2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Dr. Hautzinger Gyula:Kaszkadőr bemutató a Korda Filmparkban

4 perc olvasás

cimkep.jpgÁprilisi nyárban, az Etyeki Piknik hétvégén érdekes programra, kaszkadőr bemutatóra hívta meg a Korda Filmpark vezetősége, az amúgy is programját erre tervező közönséget.

De mi is ez a Korda Filmpark? Hogyan is került fel a már-már kis nagyzolással „Etyekwoodnak” elkeresztelt utóbbi évtizedekben boráról is híressé vált község felett magasodó dombtetőre, az egykori Budapestet védő légvédelmi rakéta állás helyére?

Az ötletet Andy Vajna hozta magával és a 90 millió eurós vállalkozásnak megnyerte a most elhunyt milliárdos nagyvállalkozót, Demján Sándort és másokat is. Itt fent a széljárta dombtetőn építették fel 2007-re a hat stúdióból épült filmparkot, két állandó kültéri díszletet, látogatóközpontot és a szükséges infrastruktúrát.

1_sz_kep.jpg

De ki is volt az, akiről az impozáns együttes a nevét kapta. Korda Sándor az 1890-es években Magyarországon született, és a XX. század első negyedében vándorolt ki, hogy nyugaton hihetetlen filmes karriert fusson be. Ne feledkezzünk meg másik két testvéréről sem, akik szintén a filmiparban szereztek nevet maguknak.

Ide ebbe a komplexumba hívtak meg minket, ráadásul nem is akármire: kaszkadőr bemutatóra. A bemutató érdekesnek ígérkezett. Csupa fiatal mutatott be kunsztokat. Az esemény moderátora nagy filmekben bizonyított. A félórás produkcióban volt minden. Bajvívás, lovas kocsis üldözés-menekülés, házfalról kötélen való lecsúszás.

2_sz_kep_3.jpg

A legérdekesebb talán a Borgiák sorozatnak helyszínt adó középkori díszletek tetejéről történő leugrálás volt. Természetesen előre felfújt, kiadós nagyságú gumimatracra.

3_sz_kep_3.jpg

Feltűnő volt, hogy a lelkes kaszkadőr fiuk-lányok nagyobbrészt teljesen civilben szaladgáltak, csépelték egymást, vagy ugrottak a magasból. Vezetőjük elmondta, a mai digitális világban igazából semmit sem jelent a felvételek utómunkálatai során a farmerben-pólóban lévők beöltöztetése-beszínezése.

4_sz_kep_5.jpg

A több látogató csoportot a bemutatóra vonzó produkció végeztével, a csoportokat kísérő animátorok gyorsan összeszedtek bennünket és nagy örömünkre, a szokásos látogatói programon is végig vezettek minket.

Mi először a látogató központban berendezett állandó kiállításhoz mentünk, ahol sok érdekes trükköt tudtunk meg a fimkészítés rejtelmeiből. Nekem talán a zöldszobás motorozás tetszett a legjobban, ahol a zöld háttér, és egy zöld lepel segítségével eltüntetve, csak kezében egy fejet tartó motoros „száguldozott” a képen.

5_sz_kep_4.jpg

Végezetül, a hatalmas stúdiók mellett elbaktatva megnéztük a másik állandó szabadtéri díszletet, a New York utcarészletet. Érdekes volt ez is a Borgiák sorozathoz hasonlóan. Elöl az utcakép, hátul a nem túl gusztusos látványt mutató, az előbbit tartó állványzat. Nagy Katalinnak bemutatott patyomkin falu nézhetett így ki. De ha valaki kíváncsi hasonlóra, ellátogathat a még mindig ötven év után is Pilisborosjenő határában meglévő, az Egri Csillagok felejthetetlen játékfilm díszletét megnézni.

6_sz_kep_3.jpg

Egyébként a hatalmas stúdiókat látva, ne gondoljon senki sem valami fantasztikus dologra. Üresek ezek bizony a forgatásokon kívüli időben. Csak a filmek alkotói töltik meg a filmjükhöz szükséges díszletekkel, és rendelnek hozzá millió egyebet.

Nos, ha a híres mondás szerint „színház a világ”, akkor a filmek, trükkök milliói. Hogy aztán mi a nézők a megcsinált képek hatására éljük bele magunkat a történésekbe.

A jó két órás túra után mindenki ment a maga útjára. Legtöbben talán a Rókusfalvy Pál által népszerűvé tett etyeki kavalkádba. Mi óvatosabbak voltunk, de azért hazafelé a falu szélén lévő már általunk korábban is bejáratott pincészetnél megálltunk egy kis otthoni ebéd utáni poharazáshoz való itókáért.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.