2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Dupla kötet segít megismerni az új munka törvénykönyvét

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63491"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image10_60.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="30" /></a></span>2012 . július 1-jétől hatályos az új munka törvénykönyve, így a munka világának valamennyi szereplője új szabályozókkal kénytelen megismerkedni. Ezt segíti elő a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja, amely dupla kötetben, külön-külön munkavállalóknak és munkáltatóknak szóló kiadványban ismerteti a legfontosabb szabályokat és változásokat.

image10 60.thumbnail2012 . július 1-jétől hatályos az új munka törvénykönyve, így a munka világának valamennyi szereplője új szabályozókkal kénytelen megismerkedni. Ezt segíti elő a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja, amely dupla kötetben, külön-külön munkavállalóknak és munkáltatóknak szóló kiadványban ismerteti a legfontosabb szabályokat és változásokat.

image10 60.thumbnail2012 . július 1-jétől hatályos az új munka törvénykönyve, így a munka világának valamennyi szereplője új szabályozókkal kénytelen megismerkedni. Ezt segíti elő a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja, amely dupla kötetben, külön-külön munkavállalóknak és munkáltatóknak szóló kiadványban ismerteti a legfontosabb szabályokat és változásokat.

 

Idén július elsején lépett hatályba az új munka törvénykönyve, amely egy húszéves, 1992-ben megalkotott munkajogi szabályozást váltott le (bár egyes részletszabályai, így többek között a szabadságra, szülési, fizetés nélküli és betegszabadságra vonatkozó rendelkezések csak jövő januártól lesznek hatályosak). A mintegy háromszáz paragrafusból álló törvénykönyv jelentős változásokat hoz a munkajogi szabályozásban, a munkaadók, munkavállalók mindennapjaiban, szerződéses kapcsolataiban, jogainak és kötelezettségeinek körében is.

 

A CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja rendhagyó megoldással igyekszik segíteni azt, hogy az új munkajogi szabályokból az érintettek a lehető legalaposabban felkészülhessenek. Ezért két kötetben, külön a munkaadóknak, és külön a munkavállalóknak szóló kiadványokban ismertetik a legfontosabb változásokat, amelyekkel mindenhol szembesülni fognak a néhány fős mikrovállalkozásoktól a több ezres létszámú nagyvállalatokig.

 

A munkavállalóknak szóló kiadvány nagy segítséget jelent abban, hogy a munkavállalók élni tudjanak a jogszabály által biztosított jogaikkal. Az új törvénnyel ugyanis a munkajog a korábbinál rugalmasabb lett, például a munkaszerződésben már nem kötelező megjelölni a munkavégzés helyét, csak az alapbért és munkakört. A munkaügyi kapcsolatokban az eddiginél nagyobb szerep jut a megállapodásoknak, így a kollektív szerződésekben vagy az egyéni munkaszerződésekben – jellemzően a munkavállalók kárára – el lehet térni a törvényi előírásoktól. Nekik ezért fontos a jogszabályok minél alaposabb ismerete, hiszen felkészülteknek kell lenniük a törvényben lévő lehetőségeikből és korlátokból, ha nem akarnak hátrányos megállapodást aláírni. A dr. Bodnár Lilla ügyvéd által írt kötet logikusan felépítve, röviden és közérthető nyelven megírva vezet végig az új munkajogi rendelkezéseken, emellett közli a teljes törvényszöveget, valamint gyakorlati példákkal is igyekszik az olvasót segíteni.

 

Szintén közérthetően, és a főbb változásokra koncentrálva vezeti végig az olvasót az új munkajog világán a munkáltatóknak szóló, dr. Kártyás Gábor és dr. Takács Gábor által megalkotott kötet is, amely ugyancsak tartalmazza a teljes törvényszöveget is. A kiadványban az olvasók figyelmét természetesen felhívják arra, milyen új lehetőségeket rejtenek a megváltozott munkajogi szabályok – nemcsak a megállapodások körének kiszélesítésével, de új rugalmas munkaviszonytípusok, így a behívás alapján történő munkavégzés, a munkakörmegosztás megteremtésével -, de figyelmeztetik őket az esetleges kockázatokra is (például kiderülhet számukra, hogy a cégüknél alkalmazott szerződések vagy szabályzatok egyes pontjai már elavultak). A kötetből megszerezhető információk segíthetik a munkaadókat, hogy megfelelő ajánlatot tudjanak tenni a szakszervezeteknek vagy a munkavállalóknak illetve, hogy mit és hogyan szabályozzanak a munkahelyi megállapodásokban.

 

A két kötet augusztus végén jelenik meg, de azok már előrendelhetők a CompLex Kiadónál, mind a munkavállalói, mind a munkaadói kiadvány ára nettó 1980 forint. Megjelenésüket követően a kötetek e-könyvként is rendelkezésre állnak majd a CompLex Kiadó webboltjában. A Kiadó emellett magyarázatokat is közzétesz az új munka törvénykönyvéhez kapcsolódóan, valamint a teljes munkaügyi folyamaton végigvezető Munkajogi E-kommentár című online kiadvánnyal is segíti az eligazodást az új szabályozást illetően.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.