2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Drágább lesz a bankolás a kkv-nak

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57404"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_445.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A pénzintézetek jelentős része már 2011 utolsó negyedévében emelte a kis- és középvállalatoknak kínált termékeknél felszámított költségeket, s ez a tendencia a Clarté Consulting legfrissebb tanulmánya szerint az idén is erőteljesen folytatódik majd. Jó hír ugyanakkor a vállalkozóknak, hogy betéti oldalon is számíthatnak csábító akciókra.

A pénzintézetek jelentős része már 2011 utolsó negyedévében emelte a kis- és középvállalatoknak kínált termékeknél felszámított költségeket, s ez a tendencia a Clarté Consulting legfrissebb tanulmánya szerint az idén is erőteljesen folytatódik majd. Jó hír ugyanakkor a vállalkozóknak, hogy betéti oldalon is számíthatnak csábító akciókra.

A pénzintézetek jelentős része már 2011 utolsó negyedévében emelte a kis- és középvállalatoknak kínált termékeknél felszámított költségeket, s ez a tendencia a Clarté Consulting legfrissebb tanulmánya szerint az idén is erőteljesen folytatódik majd. Jó hír ugyanakkor a vállalkozóknak, hogy betéti oldalon is számíthatnak csábító akciókra.

A kkv ügyfeleknek nyújtott banki termékeknél a számlavezetés és fizetési forgalom, valamint a betétkondíciók területén hozott érzékelhető változást 2011 negyedik negyedéve. A Clarté Consulting szakértői a kereskedelmi bankok mintegy felénél tapasztalták a havi számlavezetési és fizetési forgalmi költségek növekedését, illetve szembetűnő több bank forrásgyűjtési, forrásmegtartó akciója. Látható, hogy a bankok az alacsony szintű hitelezés miatt kimaradó bevételeiket a tranzakciós bevételekkel és a díj jellegű bevételekkel igyekeznek ellensúlyozni, miközben egy-egy bank intenzíven betétet gyűjt.

Mivel az MNB alapkamat emelése a hitelek sztenderd kondícióin általánosan még nem mutatkozik meg, 2012 első negyedévben számítunk arra, hogy más bankok is emelni fogják hitelkondícióikat. A tranzakciós költségek további jelentős növekedésére nem számítunk a jelen negyedévben, viszont a betételhelyező kkv-k számára kedvező hír, hogy további betételhelyezési akciókra számíthatnak.

Amennyiben 2012 első negyedévben további MNB alapkamat-emelés következik be, akkor ez automatikusan hatni fog a betétekre, de a tanácsadó elemzőinek álláspontja alapján a hitelekre is. A hitelekre további hatással lehet, ha az országkockázat nő, illetve a gazdasági helyzet bankok általi megítélése romlik, hiszen ekkor a hitelkondíciókban a megemelkedett kockázat is megjelenik. Kedvezően hathat ugyanakkor a kkv hitelekre a bankszövetség és a kormány közötti megállapodás, amelynek eredményeként a bankok aktivitásának növekedése várható ezen a területen, kérdés persze, hogy miként alakulnak majd a kondíciók…

A kutatásról

Tanulmány a banki kondíciókat a KKV szektor számára kínált sztenderd termékkörben vizsgálta, amely a szektor több, mint 80 százalékát fedi le: a cégek ekkora arányban rendelkeznek legfeljebb 200 millió forint éves árbevétel. (Az egyedi kondíciók általában 300-500 millió forint árbevételt elérő cégektől válik jellemzővé.)

Az összehasonlítást a Clarté Consulting egy összköltség megközelítést tartalmazó mutató alkalmazásával végezte el (nem a publikus kondíciók vette figyeleme) jól körülhatárolható ügyféltípusokra. A vizsgálat eredményeit összefoglaló  tanulmány alapján a KKV-k azonosítani tudják, hogy bankhasználati szokásaik melyik mintaügyféltípusrare hasonlítanak leginkább, illetve azonosítani tudják, hogy számukra mely bankok kínálják a legkedvezőbb kondíciókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.