2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egressy Béni születésének 200. évfordulója tiszteletére az MNB emlékérmét bocsát ki

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79579"><img class="image image-preview" src="/files/images/ezust_Egressy_elolap.preview.jpg" border="0" alt="Ezüst - előlap" title="Ezüst - előlap" width="460" height="460" /></a><span style="width: 638px" class="caption"><strong>Ezüst - előlap</strong></span></span>Az MNB 2014. április 22-én kibocsátotta Egressy Béni ezüst és színesfém emlékérméjét, amellyel a 200 évvel ezelőtt született zeneszerző, szövegkönyvíró, színműíró művész emléke lőtt tiszteleg. Egressy Vörösmarty Mihály Szózat című művének megzenésítésével vált ismertté, amelyből egy kottarészlet ábrázolása látható az érme előlapján.

ezüst - előlapEzüst – előlapAz MNB 2014. április 22-én kibocsátotta Egressy Béni ezüst és színesfém emlékérméjét, amellyel a 200 évvel ezelőtt született zeneszerző, szövegkönyvíró, színműíró művész emléke lőtt tiszteleg. Egressy Vörösmarty Mihály Szózat című művének megzenésítésével vált ismertté, amelyből egy kottarészlet ábrázolása látható az érme előlapján.

ezüst - előlapEzüst – előlapAz MNB 2014. április 22-én kibocsátotta Egressy Béni ezüst és színesfém emlékérméjét, amellyel a 200 évvel ezelőtt született zeneszerző, szövegkönyvíró, színműíró művész emléke lőtt tiszteleg. Egressy Vörösmarty Mihály Szózat című művének megzenésítésével vált ismertté, amelyből egy kottarészlet ábrázolása látható az érme előlapján.

ezüst - hátlapEzüst – hátlapA hátlap a zeneszerző mellképét és kézjegyét ábrázolja. A sokoldalú tehetség színmű és operaszöveg fordításai mellett korszakalkotó magyar műdalokat is írt, valamint szövegírója volt a három legjelentősebb Erkel Ferenc operának: a Bátori Máriának, a Hunyadi Lászlónak és a Bánk bánnak. Erkel, a magyar nemzeti opera megteremtője, idős korában így méltatta Egressyt egy virtuóz zongorista előadása alatt Gárdonyi Géza írónak: „Egressy is így zongorázott. Trilla és trilla. Az ember bámulja, honnan szedte azt a sok melódiát." Az érmét ifj. Szlávics László szobrászművész tervezte.

szinesfém - előlapSzinesfém – előlapAz emlékérme előlapján, a középmezőben a Szózat első sora („Hazádnak rendületlenül") kottarészletének ábrázolása látható, valamint  a „10 000" értékjelzés és kissé balra a „FORINT" felirat olvasható. A kottarészlet alatt, három vízszintes sorban a „MAGYARORSZÁG" felirat, a „2014" verési évszám és a „BP." verdejel olvasható.

 szinesfém - hátlapSzinesfém – hátlap

Az emlékérme hátlapján, fő motívumként Egressy Béni mellképe látható, szélén, félköriratban, az „EGRESSY BÉNI" felirat valamint az „1814-1851" születési és halálozási dátum olvasható. A mellkép bal válla fölött ifj. Szlávics László tervezőművész mesterjegye, a jobb válla felett az „EUROPA" nemzetközi emlékérme-sorozat – amelynek 2014-es gyűjtőtémája „európai zeneszerzők" – közös emblémája, az ún. „Euro-Star" jel látható. 

 

Az ezüst érme 925 ezrelék finomságú, súlya 24 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. A színesfém változat súlya 23,7 gramm; átmérőben és a 2000 Ft-os névértéktől eltekintve éremképben nem tér el az ezüstérmétől.

 

Az ezüst veretből 5000 darab tükörfényes, a színesfém változatból pedig 5000 db selyemfényes kivitelű érme készíthető.
2014-től minden nemesfémből készült emlékérme olcsóbb alapanyagú színesfém változata is kibocsátásra kerül, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy téma művészi megvalósítását alacsonyabb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét szeretné ösztönözni, azzal, hogy számukra is megfizethetővé válik az emlékpénz. Ennek szellemében  az Egressy Béni  ezüst emlékérme 10 000 forint névértékű veretével azonos éremképpel, 2000 forintos névértékben színesfém változatot is megjelentet a jegybank.
Az emlékérmét a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza, megvásárolható 2014. április 22-től a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.