Bálint-nap alkalmából különleges kedvezményt kínál a szerelmeseknek a Fővárosi Állat- és Növénykert.2013. február 14-től 17-ig, azaz a csütörtökre eső Bálint-naptól egészen vasárnapig a szerelmespároknak kettő helyett csak egy jegyet kell váltaniuk a belépéshez.

 

Bálint-nap alkalmából különleges kedvezményt kínál a szerelmeseknek a Fővárosi Állat- és Növénykert.2013. február 14-től 17-ig, azaz a csütörtökre eső Bálint-naptól egészen vasárnapig a szerelmespároknak kettő helyett csak egy jegyet kell váltaniuk a belépéshez.

 

Mivel szerelmespárok számára a hatóságok semmiféle igazolványt nem állítanak ki, a kedvezményre való jogosultságot a párok úgy tudják igazolni, ha a belépéskor megcsókolják egymást.

A kedvezmény más kedvezményekkel csak akkor vonható össze, ha az a pár mindkét tagjának jár. Tehát, ha normális körülmények között mindketten egyforma jegyet váltanának, akkor a négy napon át tartó Bálint-napi kedvezmény 50 %-os megtakarítást jelent a pároknak. Ha azonban a kedvezményes jegy (például diákjegy) váltására csak az egyikük lenne jogosult, akkor a párnak egy darab teljes árú (felnőtt) jegyet kell váltania, ami persze így is igen jelentős kedvezményt jelent.

 

Az Állatkertben egyébként rengeteg látnivaló várja a szerelmeseket, és persze minden más látogatót is. Nagy terjedelmű, fedett és fűtött bemutatóterek, mint a Varázshegy, a Szavanna komplexum vagy a Pálmaház, illetve sok-sok nemrég született kisállat, köztük a lajhárkölyök és a Mhorr-gazella borjú.

 

A Mhorr gazellák olyan ritkák, hogy a szabad természetben már egy sem maradt belőlük. A Fővárosi Állat- és Növénykertben viszont rendszeresen szaporodnak. A Szavanna komplexumban látható Mhorr gazella csapat egyik nősténye, a tizenhárom éves, berlini születésű Evita január végén egy borjat hozott a világra. Evita ugyan már többször megörvendeztette a közönséget egy-egy borjúval, a kicsik felnevelésében azonban nemigen jeleskedett. A gondozók ezúttal is úgy ítélték meg, hogy biztonságosabb, ha a kicsit mesterségesen nevelik fel és cumisüvegből táplálják. A jövevény – aki különben hímnek bizonyult és az Ebo nevet kapta – jelenleg két és fél óránként kap a gazellák felnevelésénél már bevált tejpótló tápszerből.

 

A Mhorr gazella (Nager dama mhorr) a dámgazella Északnyugat-Afrikában, Marokkó és Nyugat-Szahara őshonos alfaja. Manapság egyike a legveszélyeztetettebb patásoknak, mivel a szabad természetben egyetlen Mhorr gazella sem él már. Az európai és az észak-amerikai állatkertek azonban egy tenyészprogram keretében igyekeznek megmenteni a kipusztulástól. Az állatkertekben tartott egyedek száma jelenleg alig több mint százötven, ezért minden egyes utódnak világra jövetele jelentős lépés e ritka gazella megmentésében.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert 2008 óta vesz részt a Mhorr gazellák megmentését szolgáló állatkerti tenyészprogramban. 2009 óta rendszeresen szaporodnak is a magyar főváros állatkertjében.

 

Az Állatkert legifjabb lajhárja december 23-áról 24-ére virradó éjjel született, és mivel az anyát nem zárták külön a fajtársaitól, hanem továbbra is a Pálmaház egyik oldalszárnyának kényelmét élvezi, elvileg a közönség is láthatta már.

A lajhárokról mindenki tudja, hogy nem éppen szélsebes tempóban közlekednek. Ezért aztán egyáltalán nem csodálkozhatunk azon, hogy a lajhárkölykök bemutatkozása is meglehetősen időigényes feladat. Az első hetekben ugyanis az anyaállat annyira rejti és takarja a szőrébe csimpaszkodó jövevényt, hogy a gondozókon kívül jóformán senkinek sincs komoly esélye arra, hogy a kis lajhárt megszemlélhesse. Idővel az esélyek nőnek, de azért még egy-két hónap elteltével is kell némi szerencse a lajhárkölyök sikeres megszemléléséhez.

A szerencsésebb látogatóknak a délután folyamán jó esélyük van arra, hogy a kis lajhárt megpillantsák, a lajhárok ugyanis ilyenkor a legaktívabbak, így az anyaállaton csimpaszkodó kölyök megfigyelésére is ilyenkor kínálkozik a legjobb lehetőség. A budapesti lajhárcsalád legújabb tagja egyébként Banya, a legidősebb, tapasztalt nőstény, és Alf, az időközben a Majna-Frankfurti Állatkertbe költözött hím frigyéből született.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben jelenleg összesen öt lajhár él. Banya és a kölyök mellett a csapat tagja Banya két korábbi nőstény utódja, illetve egy Zippo nevű hím, aki májusban érkezett a Majna-Frankfurti Állatkertből, cserébe Alfért, a korábbi budapesti hímért. A cserére a rokontenyésztés elkerülése miatt volt szükség, hiszen Zippo sem Banyával, sem annak két, már felnőtt méretű lányával nincs rokonságban. A mostani kölyöknek – ahogy korábban már említettük – természetesen Alf az apja, hiszen a fogantatáskor még nem történt meg a csere.

 

Napjainkban a lajhárok hat különböző faja fordul elő Földünkön, mindegyikük Közép- és Dél-Amerika lakója. A Fővárosi Állat- és Növénykertben a kétujjú lajhárok (Choloepus didactylus) képviselik ezt az állatcsoportot.

 

A kétujjú lajhár legjellemzőbb tulajdonsága azonban közismerten a lassúság. Német nyelvterületen a lajhárokat eleve „lustaállatnak" (Faultier) hívják. A lassú mozgásnak azonban mégsem a lustasághoz van köze. Egyrészt az állat anyagcseréje sem igazán élénk (ráadásul ezzel összefüggésben a normál testhőmérséklete is viszonylag tág határok, 24 és 33°C között mozog), így már eleve nem lehetséges a gyors mozgás. Táplálékának energiatartalma is csekély, ráadásul az óvatos előrehaladás a lombok közötti elrejtőzését is segíti, tehát védekező szerepe is van. Egyébként a lajhárok szaporodása is viszonylag ráérősen történik. Egyszerre csak egy kölyök születik, a vemhességi idő pedig az ilyen méretű állatokhoz képest meglehetősen hosszú.

 

Fővárosi Állat- és Növénykert

1146 Budapest, Állatkert krt. 6-12.

 

Egy csók és más semmi… és kettő helyett csak egy jegy!

 

http://www.zoobudapest.com/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük