Aki küldi, sokat nyerhet, aki kapja és elhiszi, csak veszíthet azokon az elektronikus leveleken, amelyek a napokban tömegesen kezdtek áradni a hazai internetezőkhöz – figyelmeztet a VirusBuster.

 

Aki küldi, sokat nyerhet, aki kapja és elhiszi, csak veszíthet azokon az elektronikus leveleken, amelyek a napokban tömegesen kezdtek áradni a hazai internetezőkhöz – figyelmeztet a VirusBuster.

Nyeremény – a Holdban

Ennek a VirusBuster által elfogott levélpéldánynak a tárgya a következő volt: E-mail címed nyertek!!. A szöveg pedig így hangzott:

E-mail címed nyertek!!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy e-mail cím csatolt egy jegy száma: 132/756/40027, díj szám: 76/20/11/58/28, hivatkozási szám: 33/56/21/87/45, Batch szám: 44/40/608, elnyerte a díjat összege: 850,000.00 (Nyolc százötvenezer euró). Email Nyereményjátékok programot tartott november 13, 2010. Ne lépjen kapcsolatba az ügynök az alábbiakban.

IGÉNY OSZTÁLY TISZTVISELO STAATSLOTERIJ ÁLLÍTÁSOK OSZTÁLY.

Mr. Frank Smith.

Tel.: 0031-682-079-999.

Kapcsolattartó e-mail: <e-mail cím>

NYERTES INFORMÁCIÓK:

Jegy száma: 132/756/40027

Hiv. szám: 33/56/21/87/45

Batch szám: 44/40/608

Díj Num: 76/20/11/58/28

Javasoljuk, hogy adjanak neki a következo információkat:

Ön neve:

Telefonszám:

Állampolgárság:

Ref szám:

Batch száma:

Jegy száma:

Díj száma:

Gratulálunk!

SINCERLY Üdvözlettel,

Mrs. SANDERINE Nathan.

PROMOTION koordinátora.

Nyolcszázötvenezer eurós nyeremény?  Ekkora összeg reményében talán még azt is hajlandók vagyunk elhinni, hogy pusztán azért fizet valaki – mégpedig nem is akármennyit -, mert van egy e-mail címünk. Netán azon sem akadunk fenn, hogy a „sorsolást" szervező cég pocsék minőségű gépi fordítással készült, velejéig magyartalan üzenetben értesíti a „nyerteseket". Pedig…

 „Pedig az a legjobb, ha a józan eszünkre hallgatunk. Dobjuk rögtön a kukába azt a levelet, amelyben arról tájékoztatnak: e-mail címünket kihúzták, s kisebb vagyont nyertünk vele" – tanácsolja Stange Szilárd, az informatikai biztonsági megoldásokra specializált VirusBuster technológiáért felelős termékmenedzsere.

Miért van szükség a figyelmeztetésre? Mert dőlni kezdtek az e-postaládákba a nyereménnyel hitegető csalárd üzenetek.

„Cégünk kártevők és káros jelenségek után kutatva folyamatosan figyeli többek között a hazai net forgalmát is, így rögtön felfedeztük ezt az újabb levélszemét-kampányt – magyarázza Stange Szilárd, aki szerint, ha a címzettek nem is, a feladók sokat kereshetnek az üzenetekkel. – Ezek a számítógépes bűnözők két dologra vadásznak: e-mail címekre és személyi adatokra. Mindkettőnek nagy értéke van a feketepiacon. Ha válaszolunk, azzal megerősítjük címünk helyességét, s az felkerül a számítógépes bűnözők validált címlistájára. Aki pedig még személyes információt is közöl a válaszban, az a legkülönbözőbb visszaélésekre számíthat."

Még szerencse, hogy a mostani kampányban kiküldött levelek a nevetségességig magyartalanok. Ez remélhetőleg visszariasztja honfitársainkat a válaszadástól. De a bűnözők is fejlődnek. Ki tudja, holnap nem a legválasztékosabb magyarsággal fordulnak-e hozzánk? Szóval legyünk körültekintőek, hallgassunk a józan eszünkre, s tartsuk mindig naprakészen számítógépünk védelmi rendszerét! – tanácsolja a szakértő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük