A magyar fűszerpaprika a világpiaci árnál 30-40%-kal drágább, de mi szeretjük, mert megbízunk a minőségében.

 

A magyar fűszerpaprika a világpiaci árnál 30-40%-kal drágább, de mi szeretjük, mert megbízunk a minőségében.

 

2014-ben ún. „vak kóstolással" a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját nyerte el a Rubin Szegedi Paprika őrleménye. Erwin Kotányi, a Kotányi Hungária Kft. tulajdonosa megállapította, hogy a 2014-es termés kiváló minőségű, édes, aromás paprikát őrölt a programban résztvevő ötven család, amelyik 300 tonna nyers pirospaprikát és 50 tonna jó minőségű őrleményt állított elő. 2014-ben azonban a sok csapadék miatt a termésátlagok alacsonyabbak voltak. A költségeket összeadva a termelés nem éri meg nálunk: kézzel ültetett palánta, kézzel szedés, csumázás, szárítás – ráadásul az időjárás szeszélyei, és az őrlés a bérmalomban. Csak akkor érné meg a sok munka, ha a saját vagy a család munkaerejét nem számítják fel.

 

A szegedi piacon fél kiló fűszerpaprika ára 1500 forint, a csípősé 1600.-, az üzletekben pedig 10 dekáért elkérnek 400 forintot. A kínai paprika jóval olcsóbb, a csomagoláson általában csak azt tüntetik fel, hogy édesnemes, csemege vagy csípős.

 

A paprika-ágazatban változásokra (támogatásra) volna szükség. A hazaiak a szárításhoz kénytelenek földgázt használni, amit a déli fekvésű országokban megold a természet, azaz magától is megszárad. A magyar őrlemény ezért 30-40%-kal drágábban állítható elő a világpiaci árnál. Márpedig a piacon az olcsóbb termék győz. A magyar paprika már nem tudja eltartani a családot. Szerencsére a mórahalmi Kotányi Kft. eléggé tőkeerős ahhoz, hogy bírja a versenyt – egyelőre.  

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük