A Google és az X PRIZE Alapítvány által meghirdetett nemzetközi Holdversenyen résztvevő magyar Puli Space csapat rover prototípusa sivatagi szimulációs teszten vesz részt a marokkói Szaharában. Az Osztrák Űrfórum által szervezett MARS2013 terepszimulációs teszsorozatban 20 ország intézményeinek 17 kísérlete vesz részt. A magyar holdjáró csapatának szaharai útja a HungaroControl Légiirányító Zrt., míg a Küldetésirányító Központ kialakítása a Fővárosi Polgármesteri Hivatal és a Telenor Magyarország Zrt. támogatásával vált lehetővé.

A Google és az X PRIZE Alapítvány által meghirdetett nemzetközi Holdversenyen résztvevő magyar Puli Space csapat rover prototípusa sivatagi szimulációs teszten vesz részt a marokkói Szaharában. Az Osztrák Űrfórum által szervezett MARS2013 terepszimulációs teszsorozatban 20 ország intézményeinek 17 kísérlete vesz részt. A magyar holdjáró csapatának szaharai útja a HungaroControl Légiirányító Zrt., míg a Küldetésirányító Központ kialakítása a Fővárosi Polgármesteri Hivatal és a Telenor Magyarország Zrt. támogatásával vált lehetővé.

A Puli Space Technologies pénteken 11 órakor a fővárosi Városházán jelentette be az Osztrák Űrfórum (ÖWF) marokkói Szaharában zajló MARS2013 kísérletsorozaton való részvételét. A Google Lunar X PRIZE verseny egyedüli magyar résztvevője a budapesti Városházán rendezte be ideiglenes Küldetésirányító Központját.

Dr. Pacher Tibor, a Puli Space vezetője elmondta, a csapat a kísérletsorozat keretében elsősorban az Iteráció 2 (I2) munkanevű holdjáró-prototípusának távoli navigációs rendszerét, napelemeit és mozgási képességeit teszteli a sivatag felfedezése közben. A holdjáró különböző homokos és sziklás terepeket jár majd be sztereó kameráinak segítségével navigálva. Bár az I2 valójában nem Mars-, hanem egy holdjáró-prototípus, a szimulációs környezet számos szempontból a Hold felszínére is hasonlít, így a tesztek rengeteg hasznos tapasztalattal szolgálhatnak a Puli Space csapat számára. A roverrel történő kommunikáció az OeWF rendszerén keresztül történik, aminek köszönhetően megjelennek azok az időbeli eltolódások, amik a valós küldetés során is várhatóak.

Az elmúlt napokban a Puli két mérnöke a marokkói helyszínen elvégezte az utolsó simításokat a roveren, így az felkészülten várja a február 11-re tervezett első éles bevetését. A teszt során a robot magára marad és távirányítással működtetik Budapestről.

A 2013. február 1. és február 28. között zajló MARS2013 analóg szimulációs tereptesztnek két célja van. Egyrészt a marokkói sivatag alkalmasságát vizsgálja a későbbi emberes Mars küldetésekhez szükséges szimulációk szempontjából. Másrészt a NASA, az Osztrák Űrfórum és 20 különböző ország űrkutatással foglalkozó intézményei által fejlesztett eszközök tesztelésére kerül sor. A tesztelt berendezések között több rover, meteorológiai állomások, napelem rendszerek, gázkibocsátást észlelő nano leszálló egységek, vészhelyzeti mentőberendezések és még sok egyéb eszköz is szerepel. A NASA Jet Propulsion Laboratory részéről egy microEVA elnevezésű berendezést is itt tesztelnek majd.

A csapat marokkói küldetésben való részvételét valamint az éles bevetésben részt vevő holdjáró ikertestvérének – amelyet a sajtótájékoztató keretében működés közben is megnézhettek a jelenlévők – elkészülését a HungaroControl Magyar Légiforgami Szolgálat Zrt. támogatása tette lehetővé. A pontos másolat azért is fontos, hogy a csapat az esetleg fellépő szoftveres vagy hardveres hibákat szimulálja, így segíthetik a marokkói osztrák személyzet szerelési munkálatait. Továbbá a cég részvételi lehetőséget biztosít saját standján, a 2013. február 12-14. között Madridban megrendezésre kerülő World ATM Kongresszuson, a légiirányítási szakma éves világkiállításán.

A Fővárosi Városháza a 6 mérnök (küldetésigazgató, rover irányító, telemetria elemző, rádiókapcsolat felelős, média felelős és tartalék mérnök) munkájához szükséges Küldetésirányító Központnak helyet és internetelérést biztosít a küldetés ideje alatt.

A Telenor Magyarország Zrt. telekommunikációs eszközökkel sietett a csapat segítségére. Ezek közül különösen a két laptop és az 5 db LTE szélessávú mobilinternet kulcsfontosságú, mivel a két laptopot a küldetésigazgató és a rover irányítója használja. Internet vagy áramkimaradás esetén (esetleg vészhelyzetben pl. tűz) az LTE kapcsolat segítségével sem szakad meg a kapcsolat az irányítás és a robot között.

A Puli Space csapat a szimulációval a Google Lunar X PRIZE versenyének keretében teljesítendő későbbi Hold-küldetésre készül. A csapat tervei szerint az I2 rover építése és tesztelése során begyűjtött tapasztalatokra alapozva hamarosan elkezdik az űr mostoha viszonyai között is működőképes holdjáró építését. A Moon 2.0-nak is nevezett verseny első helyezettje 20 millió dolláros jutalomban részesül, amennyiben sikerül egy távirányítású holdjárót a Hold felszínére juttatni, és ott legalább 500 méternyi távolságot megtenni , majd nagyfelbontású képeket és videókat küld visszaküldeni a Földre.

http://www.hungarocontrol.hu/hu/

A HungaroControl Magyarország légterének navigációs feladatait látja el és képzést nyújt a légiirányítási feladatokat ellátó személyeknek. A vállalat mintegy 600 000 repülés irányításáért felelős évente, ezek nagyjából nyolcvan százaléka az ország légterén áthaladó gépek irányítását jelenti, emellett 90 000 fel- és leszállás irányítását a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. A HungaroControl az elmúlt években gyakorlatilag nem okozott késést a légitársaságoknak és az utasoknak, repülésbiztonsági mutatóit pedig nemzetközi szinten is elismerik.

A HungaroControl számos jelentős kutatási projektet indított az elmúlt években azzal a céllal, hogy fejlessze repülési navigációs szolgáltatásait, biztosítva a az egyre növekvő légiforgalom zökkenőmentes irányítását. Az egyik ilyen projekt magában foglalja egy új légiirányítási központ megépítését, ami a HungaroControlt a régió legjobban felszerelt légiirányítási szolgáltatójává teheti. Ez a fejlesztés azt is lehetővé teszi a vállalat számára, hogy képzési, szimulációs és kutatás-fejlesztési tevékenységét (ideértve a nemzetközi légiforgalmi akadémiát és a kutatási és fejelsztési központot is) egy tudásközpontba helyezze át.

A befektetési projektek célja, hogy a HungaroControl hozzájáruljon az európai integráció sikeréhez és csatlakozzon a FAB CE-hez, egy hét közép-európai országból álló blokkhoz, Európa egyik leghatékonyabb légiforgalmi blokkjához a legmagasabb technikai és technológiai sztenderdekkel.

 

ÖWF http://www.oewf.org

Az Osztrák Űrfórum (Österreichisches Weltraum Forum, ÖWF) egy űrkutatási szakértőkből és lelkes támogatókból álló hálózat. A szervezet az űrszektor és a nyilvánosság közötti kommunikációs platformként működik, magában foglal egy űripar a kutatás fejlesztés és a politika területéről érkező szakértőkből álló globális hálózatot. Emellettt az OeWF elősegíti az osztrák űripar megerősödését elsősorban tevékenységük szélesebb közönség felé való kommunikálásával, rendezvények és konferenciák szervezésével. Tevékenysége az egyszerű osztálytermi előadásoktól a 15 000 fős látogatottságú űrkutatások kiállításokig terjed, szakértői jelentéseket készít az osztrák kormánynak és részt vesznek az űrtechnológiák földi hasznosításának elősegítésében.

Puli Space Technologies Kft. www.pulispace.com

A Google Lunar X PRIZE http://www.googlelunarxprize.org

www.pulispace.com

www.facebook.com/pulispace

www.twitter.com/pulispace

www.youtube.com/pulispace

www.pulispace.blog.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük