2012 . július 1-jétől hatályos az új munka törvénykönyve, így a munka világának valamennyi szereplője új szabályozókkal kénytelen megismerkedni. Ezt segíti elő a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja, amely dupla kötetben, külön-külön munkavállalóknak és munkáltatóknak szóló kiadványban ismerteti a legfontosabb szabályokat és változásokat.

2012 . július 1-jétől hatályos az új munka törvénykönyve, így a munka világának valamennyi szereplője új szabályozókkal kénytelen megismerkedni. Ezt segíti elő a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja, amely dupla kötetben, külön-külön munkavállalóknak és munkáltatóknak szóló kiadványban ismerteti a legfontosabb szabályokat és változásokat.

 

Idén július elsején lépett hatályba az új munka törvénykönyve, amely egy húszéves, 1992-ben megalkotott munkajogi szabályozást váltott le (bár egyes részletszabályai, így többek között a szabadságra, szülési, fizetés nélküli és betegszabadságra vonatkozó rendelkezések csak jövő januártól lesznek hatályosak). A mintegy háromszáz paragrafusból álló törvénykönyv jelentős változásokat hoz a munkajogi szabályozásban, a munkaadók, munkavállalók mindennapjaiban, szerződéses kapcsolataiban, jogainak és kötelezettségeinek körében is.

 

A CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja rendhagyó megoldással igyekszik segíteni azt, hogy az új munkajogi szabályokból az érintettek a lehető legalaposabban felkészülhessenek. Ezért két kötetben, külön a munkaadóknak, és külön a munkavállalóknak szóló kiadványokban ismertetik a legfontosabb változásokat, amelyekkel mindenhol szembesülni fognak a néhány fős mikrovállalkozásoktól a több ezres létszámú nagyvállalatokig.

 

A munkavállalóknak szóló kiadvány nagy segítséget jelent abban, hogy a munkavállalók élni tudjanak a jogszabály által biztosított jogaikkal. Az új törvénnyel ugyanis a munkajog a korábbinál rugalmasabb lett, például a munkaszerződésben már nem kötelező megjelölni a munkavégzés helyét, csak az alapbért és munkakört. A munkaügyi kapcsolatokban az eddiginél nagyobb szerep jut a megállapodásoknak, így a kollektív szerződésekben vagy az egyéni munkaszerződésekben – jellemzően a munkavállalók kárára – el lehet térni a törvényi előírásoktól. Nekik ezért fontos a jogszabályok minél alaposabb ismerete, hiszen felkészülteknek kell lenniük a törvényben lévő lehetőségeikből és korlátokból, ha nem akarnak hátrányos megállapodást aláírni. A dr. Bodnár Lilla ügyvéd által írt kötet logikusan felépítve, röviden és közérthető nyelven megírva vezet végig az új munkajogi rendelkezéseken, emellett közli a teljes törvényszöveget, valamint gyakorlati példákkal is igyekszik az olvasót segíteni.

 

Szintén közérthetően, és a főbb változásokra koncentrálva vezeti végig az olvasót az új munkajog világán a munkáltatóknak szóló, dr. Kártyás Gábor és dr. Takács Gábor által megalkotott kötet is, amely ugyancsak tartalmazza a teljes törvényszöveget is. A kiadványban az olvasók figyelmét természetesen felhívják arra, milyen új lehetőségeket rejtenek a megváltozott munkajogi szabályok – nemcsak a megállapodások körének kiszélesítésével, de új rugalmas munkaviszonytípusok, így a behívás alapján történő munkavégzés, a munkakörmegosztás megteremtésével -, de figyelmeztetik őket az esetleges kockázatokra is (például kiderülhet számukra, hogy a cégüknél alkalmazott szerződések vagy szabályzatok egyes pontjai már elavultak). A kötetből megszerezhető információk segíthetik a munkaadókat, hogy megfelelő ajánlatot tudjanak tenni a szakszervezeteknek vagy a munkavállalóknak illetve, hogy mit és hogyan szabályozzanak a munkahelyi megállapodásokban.

 

A két kötet augusztus végén jelenik meg, de azok már előrendelhetők a CompLex Kiadónál, mind a munkavállalói, mind a munkaadói kiadvány ára nettó 1980 forint. Megjelenésüket követően a kötetek e-könyvként is rendelkezésre állnak majd a CompLex Kiadó webboltjában. A Kiadó emellett magyarázatokat is közzétesz az új munka törvénykönyvéhez kapcsolódóan, valamint a teljes munkaügyi folyamaton végigvezető Munkajogi E-kommentár című online kiadvánnyal is segíti az eligazodást az új szabályozást illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük