elnevezett Dionüszosz terem tele lettborkedvelõ-és szakértõ vendégekkel,ujságírókkal.

   Egyes kutatók szerint az Olasz rizling a l9.században Franciaországból került hozzánk.Valószínü ennek köszönhetõen a borkóstolón részt vett egy francia vendég is,aki a magyar Olasz rizling iránt mutatott érdeklõdést. Bakonyi Júlia  rendezvényfelelõs készített  vele sikeres ,jó hangulatu interjút.

  A borkóstolón beköszöntõként már a bejáratnál,nemcsak az igazgató,de az Olasz rizling is fogadott-hosszúlépés  formájában.Hiszen jól tudjuk,hogy a fröccs is Hungarikumnak számít,amióta Jedlik Ányos a dinamó mellett felfedezte a szódát is.A szódavíz nagyobb,4-6 atm.nyomás alatt széndioxid- gázzal telített forrás,kút,vagy folyóvíz.A szódavíz sokban megváltoztatta a magyar,de az európai iváskulturát is.   Dr.Gál Lajos színes,érdekes elõadóként több borvidékrõl,több pincészetbõl,több évjáratból,s különbözõ technnológiai eljárásokkal készült Olasz rizlinget,mint Hungarikumot mutatott be.Azt is  elmondta,hogy Egerben a magas minõségü Olasz rizling elõállítását elõsegíti a kisebb sortávolság,a magas tõkeszám. 

   A szorgalmasan töltögetett  Olasz rizling borfajtákból nekem leg jobban a Szó-Lá-Ti 2oo5.száraz ízlett Gál Lajos Egri Pincészetébõl.És ugyancsak ízlett a 2oo6-os évjáratu,száraz Olasz rizling a badacsonyi Borbély család pincészetébõl.Ez utóbbinál mintha a badacsonyi  vulkánikus Hegyvidék bazaltkõ illatatát is éreztem volna,ahogy az elõadó erre felhívta a figyelmet.

  Gál Lajostól megtudtuk,hogy a fajtát az elõzõ évtizedekben nem tartották értéknek.Szinte csak a keleti piacokon  értékesítették.Tömegtermelésre használták.De az l95o-es évektõl megkezdõdött a fajta klónszelekciója Badacsonyban, Pécsen, Keszthelyen.

  Ma egyike a Kárpát-medencében legjobban elterjedt fehérbort adó szõlõfajtáknak.Kiváló pezsgõt is készítenek belõle.Enyhén keserû mandulára emlékeztetõ,kissé kesernyés ízü,zamatos,elegáns savú minõségi bor a magyar Olasz rizling.A jó hangulatu borkóstolón hírnevét az elõadó,az aktív hozzászólók,és az aktív kóstolgatók szerintem-sikeresen helyre állították.(legalábbis az irodalomban mindeképpen…)

   Márai Sándor,aki l948-ba Franciországba emigrált,napjainkban egyre jobban ünnepelt,felfedezett írónk , ugyancsak értékelte az Olasz rizlinget.

?A rizling az,amit a franciák általános szóval fehér bornak neveznek.A rizlingben ritkán csalódik a magyar.Mikor a rizlinggel is baj lesz Magyarországom,én már nem akarok élni…"

Fotó: Dr Révay András

(Nem lát kettõsen kedves Olvasó, és jól emlékezik. Az Olaszrizling bemutatóról már közöltünk cikket Dr Révay András tollából, ki a gasztronómia avatott írója. De érdekes a masik oldal is: Mit lát mindebbõl a nem gasztronómiával, hanem inkább az emberekkel foglakozó kolléga. Ezért adtuk közre ezt az írást, mint korábban a megsemmisült EuroAstrán jópárszor.. -a szerk)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük