2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Így utaztunk, anno

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/1115"><img class="image thumbnail" src="/files/images/utaz-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Igy utaztunk anno.. könyvcímlap" title="Igy utaztunk anno.. könyvcímlap" width="71" height="100" /></a></span><strong> </strong>Nem fordul elõ túl gyakran, hogy egy képekben gazdag, látványos, új könyvet Múzeumban mutasson be a kiadója. A Kossuth Kiadó most mégis a Közlekedési Múzeumot választotta az ?Így utaztunk anno" címû könyvének bemutatására. <p>

igy utaztunk anno.. könyvcímlap Nem fordul elõ túl gyakran, hogy egy képekben gazdag, látványos, új könyvet Múzeumban mutasson be a kiadója. A Kossuth Kiadó most mégis a Közlekedési Múzeumot választotta az ?Így utaztunk anno" címû könyvének bemutatására.

igy utaztunk anno.. könyvcímlap Nem fordul elõ túl gyakran, hogy egy képekben gazdag, látványos, új könyvet Múzeumban mutasson be a kiadója. A Kossuth Kiadó most mégis a Közlekedési Múzeumot választotta az ?Így utaztunk anno" címû könyvének bemutatására.

 

kócziánné szentpéteri erzsébet A múzeum fõigazgatója, Kócziánné Szentpéteri Erzsébet szerint valódi sikerkönyvrõl van szó. Megjelenése a technikatörténet, és benne a közlekedéstörténet fontos eseménye. A kötet szórakoztató, ugyanakkor az ismertterjesztés legjobb eszközeinek felhasználásával ragadja ki a múzeum tárgyainak legjavát. Kilenc téma köré csoportosítva, a fogatolt jármûvektõl a repülésig ad áttekintést. Megismerkedhetünk a kerékpározás – akár még a nõi kerékpározás – a városi közlekedés, a vasút, a hajózás, sõt még a haditengerészet érdekességeivel is.

kocsis andrás sándor Kocsis András Sándor, a kiadó elnök-vezérigazgatója azt is elmondta, egy induló sorozat elsõ kötete jelent most meg. Az ötlet egy évvel ezelõtt fogalmazódott meg és a szinte rekordidõ alatt meg is valósult. Nagyszerû, színvonalas munka született. Sikerült ?elkapni" egy hangulatot. Olyan könyv jött létre, ami lapozható, nézhetõ, de a rengeteg információ felvonultatásával egyben tanít is. A kiadónál megszokottnak számító gyakorlattól – a külföldi sikerkönyvek átvételétõl – eltérõen, ez teljes egészében saját munka. A folytatásban az ?így fürdõztünk…, szórakoztunk…, öltözködtünk…" és még néhány más témakör feldolgozása is várható. A XXI. század emberének élete rekordokról, sebességrõl, elsuhanó élményekrõl szól. Rohanásról, idõhiányról. Jól esik azonban néha megállni, szemlélõdni, kicsit elgondolkozni. Miképp éltek közvetlen elõdeink, milyenek voltak hétköznapjaik és ünnepeik? Nekünk még meséltek személyes élményeik alapján nagyszüleink, szüleink, de mit fogunk tudni mondani errõl mi a gyerekeinknek. Mitõl válhat számukra is vonzóvá az a világ, ami után még sokszor nosztalgiát érzünk. Az egykori, boldognak nevezett, békés idõszak iránt. Amikor még mindennek meg volt a helye és az ideje, amikor az emberek még ráértek olyan dolgokra, amitõl az élet más, szebb lesz. Emiatt gondolták, hogy életmód-sorozatot indítanak errõl a korról. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ne csak sóvárgást ébresszenek e szépnek tudott egykori világ iránt, de meg is mutassák azt mindenkinek, aki már csak a történelemkönyvbõl ismeri.

szabó attila Ez a könyv önmagáért beszél, állítja Szabó Attila repüléstörténeti muzeológus. Rendkívül nagy anyagból dolgoztak. A százezer fotóból kiválasztott, 465 képet tartalmazó nagyalakú album – nyolcvan évet ölelve át – bemutatja a korabeli fogatolt jármûveket, a kerékpárt, a motorkerékpárt, az automobilt, a városi közlekedést, a vasutat, a hajózást, az utakat és a hidakat, valamint a repülést is. A Közlekedési Múzeum munkatársai által írott ismeretterjesztõ szövegeket, a Múzeumban ma még fellelhetõ jármûvek némelyikének képe, archív fotók, képeslapok, festmények, plakátok, tárgyak, menetrendek, részvények, jegyek kísérik. A közlekedés minden ágából találhatunk benne érdekességeket. Hiszen alig van már közöttünk valaki, aki még emlékezhet arra, hol állt, milyen volt az elsõ ?villanyrendõr" vagy mi is az a hídbárca? A kötet ötletadója, összeállítója és szerkesztõje Rappai Zsuzsa mûvészettörténész jóvoltából ezekre – és még sok más kérdésünkre is – választ kaphatunk.

igy utaztunk anno.. könyvcímlap

Így utaztunk anno

ISBN 978-963-09-5553-9

Kossuth Kiadó 2007

Dürer Nyomda Kft., Gyula

A megjelenést a Nemzeti Kulturális Alap támogatta

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.