2022.01.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Eger 1552 – A legenda újraéled

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62990"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/E_2.thumbnail.jpg" border="0" width="82" height="100" /></a></span>Idén 460 éves a legendává vált egri csata! Ennek kapcsán Eger városában 2012. júliusában megelevenedik a történelem. A XVII. Végvári Vigasságok fesztivál keretein belül az Egri Vitézlő Oskola az ország hagyományőrzőivel összefogva újra megrendezi az Egri Vár ostromát.</p> <p> 

Idén 460 éves a legendává vált egri csata! Ennek kapcsán Eger városában 2012. júliusában megelevenedik a történelem. A XVII. Végvári Vigasságok fesztivál keretein belül az Egri Vitézlő Oskola az ország hagyományőrzőivel összefogva újra megrendezi az Egri Vár ostromát.

 

Idén 460 éves a legendává vált egri csata! Ennek kapcsán Eger városában 2012. júliusában megelevenedik a történelem. A XVII. Végvári Vigasságok fesztivál keretein belül az Egri Vitézlő Oskola az ország hagyományőrzőivel összefogva újra megrendezi az Egri Vár ostromát.

 

Egerben élesedtek a fények: 2012. július 21.

2012. július 21-én egy szereplőválogatást követően az egri Uránia moziban kiválasztották Dobó István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Sárközi és Jumurdzsák XXI. századi megformálóit. A szereplők a fesztivál zárónapjáig, 2012. július 29-ig viselik méltón elnyert karakterüket. Váratlanul felbukkanhatnak bárhol, korhű és életszerű fordulatokat teremtenek a város különböző pontjain, idézve az Egri Csillagok világát. Dobó kapitány egy hétig vezeti a végvári sereget, Bornemissza lovon sétál az utcákon, Sárközi megbugáz ezt-azt városszerte, viszont sava-borsa lesz a jeleneteknek, míg Jumurdzsák minden vitéz magyar kedvét igyekszik majd elrontani. Mondani sem kell, hogy a tűzről pattant egri leány, Vicuska a történelmi életképek napsugaraként tündökölhet.

 

Végvári Vigasságok 0. nap: 2012. július 26.

Ezen a napon tartja az önkormányzat "Eger országos kulturális és történelmi sajtónapját". A 0. nap igazi különlegessége, hogy ekkor nyitja meg kapuit Eger első olyan ajándékboltja, ahol miden esetben az egri és a város környéki kézművesek, termelők saját készítésű portékáját tartalmazó új termékcsaládot lehet majd megvásárolni. A termékek természetesen egyedi tervezésű „Eger 1552" és „Egri Csillagok" márkajelzéssel vannak ellátva, melyek tökéletesen illusztrálják az „Eger a te történeted" jelmondatot.

 

Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál: 2012. július 27-29.

A Végvári Vigasságok történelmi fesztivál az Egri Vár történelmi hagyományait és meghatározó korszakait eleveníti fel újszerű megközelítéssel a történelmileg hiteles helyszín és a turisztikailag frekventált környezet igényes felhasználásával. A fesztivál tudományos megalapozottsággal szervezi programjait, melyek, a látogatók széles rétegének folyamatos bevonásával idézi fel a középkori ember mindennapi életét, a végvári katonák sorsát. Ezen a hétvégén minden Dobó, Bornemissza, Cecey és Sárközi nevű látogató ingyenesen léphet be az Egri Várba.

 

Az ostrom: 2012. július 28.

Dobó István és kétezer egri várvédő 1552-ben vastag betűkkel írta be Eger nevét a krónikákba. A 460. évforduló alkalmából az Egri Vitézlő Oskola az ország hagyományőrzőivel összefogva eleveníti fel Eger várának leghíresebb ostromát. Három napon keresztül újból végvári vitézek, huszárok és darabontok védelmezik a falakat a hódító oszmánokkal szemben, majd százan. Július utolsó hétvégéjén megelevenedik a történelem, életre kelnek az Egri Csillagok szereplői, de valóságos lesz a harc is: ágyúdörgés, lőporfüst, és látványos párviadalok várnak minden érdeklődőt, járjanak akár Eger belvárosában, vagy épp az Egri Várban.

 

Remélem felkeltette kedves Olvasóink figyelmét e néhány sor és megfontolják tanácsom, hogy „irány EGER". Egy legenda újraéledésén, különös tekintettel arra, hogy ez a 460. évforduló, mindenképpen érdemes ott lenni. A fentiek igazából csak címszavak, a rengeteg meglepetésről most nem beszélek, ill. nem írok. Majd meglátják!

http://1552.eger.hu/

http://egrivar.hu/  

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük